• Αναζήτηση
 • Βίτσας: Ανιστόρητη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

  Ανιστόρητη και απαράδεκτη χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικού, το οποίο αναφέρει ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει το περιστατικό με νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Ταυτόχρονα, διέψευσε τα περί σχεδίων της κυβέρνησης για ανταπόδοση του περιστατικού.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ανιστόρητη και απαράδεκτη χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής
  Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου
  Εξωτερικού, το οποίο αναφέρει ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία
  προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει το περιστατικό με
  νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Ταυτόχρονα, διέψευσε τα περί σχεδίων της
  κυβέρνησης για ανταπόδοση του περιστατικού.

  Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και το «Καλημέρα Ελλάδα» ο κ. Βίτσας κάλεσε την Τουρκία να βρει τα έγγραφα από τη συνθήκη που υπέγραψε με την Ιταλία, στην οποία φαίνεται πού ανήκουν τα Ίμια. Τόνισε ότι τον ανησυχεί περισσότερο το ενδεχόμενο ατυχήματος στο Αιγαίο γιατί τείνει – όπως είπε – να γίνει ανεξέλεγκτο. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

  Ο κ. Βίτσας, κληθείς να σχολιάσει το επεισόδιο στα Ίμια, έκανε λόγο για ένα σημαντικό περιστατικό που δεν χρειάζεται ούτε να αναβαθμιστεί, ούτε και να υποβαθμιστεί. Επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και απέδωσε την προκλητικότητα της γείτονος στην ανάγκη δημιουργίας επεισοδίων για εσωτερική κατανάλωση.

  Για τη νύχτα της Τρίτης, σημείωσε πως ήταν ήσυχη, καθώς το Λιμενικό Σώμα βρισκόταν στην περιοχή, όπως και το πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο πραγματοποίησε περιπολία χωρίς προβλήματα.

  Διέψευσε τα περί σχεδίων της κυβέρνησης για ανταπόδοση του περιστατικού

  Ο κ. Βίτσας ξεκαθάρισε ότι τα όσα ακούγονται και γράφονται για τυχόν σχέδια της κυβέρνησης για ανταπόδοση του περιστατικού βρίσκονται στο πλαίσιο της φαντασίας. Πρόσθεσε δε ότι έχουν ληφθεί από την Ελλάδα όλες οι πρωτοβουλίες σε όλα τα διεθνή φόρα μετά το περιστατικό στα Ίμια.
  Τέλος, ο Δημήτρης Βίτσας, κληθείς να σχολιάσει και το ζήτημα με τα Σκόπια, είπε ότι η υπεράσπιση της κυριαρχίας μας είναι δεδομένη, αναζητείται μια λύση όπως την έχει περιγράψει η κυβέρνηση και σημείωσε ότι «δεν τσιμπάμε σε προκλητικότητες

  «Να θυμηθούν ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν υπάρχει»

  «Κάποιοι πρέπει να θυμηθούν ότι από τις αρχές του 20ου Αιώνα Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν υπάρχει» ήταν η αιχμηρή δήλωση του Δημήτρη Βίτσα, στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας να προειδοποιεί ότι οι νεοοθωμανικές βλέψεις της Άγκυρας δεν αποτελούν καλή εξέλιξη.

  «Εμείς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής, και πάλι προς γνώση, πολύ πυκνά πια, οι Τούρκοι αξιωματούχου αναφέρονται στους Οθωμανούς. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι σημερινοί Τούρκοι προέρχονται από τους Οθωμανούς, αλλά πρέπει να θυμηθούν ότι από τις αρχές του 20ου Αιώνα Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν υπάρχει, και ο Κεμάλ έστησε ένα κράτος της νέας Τουρκίας με βάση τη συνθήκη της Λοζάνης» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο».

  Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «έχουμε διεθνείς συμβάσεις και ανάμεσα στην Ιταλία και στην Τουρκία, στις αρχές του 20ου Αιώνα, μεταβιβάζεται όλος αυτός ο χώρος στην Ιταλία και έχουμε και δεύτερη σύμβαση όπου η Ιταλία, η τότε Σοβιετική Ένωση και άλλες χώρες μεταβιβάζουν αυτή την περιοχή στην Ελλάδα. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα και άρα δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση, δεν υπάρχει καμία «γκρίζα ζώνη» και αυτό βεβαίως αποδεικνύεται πλήρως».

  Ο κ. Βίτσας διατύπωσε παράλληλα την εκτίμηση ότι η Τουρκία προκαλεί στα Ίμια επειδή η στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν δεν πάει καλά.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk