Κύπρος: Στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές

Μια ανάσα από τις προεδρικές εκλογές -τις 13ες στην ιστορία της Κυριακής Δημοκρατίας- βρίσκεται η Κύπρος. Οι υποψήφιοι είναι εννέα, αλλά οι βασικοί είναι τρεις: Νίκος Αναστασιάδης, Νικόλας Παπαδόπουλος, Σταύρος Μαλάς.

Ο γενικός έφορος εκλογής, Κύπρος Κυπριανού, διαβεβαίωσε ότι όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών την Κυριακή 28 Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7:00, θα κλείσουν στις 18:00, ενώ γύρω στις 20:30 αναμένεται να έχει «ξεκαθαρίσει» το τελικό αποτέλεσμα.

Δικαίωμα ψήφου έχουν 550.876 άτομα και θα λειτουργήσουν 1.122 εκλογικά κέντρα σε Κύπρο και εξωτερικό. Οι πολίτες μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα προσκομίζοντας το εκλογικό βιβλιάριο ή την ταυτότητά τους, παλαιά ή νέα. Τα επαρχιακά γραφεία δέχονται αιτήσεις για αντικατάσταση εκλογικών βιβλιαρίων, λόγω απώλειας, μέχρι τις 13:00, το Σάββατο.

Το πρωί της Παρασκευής παραδόθηκαν οι κάλπες στους προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων. Ο γενικός έφορος εκλογής υπενθύμισε πως οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και γενικά οι κομματικές δραστηριότητες λήγουν απόψε τα μεσάνυκτα.

Εν τω μεταξύ, οι τελευταίες ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας είναι οι πιο κρίσιμες για τους υποψηφίους, γι’ αυτό τα επιτελεία τους δίνουν την πιο αποφασιστική μάχη, έχοντας ως κατευθυντήριες γραμμές τα μηνύματα από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, που πραγματοποιούνται παγκύπρια. Σε αυτές τις μετρήσεις τα επιτελεία λαμβάνουν υπόψη και διάφορους άλλους παράγοντες, που τους βοηθούν στην προσπάθεια αποκρυπτογράφησης της κρυμμένης ψήφου.

Την ίδια ώρα, τα τηλέφωνα και οι «ομάδες κρούσης» σε πόλεις και χωριά εργάζονται νυχθημερόν, συλλέγοντας ψήφους για την τελική μεγάλη μάχη της Κυριακής.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο κινούνται με πολύ επιθετικούς ρυθμούς, πιστοί στη γραμμή που χάραξε ο ίδιος ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ότι «καμία ψήφος δεν περισσεύει», ζητώντας ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή. Τα στελέχη τού επιτελείου του κάνουν συναντήσεις και συντονισμένες αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις στο επιτελείο του κ. Αναστασιάδη δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, «ισχυρή δυναμική και ότι έχει πέσει στο κενό η προσπάθεια άλλων επιτελείων να τον πλήξουν τις τελευταίες ώρες, προσπαθώντας να «αρπαχτούν» από αναφορές του σε συνεντεύξεις».

Στο επιτελείο του κ. Αναστασιάδη θέλουν μεγάλο προβάδισμα, ώστε, εν πολλοίς, ο δεύτερος γύρος και η επανεκλογή να κριθούν από το αποτέλεσμα της Κυριακής.

Στο επιτελείο του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου θέλουν να μεταφέρουν προς τα έξω ένα κλίμα αισιοδοξίας για τον υποψήφιό τους σε σχέση με τη μάχη για τον δεύτερο γύρο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, αρκετές από τις οποίες έδειξαν τον κ. Σταύρο Μαλά να τον περνά, αλλά και το γεγονός, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ότι «έχει αρχίσει να εδραιώνεται ως αντίληψη στην κοινωνία ότι το δίδυμο του δευτέρου γύρου θα είναι Αναστασιάδης-Μαλάς, έχει θορυβήσει το επιτελείο, παρά το γεγονός ότι δεν θέλουν αυτό να βγει προς τα έξω».

Προς αντιστροφή αυτού του κλίματος έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια να περάσει προς τα έξω το μήνυμα ότι ο κ. Παπαδόπουλος έχει ήδη μία διαφορά ασφαλείας από τον κ. Μαλά, ενώ την ίδια ώρα θεωρούν ότι μπορούν να αποδομήσουν την εικόνα του ακλόνητου φαβορί που έχει ο κ. Αναστασιάδης.

Στο επιτελείο του κ. Παπαδόπουλου δείχνουν να μην ανησυχούν από συγκεντρώσεις στελεχών του κόμματος που αυτοπροσδιορίζονται ως «το παραδοσιακό ΔΗΚΟ» και αντιτίθενται στην γραμμή Παπαδόπουλου στο Κυπριακό, λόγω της στήριξής του από κόμματα που απορρίπτουν τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Για τον κ. Μαλά φαίνεται να λειτουργούν όλα υπέρ του τα τελευταία εικοσιτετράωρα και για αυτό στο επιτελείο του επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία.

Η παρουσία του στο debate και γενικότερα σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις, καθώς και η κινητοποίηση που καταγράφεται υπέρ του, εκτιμάται από το επιτελείο του ότι «έχουν προσθέσει πόντους».

Οι πληροφορίες από το στρατόπεδο Μαλά αναφέρουν ότι η εσωτερική δημοσκόπηση δείχνει «ξεκάθαρο σταθερό προβάδισμα για τον υποψήφιό τους».

Φαίνεται, επίσης, να έχει ένα σαφές προβάδισμα σε επαρχίες «κλειδιά», ενώ αντίθετα θεωρούν ακόμα πιο ενισχυτικό το γεγονός ότι ακόμα και σε επαρχίες που θεωρούνταν ως «δυνατές» για τον κ. Παπαδόπουλο δεν του δίνουν τέτοιο προβάδισμα που να μπορεί να ανατρέψει το δικό τους.

Εντούτοις, όμως, θέλουν να διατηρούν χαμηλούς τους τόνους και να μην περάσουν σε καμία περίπτωση το μήνυμα του εφησυχασμού. Και αυτό διότι ναι μεν οι εκτιμήσεις δίνουν σταθερό προβάδισμα στον υποψήφιό τους, από την άλλη, όμως, δεν θεωρείται ότι υπάρχει διαφορά ασφαλείας.

Πέφτει η αυλαία για την προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων

Μια ανάσα από τις προεδρικές εκλογές -τις 13ες στην ιστορία της Κυριακής Δημοκρατίας- βρίσκεται η Κύπρος. Οι υποψήφιοι είναι εννέα, αλλά οι βασικοί είναι τρεις: Νίκος Αναστασιάδης, Νικόλας Παπαδόπουλος, Σταύρος Μαλάς.

Ο Γιώργος Λιλλήκας , ο οποίος το 2013 συγκέντρωσε 24,9 δεν φαίνεται, σύμφωνα μες τις δημοσκοπήσεις, να έχει μέλλον , καθώς όλες τον δείχνουν γύρω στο 3,5%. Το ψηλό ποσοστό του το 2013 οφείλεται ότι τότε τον υποστήριζε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ , Νικόλας Παπαδόπουλος και άλλα κόμματα , που τώρα στηρίζουν Παπαδόπουλο. Τον κ. Αναστασιάδη στηρίζει ο ΔΗΣΥ και τον Μαλά το ΑΚΕΛ.

Όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι ο νέος Πρόεδρος Θα εκλεγεί στον δεύτερο γύρο, στις 4 Φεβρουαρίου. Επίσης, σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο Ν. Αναστασιάδης προηγείται άνετα. Οι εκλογές της Κυριακής θα είναι θρίλερ για το ποιος εκ των Παπαδόπουλου, Μαλά θα περάσει στον δεύτερο γύρο.

