Κυπριακό και υδρογονάνθρακες στο ντιμπέιτ των υποψηφίων Προέδρων

Το κυπριακό καθώς και οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στο ντιπέιτ των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές της Κύπρου που διεξάγονται την Κυριακή.

Το κυπριακό καθώς και οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες ήταν τα θέματα
που κυριάρχησαν στο ντιπέιτ των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές
της Κύπρου που διεξάγονται την Κυριακή.

Οι πέντε βασικοί υποψήφιοι , Νίκος Αναστασιάδης, Νικόλας Παπαδόπουλος, Σταύρος Μαλάς, Γιώργος Λιλλήκας και Χρίστος Χρίστου ξεδίπλωσαν τις θέσεις τους για μια σειρά θεμάτων και προσπάθησαν να αποφύγουν λάθη που θα τους έφερναν σε δύσκολη θέση.

Στην διάρκεια της συζήτησης για το Κυπριακό ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι μια νέα διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, αλλά ο ενδοκοινοτικός διάλογος μπορεί να συνεχιστεί καθώς παραμένουν διαφορές, παρά τις συγκλίσεις. Σε ότι αφορά τις προτάσεις, που κατέθεσε στο Κραν Μοντανά , ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «ήταν με την προϋπόθεση ότι τίποτα δεν συμφωνείται, αν δεν συμφωνηθούν όλα και την αίρεση αποδοχής προνοιών της Ελληνοκυπριακής πλευράς, κάτι που δεν έγινε» . Ο Ν. Αναστασιάδης απέρριψε την άποψη ότι οι προτάσεις του παραμένουν στο τραπέζι.

«Δεν χάσαμε καμία ευκαιρία στο Κραν Μοντανά, διότι η διάσκεψη απέτυχε, λόγω της τουρκικής επιμονής σε εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα». Σε ό,τι αφορά την ενέργεια ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η κυβέρνηση πέτυχε την εμπλοκή κολοσσών, ώστε να υπάρχει ανεμπόδιστη εκμετάλλευση στην κυπριακή ΑΟΖ. « Θα ήμουν ανεύθυνος, αν κατέθετα δημόσια τι μέτρα θα πάρουμε για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας στην κυπριακή ΑΟΖ».

Για τον East Med διερωτήθηκε κατά πόσον η εμπλοκή τόσων χωρών είναι για το θεαθήναι.
Απόσυρση προτάσεων, που έγιναν από Χριστόφια και Αναστασιάδη, θα ζητήσει , όπως δήλωσε, εφόσον εκλεγεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος. «Αλίμονο, εάν διεκδικήσουμε λύση του Κυπριακού, που θα περιλαμβάνει απαράδεκτες πρόνοιες και θα οδηγήσουν σε λύση, που δεν πρόκειται να αποδεχθεί ο λαός», είπε.

Ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι θα διεκδικήσει εκείνα που θέλουν οι Ελληνοκύπριοι και όχι η Τουρκία.Ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης ότι «ταυτίζονται οι θέσεις Αναστασιάδη – Μαλά».
Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως οι εκλογές αυτές «είναι δημοψήφισμα, διότι θα διαφανεί, αν θα συνεχίσουμε με τις τέσσερις ελευθερίες, τους έποικους ή αν θα διεκδικήσουμε λύση που θα αποδεχτεί ο κυπριακός ελληνισμός. Το πλαίσιο θα καθοριστεί σε αυτές τις εκλογές».

Ο Σταύρος Μαλάς υποστήριξε πως η Κύπρος οδηγείται σιγά-σιγά προς την οριστικοποίηση της διχοτόμησης. «Και το άκουσα και από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Είναι ή δεν είναι αλήθεια, ότι τα προβλήματα της Τουρκίας με τη Συρία θα τα κληρονομήσουμε; Γιατί φάσκουμε κι αντιφάσκουμε με το τι επιδιώκουμε είτε με τις νέες στρατηγικές είτε με σχοινοβασίες; Αν δεν λύσουμε τάχιστα το Κυπριακό, θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα», είπε. Επίσης, ανέφερε ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός πιστεύει πως η ευκαιρία που μας δόθηκε πρέπει να επανενεργοποιηθεί». Ο Σταύρος Μαλάς υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης στο Κραν Μοντανά « έχασε την ευκαιρία (για λύση)».

Ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις «έχουμε ικανοποιήσει όλες τις τουρκικές απαιτήσεις και έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει μορφή Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που πραγματικά να επανενώνει την Κύπρο και να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας». Δεν υπάρχει, είπε ο κύριος Λιλλήκας, Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία «με σωστό περιεχόμενο».

Ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να ερωτηθεί ο κυπριακός Ελληνισμός τί μοντέλο λύσης επιθυμεί και να δοθεί λαϊκή εντολή. «Και με βάση αυτή τη λαϊκή εντολή να απευθυνθούμε στη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να σεβαστεί την απόφαση του κυπριακού λαού, όπως σεβάστηκε το δημοψήφισμα στη Βρετανία για το Brexit», ανέφερε.

Ο Χρίστος Χρίστου ανέφερε ότι η Ομοσπονδία είναι μορφή διχοτόμησης. «Σαράντα τρία χρόνια διαπραγματεύσεων δεν έχουν οδηγήσει πουθενά. Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής, όχι ιδιωτική διαφορά», είπε. Επεσήμανε πως η Τουρκία και με την εισβολή στη Συρία δείχνει συνεχώς το αληθινό της πρόσωπο. Η Τουρκία είναι η αιτία, που δεν λύθηκε το Κυπριακό, δήλωσε. Ο κ. Χρίστου είπε ότι το Ε.ΛΑ.Μ θα περιμένει τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής και έπειτα θα πάρει απόφαση για περαιτέρω κινήσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk