Ταινία που υπήρξε αποτέλεσμα των κοινωνικοπολιτικών ανησυχιών του δημιουργού της, Σεμίχ Καπλάνογλου, ο «Σπόρος», που θα αρχίσει να παίζεται στην Ελλάδα από την Πέμπτη 1 Μαρτίου, μας μεταφέρει σε μια δυστοπική, εμπόλεμη κοινωνία του μέλλοντος, όπου ένας καθηγητής γενετικής σπόρων (Ζαν-Μαρκ Μπαρ) προσπαθεί να βρει τον τρόπο για να διατηρήσει ζωντανό τον σπόρο που βγάζει ζωή μέσα από το χώμα.
Σε ένα ταξίδι μυστηριώδες και με σταθμούς απρόβλεπτους, ο καθηγητής και ο επιστήμονας-προφήτης (Ερμιν Μπράβο), ο οποίος υποτίθεται ότι έχει την απάντηση του μυστικού, θα γίνουν οι «ξεναγοί» μας στους βαθύτερους προβληματισμούς του Καπλάνογλου, οι οποίοι αν κρίνουμε από τα λεγόμενά του στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας στο βιβλιοπωλείο Ιανός με μια λέξη αφορούν τον άνθρωπο.
«Γύρισα αυτή την ταινία γιατί ήθελα να εκφράσω τους προβληματισμούς μου για όλα αυτά που συμβαίνουν διαρκώς γύρω μας» είπε ο Σ. Καπλάνγλου. «Η αλλαγή του κλίματος, οι αρρώστιες, οι πόλεμοι… συμβαίνουν τόσο πολλά. Η επιστήμη και η γνώση μας προσφέρουν ανέσεις αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα υπαρξιακά θέματα που μας ζώνουν. Ο άνθρωπος πρέπει να γυρίσει στην προσωπική αναζήτηση για να βρει ο ίδιος, μόνος του τη λύση των προβλημάτων του».
Συγχρόνως, ο «Σπόρος» είναι μια υπέροχων κάδρων ασπρόμαυρη ταινία περιπλάνησης ενταγμένη μέσα σε έναν κόσμο μουντό και σκοτεινό, με μαγνητικά τείχη και Νεκρές Γαίες. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει ούτε ένα αδιάφορο πλάνο στην ταινία, της οποίας οι τοποθεσίες χρειάστηκε περίπου δύο χρόνια για να βρεθούν. «Μόνο όταν είδα ο ίδιος όλα τα σημεία όπου θα γίνονταν τα γυρίσματα, μόνο τότε ένιωσα έτοιμος για να κάνω την ταινία» είπε ο Καπλάνογλου, ο οποίος γύρισε τον «Σπόρο» σε περιοχές έξω από το Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές της Ανατολίας στην Τουρκία.
Από τους σημαντικότερους σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς του σύγχρονου τουρκικού κινηματογράφου, ο Σεμίχ Καπλάνογλου (Ιζμίρ, 1963) έγινε διεθνώς γνωστός με την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του, το «Αυγό» (2007), πρώτο μέρος της τριλογίας «Γιουσούφ». Την ακολούθησε το «Γάλα» και το «Μέλι» (2010), για το οποίο ο Καπλάνογλου κέρδισε το μεγαλύτεροι μέχρι σήμερα βραβείο του, τη Χρυσή Αρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου του 2010.
Ο «Σπόρος», που έκανε την πρεμιέρα του στο περσινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, είναι ένα μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Φλερτάρει έντονα με το είδος της επιστημονικής φαντασίας, είναι αγγλόφωνη και γυρισμένη κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος της στην Αμερική. «Ζούμε σε μια εποχή που νιώθεις ότι υπάρχει μια επιστημονική χειραγώγηση» είπε ο Καπλάνογλου, εξηγώντας γιατί επέλεξε τον δρόμο της επιστημονικής φαντασίας. «Ομως νομίζω ότι στην ταινία εκφράζω τη ζωή που ζούμε αυτή την στιγμή, όχι κάτι μελλοντολογικό. Γιατί δεν κάνουμε τίποτε για να σταματήσουμε την καθοδική πορεία που έχουμε πάρει. Για παράδειγμα, συμφωνίες για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν λόγω των κλιματολογικών αλλαγών έχουν γίνει, όμως τίποτε τελικά δεν τηρείται. Και η απόσταση ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς είναι τεράστια και ολοένα αυξάνεται».

Η ταινία «Σπόρος» θα προβάλλεται στην Ελλάδα από την Πέμπτη 1 Μαρτίου σε διανομή AMA Films.

HeliosPlus