• Αναζήτηση
 • Ερχεται η ExxonMobil με υποβρύχια και ρομπότ στην κυπριακή ΑΟΖ

  Από το Λαύριο στην Ελλάδα και τη Χάιφα του Ισραήλ ετοιμάζονται για να φτάσουν αρχικά στη Λεμεσό και από εκεί κατευθείαν στο τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ στο τέλος της εβδομάδας τα δύο ερευνητικά σκάφη με τα εξειδικευμένα υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ που εξασφάλισε η Exxon Mobil, για συγκέντρωση τεχνικών και γεωλογικών στοιχείων από τους στόχους «Άνθεια», «Δελφίνος» και «Γλαύκος».

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Από το Λαύριο στην Ελλάδα και τη Χάιφα του Ισραήλ ετοιμάζονται για να φτάσουν αρχικά στη Λεμεσό και από εκεί κατευθείαν στο τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ στο τέλος της εβδομάδας τα δύο ερευνητικά σκάφη με τα εξειδικευμένα υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ που εξασφάλισε η ExxonMobil, για συγκέντρωση τεχνικών και γεωλογικών στοιχείων από τους στόχους «Άνθεια», «Δελφίνος» και «Γλαύκος».
  Οι τρεις στόχοι, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελευθερος»,  αποτελούν προτεραιότητα μεταξύ και άλλων που υπάρχουν στο ίδιο τεμάχιο και αναμένεται με το πέρας των ερευνών να επιλεγούν οι δύο πρώτοι στους οποίους θα γίνουν οι είτε ταυτόχρονες είτε διαδοχικές γεωτρήσεις στο τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού – αρχές φθινοπώρου.
  Στο μεταξύ, σε μια άλλη εξέλιξη, το  κυπριακό υπουργείο Ενέργειας ετοιμάζεται να αποστείλει τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες για θεώρηση και τυχόν παρατηρήσεις την προκαταρκτική συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου για το θεσμικό πλαίσιο που θα καλύπτει τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου που θα ξεκινά από την κυπριακή ΑΟΖ -και αρχικά από το κοίτασμα Αφροδίτη- προς το τερματικό υγροποίησης της Αιγύπτου. Αν υπάρχουν παρατηρήσεις, θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις με κοινή συμφωνία Κύπρου και Αιγύπτου και θα υπογραφεί και επίσημα η συμφωνία.
  Σημειωθεί ότι αν και το «Saipem 12.000» βρίσκεται στα ανοικτά της Λεμεσού, σε ετοιμασίες για να βάλει πλώρη για τα ανοικτά της Ραμπάτ του Μαρόκου, εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ τόσο οι τρεις Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον στόχο Σουπιά όπως και οι δύο τουρκικές που επικαλύπτουν αυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  Τουρκική φρεγάτα, μεταξύ άλλων, εξακολουθεί να τριγυρνά σαν μπάστακας στη «Σουπιά», ενώ συνεχίζεται και η αναστάτωση στη διεθνή ναυσιπλοΐα, με τους Τούρκους να εκδιώχνουν κάθε τύπου πλοίο που έχει πορεία μέσα από την περιοχή της παράνομης Navtex.
  Πολιτική