• Αναζήτηση
 • Συντονισμός δυνάμεων για να έρθει η ανάπτυξη

  Χαρακτηριστικά του πάλαι ποτέ κραταιού υπουργείου Συντονισμού και Προγραμματισμού, που μεσουρανούσε στα κυβερνητικά σχήματα της χώρας από το 1945 έως και το 1982, θέλει να προσδώσει στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ο Γιάννης Δραγασάκης.

  Χαρακτηριστικά του πάλαι ποτέ κραταιού υπουργείου Συντονισμού και Προγραμματισμού, που μεσουρανούσε στα κυβερνητικά σχήματα της χώρας από το 1945 έως και το 1982, θέλει να προσδώσει στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ο Γιάννης Δραγασάκης.

  «Μόνο με τον συντονισμό όλων των δυνάμεων αλλά και των απαραίτητων χρηματοδοτικών εργαλείων μπορεί να εδραιωθούν και να αυξηθούν περαιτέρω οι ρυθμοί ανάπτυξης»
  σημειώνει ο ίδιος στους συνεργάτες του και ως παλαιός πολιτικός θυμίζει: «Το σημερινό υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δεν το λέγανε τυχαία υπουργείο Συντονισμού».
  Στελέχη του επιτελείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και νέου υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης περιγράφουν στο «Βήμα» τις προτεραιότητες του, οι οποίες ήδη έχουν καταγραφεί από τις πρώτες ώρες ανάληψης του χαρτοφυλακίου.
  Ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος θα περνάει καθημερινά τις υπουργικές του ώρες ανάμεσα στα γραφεία της οδού Ζαλοκώστα (αντιπροεδρία της κυβέρνησης) και της οδού Νίκης (υπουργείου Οικονομίας), έχει χωρίσει σε δύο επίπεδα τις δράσεις.
  Το πρώτο αφορά το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης με την υλοποίηση όλων των προαπαιτουμένων που αφορούν τις αρμοδιότητες του υπουργείου.
  Το δεύτερο επίπεδο έχει να κάνει με πρωτοβουλίες που ο ίδιος είχε αναλάβει από τη θέση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης και ξεκίνησε να υλοποιεί. Ο λόγος για το σχέδιο της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021» καθώς και για την αναπτυξιακή τράπεζα. Τα δύο αυτά θέματα βρίσκονται σε παράλληλη με αυτήν για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών.

  Η Αναπτυξιακή Τράπεζα

  Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης επιδιώκει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να έχει κλείσει την «ΕΑΣ 2021» μέχρι το καλοκαίρι, όπως και την Αναπτυξιακή Τράπεζα.
  Θεωρεί ότι με τον «μπούσουλα» για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, καθώς και με τον χρηματοπιστωτικό φορέα, η οικονομία θα περάσει στη μεταμνημονιακή εποχή έτοιμη για υψηλότερους από το 1,5% και 2% ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και με τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις έως την πλήρη επαναφορά των τραπεζών.
  Η «ΕΑΣ 2021» βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες και είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τους θεσμούς για την τελική διαμόρφωσή της. Οι δανειστές για την ώρα έχουν ένα γενικόλογο κείμενο στα χέρια τους, ωστόσο, όπως διευκρινίζουν κύκλοι του επιτελείου του κ. Δραγασάκη, αυτό θα λάβει τη μορφή ενός «οδικού χάρτη» με συγκεκριμένα μεγέθη και μέτρα αλλά και κλαδικές πολιτικές.
  Διαπραγματεύσεις με τους δανειστές γίνονται και για την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Πρόκειται για έναν χρηματοδοτικό φορέα, στα πρότυπα και άλλων κρατών, όπως της Γαλλίας και της Γερμανίας, που θα καλύψει το κενό ρευστότητας των επιχειρήσεων.

  Χρηματοδοτήσεις

  Για την Τράπεζα υπάρχει στενή συνεργασία με την αντίστοιχη γαλλική τράπεζα BPI France.
  Ενα πρόπλασμα για την Τράπεζα υπάρχει και είναι το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Μια αρχική σκέψη ήταν το ΕΤΕΑΝ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να αποτελέσουν τη βάση, αν και το εγχείρημα αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω των παρακαταθηκών. Το υπουργείο σε συντονισμό και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Μικροπιστώσεων με την παροχή δανείων ύψους έως 25.000 ευρώ, το Ταμείο  Συνεπενδύσεων, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας κ.λπ., επιδιώκει τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στο μεταβατικό διάστημα της οικονομίας. Στα άμεσα και τρέχοντα θέματα του νέου χαρτοφυλακίου είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ανάμεσα σε αυτά δεσπόζουν ο εξωδικαστικός μηχανισμός και οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη – Σταθάκη.
  Το κεντρικό σύνθημα που διακατέχει τις κινήσεις του κ. Δραγασάκη, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές, είναι επιτάχυνση και συντονισμός ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και να μειωθεί η ανεργία. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία, το ΕΣΠΑ και οι επενδύσεις είναι τα μέσα για την επίτευξη των στόχων.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk