ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Πικρές αλήθειες

ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ | tovima.gr

Πικρές αλήθειες

Φίλος της στήλης, τραπεζίτης, συνάντησε τις προηγούμενες ημέρες υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν – από τα πλέον υψηλά – και, όπως μου εξομολογήθηκε, αυτά που άκουσε τον κεραυνοβόλησαν. Οταν έφτασε η κουβέντα στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η πηγή μας περίμενε να ακούσει μερικά καλά λόγια για την ανάπτυξη του 2017, έπειτα από πολυετή ύφεση, με εξαίρεση το διάλειμμα του 2014. Ωστόσο η συζήτηση δεν εξελίχθηκε όπως την ανέμενε. Το κοινοτικό στέλεχος του είπε: «Κανονικά, με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα, οι οποίες δεν συγκρίνονται με καμία άλλη χώρα του ευρωπαϊκού Νότου, θα έπρεπε τώρα να τρέχατε με ρυθμούς 6% και 7%. Τι να σας κάνει το 2% και 2,5%. Ετσι δεν λύνονται τα προβλήματα. Με τις δημόσιες υπηρεσίες που έχετε, αντί να γίνεται συνωστισμός επενδυτών, εσείς τους διώχνετε»! Αυτά είπε και άφησε τον έλληνα τραπεζίτη με ανοιχτό το στόμα.

Πλειστηριασμοί…

Πενήντα περιπτώσεις δανειοληπτών που λίγο πριν από τον πλειστηριασμό προσήλθαν και ζήτησαν ρύθμιση των οφειλών τους μετρά η πρώτη στην ουσία ημέρα λειτουργίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Οι επιδόσεις της προηγούμενης Τετάρτης είναι ενθαρρυντικές στη μάχη κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών, όπως αποτυπώνονται στα στοιχεία του Συλλόγου Συμβολαιογράφων. Η προσπάθεια αποκατάστασης της πιστωτικής κουλτούρας είναι κρίσιμη και, όπως τόνισε από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου (σκίτσο), οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση.

…και η οικονομία

Η εκτίμηση είναι ότι όσο δημιουργείται μια κανονικότητα στη ροή των πλειστηριασμών, τόσο θα εμπεδώνεται η πεποίθηση ότι όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα και δεν πληρώνουν, θα υποχρεωθούν να το κάνουν.
Η πιστωτική κουλτούρα είναι σημαντικό στοιχείο για να λειτουργήσει μια κανονική οικονομία, επισημαίνει σταθερά ο κ. Μεγάλου ενώ τη σημασία της ομαλούς διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τόνισε με έμφαση στο ίδιο πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ η επικεφαλής του SSM κυρία Ντανιέλ Νουί.

Ιπτάμενος υπουργός

Βαρύ πρόγραμμα περιμένει τον Γιάννη Δραγασάκη στο νέο πόστο του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης. Τα ταξίδια είναι πολλά και έχουν ήδη προγραμματιστεί και για λόγους γνωριμίας, αλλά κυρίως προσέλκυσης επενδύσεων.
Τον Απρίλιο θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Θα συναντηθεί με τον Philippe Le Houérou, διευθυντή του IFC (χρηματοδοτικού βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας), με στόχο τη χρηματοδότηση του Ταμείου Συμμετοχών. ÜΤον Μάιο αναμένεται να μεταβεί στη Φρανκφούρτη για να είναι η κυβέρνηση συνεπής στα ραντεβού που ήδη έχουν κλείσει με τραπεζικά στελέχη, καθώς και επενδυτές, εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων, κεντρικών τραπεζών και άλλων χρηματοδοτικών οργανισμών.ÜΓια τον Ιούνιο έχει προγραμματιστεί να γίνει Roadshow ελληνικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ με σταθμούς στις πόλεις Ουάσιγκτον, Σικάγο και Νέα Υόρκη.

Αυτόνομη πορεία

To δικό της προϊόν στην αγορά του παγωμένου τσαγιού ρίχνει η Coca-Cola στην Ελλάδα, έναν χρόνο μετά το διαζύγιο με τη Nestle (Nestea). H νέα μάρκα παγωμένου τσαγιού ονομάζεται Fuzetea και κάνει ετήσιες πωλήσεις 1 δισ. δολ. σε άλλες αγορές όπου δραστηριοποιείται ο πολυεθνικός όμιλος. Προς το παρόν, το προϊόν θα εισάγεται από την Ουγγαρία, αλλά ο σχεδιασμός είναι ως το καλοκαίρι να αρχίσει η παραγωγή του στο εργοστάσιο της Coca-Cola 3E στο Σχηματάρι. O τζίρος της αγοράς του παγωμένου τσαγιού στις αλυσίδες supermarket ανήλθε πέρυσι περίπου στα 15 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk