Μία από τις έξι νέες ταινίες που παίζονται στις αίθουσες από την περασμένη Πέμπτη 25 Ιανουαρίου είναι ο «Λαβύρινθος: Η Τελική Δοκιμασία» (Μaze Runner: The Death Cure), το τρίτο και τελευταίο μέρος της εποποιίας του «Λαβυρίνθου», η οποία έχει αποκτήσει εκατομμύρια φαν σε όλες τις χώρες του κόσμου και θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα franchise movies των τελευταίων ετών. Ανήκει φυσικά στη σφαίρα της φαντασίας και στηρίζεται στις σελίδες της best-seller τριλογίας του Τζέιμς Ντάσνερ.

Η ιστορία του Λαβυρίνθου

Για να θυμηθούμε λίγο τα προηγούμενα μέρη. Στο πρώτο, «Λαβύρινθος», ο Τόμας (Ντίλαν Ο’ Μπράιαν) ξυπνά καθώς τον μεταφέρουν στην Κοιλάδα, χωρίς να θυμάται ποιος είναι ή πώς έγινε μέλος μιας κοινότητας νέων: του Μίνο (Κι Χονγκ Λι), αρχηγού του Λαβυρίνθου, του Νιουτ (Τόμας Μπρόντι-Σάνγκστερ), καλού φίλου και συμβούλου, του Γκάλι (Γουίλ Πούλτερ), αρχηγού και αντιπάλου, και της Τερέζα (Κάγια Σκοντελάριο), της μοναδικής γυναίκας Γκλέιντερ με την οποία ο Τόμας φαίνεται να μοιράζεται μια πικρή ιστορία. Μαζί θα βρεθούν παγιδευμένοι, περικυκλωμένοι από τοίχους 60 μέτρων, σε έναν λαβύρινθο που συνεχώς μεταλλάσσεται. Και το χειρότερο δεν έχει έρθει ακόμη, αφού όταν οι Γκλέιντερ καταφέρνουν να δραπετεύσουν από τον Λαβύρινθο, ανακαλύπτουν ότι βρίσκονται στη μέση της Πύρινης Γης.
Στο δεύτερο μέρος, «Ο Λαβύρινθος: Πύρινες Δοκιμασίες», ο Τόμας και οι επιζώντες Γκλέιντερ συναντούν νέους συμμάχους, καθώς ανακαλύπτουν στοιχεία για μια μυστηριώδη ομάδα ανθρώπων που βρισκόταν πίσω από όλα τους τα «πειράματα» –μια οργάνωση, γνωστή ως WCKD.
Το τελευταίο μέρος της τριλογίας ξεκινά την ιστορία έξι μήνες αργότερα, όταν τα κίνητρα της WCKD γίνονται πια ξεκάθαρα: Η δρ Αβα Πέιτζ, διευθύντρια της WCKD, είναι κοντά στο να βρει τη θεραπεία για την ασθένειας της Φλόγας, μιας μόλυνσης που έχει αποδεκατίσει τον πληθυσμό της γης. Ομως η θεραπεία έχει ένα πολύ ακριβό τίμημα. Να θυσιαστούν οι λίγοι νέοι που έχουν απομείνει στη γη και έχουν ανοσία στον ιό. Προκειμένου να ελευθερώσει αυτούς που προορίζονται να γίνουν «πειράματα» –μεταξύ αυτών και ο Μίνο –ο Τόμας πρέπει να ενωθεί με τους υπόλοιπους επιζώντες, παλιούς και νέους συμμάχους του, και να μπουν στην Τελευταία Πόλη, το οποίο όμως είναι και το τελευταίο προπύργιο της WCKD. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εισβάλει στο οχυρωμένο αρχηγείο της και να διαλύσουν την οργάνωση από μέσα.

Φλερτάροντας με την αντίσταση

Αν και ο αγώνας ενάντια στη WCKD ξεκινά στο τρίτο βιβλίο, ο σκηνοθέτης Ουές Μπολ θεώρησε σκόπιμο να προετοιμάσει το κινηματογραφικό κοινό ήδη από τη δεύτερη ταινία, ξεφεύγοντας έτσι λίγο από την αρχική ιδέα του συγγραφέα. «Υπάρχουν πράγματα που δεν είναι ακριβώς όπως στο βιβλίο αλλά είναι εμπνευσμένα από αυτό. Και είμαστε πολύ τυχεροί που ο Τζέιμς Ντάσνερ συμφώνησε στις δημιουργικές αλλαγές που προτείναμε» λέει ο Μπολ. «Το τρίτο βιβλίο διακατέχεται από την ιδέα της αντίστασης, μιλά για μια ομάδα που πάει κόντρα στη WCKD. Εγώ όμως σκέφτηκα: «Δεν θα ήταν καλύτερο να παρουσιάσουμε αυτή την ιδέα νωρίτερα;», κι έτσι την εμποτίσαμε ήδη από τη δεύτερη ταινία».
Από την πλευρά του, ο συγγραφέας των βιβλίων Τζέιμς Ντάσνερ θεωρεί ότι «οι θαυμαστές του βιβλίου είναι πολύ αφοσιωμένοι και πιστοί στις ιστορίες, ωστόσο κάποια πράγματα δουλεύουν καλύτερα στον κόσμο του σινεμά. Ο Ουές Μπολ ήταν καταπληκτικός στο να βρει ποια είναι αυτά και γι’ αυτό πιστεύω ότι οι θαυμαστές των βιβλίων θα αγκαλιάσουν τις δημιουργικές παρεμβάσεις του».
Στην ταινία «Λαβύρινθος: Η Τελική Δοκιμασία», που διανέμεται στις αίθουσες από την ODEON, πρωταγωνιστούν οι Ντίλαν Ο’ Μπράιαν, Κάγια Σκοντελάριο, Τόμας Μπρόντι-Σάνγκστερ, Τζιανκάρλο Εσπόζιτο, Αϊνταν Γκίλεν, Κι Χονγκ Λι, Μπάρι Πέπερ, Γουίλ Πούλτερ, Πατρίσια Κλάρκσον.

HeliosPlus