Συνεχίζοντας την υγιή συνεργασία που εδώ και αρκετά χρόνια έχει αναπτύξει με την πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Αθήνα και το Japan Foundation, το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 15 ως τις 18 Φεβρουαρίου διοργανώνει ένα ακόμα ειδικό αφιέρωμα στον ιαπωνικό κινηματογράφο. Η μουσική είναι αυτή τη φορά ο άξονας που συνδέει τις τέσσερις ταινίες του αφιερώματος, τίτλος του οποίου «The power of music» («Η δύναμη της μουσικής»).
Οι προβολές αυτές αποτελούν τον τελευταίο ως σήμερα σταθμό της ιαπωνικής κινηματογραφικής κουλτούρας στον πολιτιστικό χώρο της οδού Πειραιώς, όπου έχουν επίσης παρουσιαστεί αφιερώματα όπως το «Σπάνια τοπία του ιαπωνικού κινηματογράφου: Από την παράδοση στη νεωτερικότητα» (2013) και το περυσινό «Η συνταγή της ιαπωνικής κουζίνας: Eating = Loving = Living!», όπου, όπως φαίνεται και από τον τίτλο, το φαγητό και η γεύση πρωταγωνιστούσαν.

Οι ταινίες του αφιερώματος
«A Band Rabbit and a Boy»
(«Gakutai no usagi») (2013, 97′)
Ντροπαλός πρωτοετής μαθητής Γυμνασίου (Kosei Kawasaki), εύκολος στόχος εκφοβισμού, δυσκολεύεται με τον σχολικό κανονισμό υποχρεωτικής συμμετοχής σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Ωστόσο ένα παράξενο κουνέλι (Maho Yamada) τον οδηγεί στην αίθουσα όπου γίνονται οι πρόβες της μπάντας χάλκινων οργάνων και, κατά κάποιον τρόπο, γίνεται μέλος της. Διστακτικός και ανήσυχος στην αρχή, «παραδίδεται» τελικά στη μαγεία της μουσικής. Νεανική δραματική ταινία του Tακούτζι Σουζούκι, βασισμένη στο διήγημα «The Wife of Gegege» του Kέι Νακαζάβα. Προβάλλει τη βαθιά αφοσίωση μαθητών γυμνασίου στη μουσική μιας μπάντας χάλκινων οργάνων. Η ακρόαση των παιδιών-ηθοποιών έγινε στην πόλη Χαμαμάτσου της περιφέρειας Σιζουόκα, όπου και διαδραματίζεται η ταινία.
«Abraxas»
(«Aburakusasu no matsuri») (2010, 113′)
Ενας μοναχός παλεύει με την κατάθλιψη και δεν μπορεί να ζήσει χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Κάποια στιγμή καταλαβαίνει ότι μόνο η μουσική που λατρεύει μπορεί να τον λυτρώσει. Στην ένθερμη προσπάθειά του να διοργανώσει μια τοπική συναυλία, βρίσκεται με κάποιους αντιμέτωπος… Κοινωνική ταινία βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα Γκένιου Σόκιου, βουδιστή μοναχού που έχει τιμηθεί με το βραβείο Akutagawa. Αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ναόκι Κάτο, αποφοίτου της σχολής Film and New Media του Πανεπιστημίου Τεχνών του Τόκιο, όπου σπούδασε σκηνοθεσία υπό τους Κιγιόσι Κουροσάβα και Τακέσι Κιτάνο. Η ταινία προβλήθηκε στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Sundance το 2011.
«Have a Song on Your Lips»
(«Kuchibiru ni uta wo») (2015, 132′)
Μετά τον διορισμό της ως αναπληρώτριας καθηγήτριας και συμβούλου χορωδίας Γυμνασίου, μια όμορφη πιανίστρια (Γιούι Αραγκάκι) επιστρέφει στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τα νησιά Γκότο, και αποφεύγοντας να παίξει πιάνο για τους μαθητές της αναλαμβάνει να οδηγήσει τη μεικτή χορωδία του σχολείου σε έναν διαγωνισμό. Κινηματογραφική προσαρμογή του μυθιστορήματος του Eϊίτσι Nακάτα, εμπνευσμένη από ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ. Η σκηνοθεσία της ταινίας είναι του Mίκι Τακαχίρο («Girl in the Sunny Place»).
«MAESTRO!» (2015, 129′)
Μια ετερόκλητη ομάδα μουσικών, με πρώτο βιολί τον νεαρό Kοσάκα (Tόρι Ματσουζάκα) και μαέστρο τον ατίθασο και μυστηριώδη Tέντο (Toσιγιούκι Νισίντα), καταφέρνει να ξαναδώσει στην ορχήστρα της την αίγλη του παρελθόντος. Μεταφορά στην κινηματογραφική οθόνη του manga του Aκίρα Σάσο με θέμα την ιστορία μιας ορχήστρας, η ταινία του Σονοτάρο Κομπαγιάσι αντιμετωπίζει ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα με χιούμορ και πολλή μουσική με συμμετοχές του παγκοσμίου φήμης μαέστρου Γιουτάκα Σάντο και του πιανίστα Νομπουγιούκι Τσούι.
Πρόγραμμα προβολών
Πέμπτη 15.2.2018
19.30 «Have a Song on Your Lips»
Παρασκευή 16.2.2018
19.00 «MAESTRO!»
21.30 «A Band Rabbit and a Boy»
Σάββατο 17.2.2018
19.00 «Abraxas»
21.00 «Have a Song on Your Lips»
Κυριακή 18.2.2018
19.00 «MAESTRO!»
21.30 «Abraxas»
Χρήσιμες πληροφορίες
Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, ΤΚ 177 78, τηλ. 210 3418.550 & 210 3418.579.
Ημέρες αφιερώματος: 15-18 Φεβρουαρίου 2018, στην αίθουσα του Κινηματογράφου.
Πρεσβεία της Ιαπωνίας – Πολιτιστικό Τμήμα
Τηλ. 210 6709.901

HeliosPlus