Τα τελευταία μηνύματα των υποψηφίων

Την Παρασκεύη οι υποψήφιοι και τα επιτελεία στέλνουν τα τελευταία μηνύματα προς τους ψηφοφόρους.

«Τον λόγο τώρα έχουν οι πολίτες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το επιτελείο του <b>Νίκου Αναστασιάδη</b>. Η προεκλογική εκστρατεία για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών σε λίγες ώρες φτάνει στο τέλος της, σημειώνεται και προστίθεται: «Εσείς (οι πολίτες) θα αποφασίσετε για το παρόν και το μέλλον της οικογένειας, της εργασίας και της πατρίδας μας. Εσείς έχετε στα χέρια σας την δύναμη για να κρατήσετε την Κύπρο μας στην σωστή πορεία».

Σύμφωνα με το επιτελείο Αναστασιάδη, η ψήφος στον Κύπριο Πρόεδρο θα του δώσει «τη δύναμη που χρειάζεται να συνεχίσει να εργάζεται για την περήφανη Κύπρο, την Κύπρο της ανάπτυξης, της αξιοπιστίας, της αλληλεγγύης μα πάνω από όλα την Κύπρο της ειρήνης».

Τη ψήφο του λαού ζητά ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, «για να φέρουμε Αλλαγή, αξιοπιστία και ελπίδα», όπως λέει. Όπως αναφέρει ο ίδιος, κατά την επαφή του με τους απλούς ανθρώπους είδε «την αγωνία τους για υποχωρήσεις που απειλούν την Κυπριακή Δημοκρατία». «Θέλω και μπορώ να φέρω την Αλλαγή.

Με Νέα Στρατηγική για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη Λύση. Με ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη. Με ρεαλιστικές προτάσεις. Με τη δύναμη της γενιάς μας», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος στη δήλωση του.

Κάλεσμα προς τους πολίτες να πάνε στην κάλπη και να στηρίξουν τον Σταύρο Μαλά, απηύθυνε την Παρασκευή ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κάνοντας έναν απολογισμό της προεκλογικής εκστρατείας.

Διαπιστώνουμε με ικανοποίηση, είπε, ότι «ο Σταύρος Μαλάς διένυσε όλη αυτή την πορεία με ειλικρίνεια και σοβαρότητα. Απέδειξε στην πράξη ότι είναι η πιο αξιόπιστη και σοβαρή επιλογή. Απευθύνθηκε στον λαό με ήθος, εντιμότητα και σεβασμό».

Επίσης , ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι «ο Σταύρος Μαλάς δεν επιχείρησε σε καμία περίπτωση να εξαγοράσει τη συνείδηση των πολιτών, αλλά να τους κερδίσει με τις προτάσεις του», προσθέτοντας ότι αναπτύσσει συνέχεια δυναμική και έχει πλέον καθιερωθεί ως ο μόνος που μπορεί να νικήσει τον κ. Αναστασιάδη στον β΄ γύρο».

Πλαισιωμένος από εκατοντάδες νέους, ο Γιώργος Λιλλήκας, έκλεισε τον κύκλο των προεκλογικών εκδηλώσεων. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση το επιτελείο του, «δεν ακολούθησε την εύκολη συνταγή της έτοιμης ομιλίας με συνθήματα για χειροκροτητές, αλλά, αφού τους ευχαρίστησε για τη μαζική συμμετοχή τους, τους έδωσε το λόγο και αυτοί με την ορμή της ηλικίας τους, του έκαναν απανωτές ερωτήσεις».

Τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν τα ψηλά ποσοστά ανεργίας ανάμεσα στους νέους αλλά και οι εξευτελιστικές αμοιβές που δίνονται σε νέους επιστήμονες με αποτέλεσμα πολλοί να αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για ένα καλύτερο και αξιοπρεπές μέλλον.

Ταυτόχρονα, επικεντρώθηκαν στο σύστημα της παιδείας μας και στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του, στην ανισότητα ανάμεσα στα δυο φύλα, στην έρευνα και στην καινοτομία και φυσικά στο Κυπριακό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk