• Αναζήτηση
 • Τι ειπώθηκε στο Νταβός για τις αγορές κεφαλαίων, συναλλάγματος και bitcoin

  Η πρώτη παρουσία αμερικανού προέδρου στο Νταβός από το έτος 2000 ήταν επόμενο να κυριαρχήσει στο εφετινό

  Η πρώτη παρουσία αμερικανού προέδρου στο Νταβός από το έτος 2000 ήταν επόμενο να κυριαρχήσει στο εφετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Πολύ περισσότερο που ο συγκεκριμένος πρόεδρος είναι κατά κάποιον τρόπο ιδιαίτερος. Sui generis θα λέγαμε, όχι συνηθισμένος.
  Πέρα από τα περί Τραμπ σοβαρά και ευτράπελα πάντως, πέρα από τα περί των άλλων κορυφαίων πολιτικών ηγετών που επισκέφθηκαν τη διασημότερη παγκοσμίως κωμόπολη της Ελβετίας, κατά τη διάρκεια του Φόρουμ πολλοί παράγοντες της διεθνούς οικονομικής και επιχειρηματικής σκηνής συμμετείχαν σε δημόσιες συζητήσεις ή έδωσαν συνεντεύξεις εκφράζοντας τις απόψεις τους για ζητήματα που θα επηρεάσουν νομοτελειακά τις ζωές όλων στον πλανήτη, πλουσίων και φτωχών.
  Το καμπανάκι του κινδύνου για μια ανώμαλη προσγείωση των αγορών κεφαλαίων χτύπησε στο Νταβός ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley Τζέιμς Γκόρμαν. «Οι αγορές καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Οι τεχνολογικές μετοχές έχουν εκτιναχθεί στα ουράνια. Οι αγορές είναι ακριβές. Αυτά, όπως ξέρουμε, είναι πράγματα που δεν εξελίσσονται σε ευθεία γραμμή» είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός τραπεζίτης.
  Ακριβό όμως δεν είναι το δολάριο. Η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος έχει υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων, γεγονός που χαιρέτισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνουτσίν ως θετικό για το εξαγωγικό εμπόριο των ΗΠΑ. «Ενα ασθενέστερο δολάριο είναι καλό για εμάς, αφού συνδέεται με το εμπόριο και τις ευκαιρίες» τόνισε την περασμένη Τετάρτη ο Μνουτσίν.
  Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά… εξ αντιδιαστολής, ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι άσκησε κριτική στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ καταγγέλλοντας ανάρμοστες κυβερνητικές παρεμβάσεις. Αντίθετα, ο Μάριο Σεντένο υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν λόγο να ανησυχούν για το ισχυρό ευρώ – ίσως να είχε την κυβέρνηση του Βερολίνου στο μυαλό του…

  Προσοχή στο bitcoin

  Αίσθηση προκάλεσε η προειδοποίηση του προέδρου της UBS Αξελ Βέμπερ προς τους επενδυτές στο bitcoin και τα άλλα ψηφιακά νομίσματα να προσέξουν διότι «η ρύθμιση της συγκεκριμένης αγοράς που προχωρεί ταχύτατα, θα επιφέρει κάθετη πτώση των αξιών».
  Αίσθηση προκάλεσε επίσης η κατά μέτωπον επίθεση που εξαπέλυσε ο Τζορτζ Σόρος κατά των Google και Facebook. «Οι εταιρείες αυτές συνιστούν απειλή για τη Δημοκρατία. Οι μέρες τους είναι μετρημένες καθώς οι φορολογικές και άλλες υπηρεσίες θα τις αφανίσουν» προέβλεψε ο εμβληματικός επενδυτής.
  Σε ό,τι αφορά τις περίφημες «ρυθμίσεις» των εποπτικών αρχών άπαντες εξέπληξε η… χαρά που εξέφρασε ο Σουντάρ Πιτσάι, επικεφαλής της Alphabet Inc., για το γεγονός ότι η μητρική εταιρεία Google θα πληρώνει περισσότερους φόρους στην Ευρώπη μια και έχει στοχοποιηθεί για πρακτικές «φορολογικής βελτιστοποίησης» (μεταφοράς κερδών από μια χώρα σε άλλη με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές δηλαδή).
  «Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο κόσμος, εμείς είμαστε ευτυχείς που θα πληρώσουμε περισσότερους φόρους. Το πρόβλημα είναι όμως πού θα πληρώσει η Google» είπε ο Πιτσάι. Ε, με λίγο ψάξιμο θα βρεθούν και οι Εφορίες…

  HeliosPlus

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk