Κοντονής σε Τουρκία για τους 8: Να γίνει σεβαστή η απόφαση Αρείου Πάγου

Tο σταθερό αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, επανέλαβαν κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, οι Τούρκοι αξιωματούχοι που βρίσκονται στη χώρα μας, με επικεφαλής τον υφυπουργό Δικαιοσύνης της γείτονος Μπιλάλ Ουτσάρ.

Tο σταθερό αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, επανέλαβαν κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, οι Τούρκοι αξιωματούχοι που βρίσκονται στη χώρα μας, με επικεφαλής τον υφυπουργό Δικαιοσύνης της γείτονος Μπιλάλ Ουτσάρ.

Η τουρκική αντιπροσωπεία είχε συνάντηση μιάμισης ώρας με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων οι γενικοί γραμματείς Μαρία Γιαννακάκη και Δημήτρη Παπασπύρου, και αμέσως μετά με τον υπουργό Δικαιοσύνης.
«Η συζήτηση έγινε με όρους διαυγείς και καθαρούς» σημείωσε ο υπουργός, καθιστώντας στην τουρκική πλευρά σαφές ότι «θέμα έκδοσης των οκτώ δεν μπορεί να υπάρξει μετά την απολύτως σεβαστή απόφαση του Αρείου Πάγου».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι για την ενδεχόμενη δίκη των οκτώ στην Αθήνα, πρόταση που ο ίδιος είχε δημόσια διατυπώσει, θα πρέπει οι τουρκικές αρχές να υποβάλλουν σχετικό αίτημα. «Θέση μας είναι εκείνη που δημόσια έχει υποστηρίξει ο πρωθυπουργός», είπε.
Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι η όποια εξέλιξη της υπόθεσης αποτελεί πρωτοβουλία της Τουρκίας, η οποία μπορεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ή να υποβάλλει νέο αίτημα έκδοσης με νεότερα στοιχεία η αίτημα για δίκη τους στην Ελλάδα.
Ο Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης αποδέχθηκε ήδη πρόσκληση να μεταβεί στην Αγκυρα στο άμεσο μέλλον.

Οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης

«Η συζήτηση έγινε με ειλικρίνεια και όρους διαύγειας. Διευκρινιστήκαν εκκρεμή θέματα και υπάρχει διάθεση για περαιτέρω συνεργασία. Φυσικά και συζητήθηκε το θέμα των 8.Τέθηκε το νομοθετικό πλαίσιο από την πλευρά μας και έγινε απολύτως κατανοητό από την τουρκική πλευρά. Όσον αφορά περαιτέρω το ζήτημα τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης τις έχει εκφράσει ο Έλληνας πρωθυπουργός».

Για ενδεχόμενο διεξαγωγής δίκης:

«Το τι θα κάνουν είναι δικό τους θέμα. Δυνατότητες υπάρχουν. Είναι διατυπωμένες με τρόπο ρητό και σαφή στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα, οπότε είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια να προβούν στις νόμιμες ενέργειες. Όσον φορά το θέμα της έκδοσης αυτό έχει ολοκληρωθεί ενώπιον του Αρείου Πάγου με την απόφαση την οποία έχει εκδώσει. Θα ήθελα να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπαίνει σε ζητήματα ενδείξεως υπάρξεως ή μη ενοχής για τους συγκεκριμένους. Το παρακάμπτει η απόφαση και πηγαίνει σε κάτι που το θεωρεί ουσιαστικό. Οτι υπό τις παρούσες συνθήκες στην Τουρκία -αυτή ήταν η κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και είναι απολύτως σεβαστή- οι αξιωματικοί αυτοί μπορεί να μην έχουν μια δίκαιη δική που προβλέπονται από τους διεθνείς κανόνες. Επομένως την απόφαση του Αρείου Πάγου και το περιεχόμενο αυτής πρέπει να τη λάβει σοβαρά υπόψη της η τουρκική πλευρά. Δέχθηκα επίσημη πρόσκληση και την αποδέχθηκα».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk