Βλέπουν φως στο τούνελ οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Η αγορά ακινήτων επλήγη ιδιαίτερα από την κρίση και την υπερφορολόγηση, αλλά ήδη έχουν φανεί τα πρώτα δειλά σημάδια ανάκαμψης. Με αιχμή του δόρατος τον τουρισμό, καταγράφεται κινητικότητα εκ νέου στον κλάδο, κάτι που πιστοποιεί έρευνα της Κάπα Research για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Η αγορά ακινήτων επλήγη ιδιαίτερα από την κρίση και την υπερφορολόγηση, αλλά ήδη έχουν φανεί τα πρώτα δειλά σημάδια ανάκαμψης. Με αιχμή του δόρατος τον τουρισμό, καταγράφεται κινητικότητα εκ νέου στον κλάδο, κάτι που πιστοποιεί έρευνα της Κάπα Research για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).
Σύμφωνα με την έρευνα, μια μακροχρόνια τάση της ελληνικής κοινωνίας να εκτιμά περισσότερο τις επενδύσεις σε αστικά ακίνητα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, μεγάλα αστικά κέντρα) φαίνεται να αντιστρέφεται υπέρ των επενδύσεων σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές.
Από την άλλη πλευρά, τα προβλήματα και τα βάρη που έφερε η οικονομική κρίση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ακόμη εδώ και συνεχίζουν να τους ανησυχούν. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο ποσοστό των ιδιοκτητών δυσκολεύεται να πληρώσει τους φόρους των ακινήτων. Επίσης εισπράττουν με καθυστέρηση τα ενοίκια και ένα σημαντικό ποσοστό δεν τα εισπράττει καθόλου.

Αδικοι φόροι

Επίσης η πλειονότητα των ιδιοκτητών έχει προχωρήσει σε μειώσεις των ενοικίων προσχωρώντας στη λογική «καλύτερα λιγότερα και να εισπράττονται». Ο τραπεζικός δανεισμός αποτελεί βάρος που απειλεί ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό ιδιοκτητών με απώλεια της περιουσίας ή εκποίηση σε τιμές χαμηλότερες των αντικειμενικών αξιών. Τέλος, η πλειονότητα των ερωτηθέντων ιδιοκτητών έχει έντονη την αίσθηση της αδικίας, καθώς οι φόροι επί των ακινήτων θεωρούνται άδικοι φόροι.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας:
Στην ερώτηση αν την επόμενη διετία οι ιδιοκτήτες σκέφτονται να πουλήσουν κάποιο ακίνητο, το 30,2% απάντησε θετικά και το 69,8% αρνητικά. Σε αντίστοιχη ερώτηση που είχε γίνει το 2014, μόλις το 18,4% είχε απαντήσει θετικά.
Το 50% εκτιμά πως το επενδυτικό ενδιαφέρον στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα τα επόμενα δύο χρόνια θα αυξηθεί, μόνο το 15,6% δήλωσε ότι θα μειωθεί, ενώ το 26,9% εκτιμά ότι θα μείνει αμετάβλητο.
Το 33,3% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι την επόμενη διετία οι τιμές των ακινήτων θα αυξηθούν, το 34,6% ότι θα μειωθούν και το 26,4% ότι θα παραμείνουν σταθερές. Οταν όμως η ερώτηση είναι προσωπική, το 76,4% απαντά «όχι».
Το 60% των ερωτηθέντων ιδιοκτητών θεωρεί ότι οι φόροι επί των ακινήτων είναι άδικοι και το 16,5% μάλλον άδικοι.
Στην ερώτηση αν θα μπορέσουν τον επόμενο χρόνο να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, το 25,4% δήλωσε ότι δεν θα μπορεί και το 38,3% πως θα δυσκολευτεί,.
Το 76% των ιδιοκτητών εξοφλεί κανονικά και έγκαιρα τις δόσεις τραπεζικού δανείου με το οποίο έχουν αγοράσει το ακίνητο, ενώ το 24% αδυνατεί.
Στην ερώτηση προς ιδιοκτήτες αν είναι συμφέρον να διαθέτει κανείς σήμερα ιδιόκτητη κατοικία ή είναι πιο συμφέρον να μένει σε ενοίκιο, το 49% απάντησε ότι είναι συμφέρον να νοικιάζει κανείς κατοικία, ενώ το 42,1% θεωρεί συμφέρον να διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία.
Στην ερώτηση προς ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν ακίνητα αν οι ενοικιαστές πληρώνουν κανονικά, με καθυστέρηση ή καθόλου, οι ιδιοκτήτες απάντησαν πως στα διαμερίσματα το 62,4% πληρώνει κανονικά και το 37,6% με καθυστέρηση ή καθόλου.
Οταν πρόκειται για μονοκατοικία, το 80% πληρώνει κανονικά και το 20% με καθυστέρηση ή καθόλου. Τα περισσότερα φέσια είναι στους επαγγελματικούς χώρους. Το ποσοστό των ενοικιαστών που πληρώνει κανονικά περιορίζεται σε 51,1% και το ποσοστό αυτών που καθυστερούν ή δεν πληρώνουν καθόλου στο 48,9%.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών έχει προχωρήσει σε μειώσεις ενοικίου την τελευταία τριετία (το 76,4% των ιδιοκτητών διαμερισμάτων, το 68% των ιδιοκτητών μονοκατοικίας και το 81,5% των ιδιοκτητών επαγγελματικών χώρων).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk