• Αναζήτηση
 • Και στο βάθος… Καραμανλής

  Ηταν έντονη η παρουσία καραμανλικών βουλευτών και στελεχών στην εκδήλωση

  Ηταν έντονη η παρουσία καραμανλικών βουλευτών και στελεχών στην εκδήλωση μνήμης του πρώην υπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη προχθές στο Μέγαρο Μουσικής. Ηταν εκεί και ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής (φωτογραφία), χαμογελαστός, αλλά αμίλητος, ικανοποιώντας πολλά αιτήματα για σέλφι μαζί του. Και τα αιτήματα για μια φωτογραφία με τον Καραμανλή ήταν πολλά, τόσα που δεν προλάβαινε να τα ικανοποιήσει όλα. Το ζήτημα όμως από αυτή την εκδήλωση δεν ήταν ποιοι παρέστησαν ή ποιοι μίλησαν (ανάμεσά τους και ένας που σπανίως τοποθετείται δημόσια, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευ. Μεϊμαράκης), αλλά το τι ειπώθηκε στα δεκάδες πηγαδάκια, πίσω από τις κάμερες και τους προβολείς. Προτού σας αποκαλύψω τι έλεγαν, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, με αφήγηση ενός από τους συμμετάσχοντες στην εκδήλωση.
  nnn
  Εδώ και καιρό, μου λέει, διακινείται ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση μη κατάκτησης της αυτοδυναμίας (ή ακόμη και νίκης) στις εκλογές από τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ, τότε είναι πολύ πιθανόν να κληθεί και πάλι ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος θα φέρει την ομόνοια, τη συνεργασία και κυρίως θα διεκδικήσει με δικούς του όρους την εξουσία. Το σενάριο αυτό όντως διακινείται σε πολιτικά αλλά και δημοσιογραφικά γραφεία, πλην όμως ουδείς βγαίνει είτε να το διαψεύσει είτε να το επιβεβαιώσει.
  nnn
  Ετσι ρώτησα τον συνομιλητή μου εάν όντως ισχύει κάτι τέτοιο. Η απάντηση που μου έδωσε όντως με αιφνιδίασε, αφού είπε ότι ακόμη είναι νωρίς για τέτοιου είδους σενάρια, θα πρέπει πρώτα να ερωτηθεί και ο ίδιος ο Καραμανλής, επιμένοντας ωστόσο ότι δεν αλλάζει τόσο εύκολα μια ηγεσία (η οποία έχει εκλεγεί από τη βάση του κόμματος), αλλά θα εξαρτηθεί και από το ποσοστό διαφοράς που θα εισπράξει η ΝΔ στις εκλογές από το δεύτερο κόμμα, από το πόσους και ποιας εσωκομματικής κατεύθυνσης βουλευτές θα εκλέξει και βεβαίως προϋποθέτει παραίτηση της σημερινής ηγεσίας. Ρώτησα  τον συνομιλητή μου εάν μετέχει και ο ίδιος σε αυτά τα σενάρια γιατί με εντυπωσίασε το γεγονός ότι γνώριζε λεπτομέρειες. Η απάντησή του ήταν (φυσικά) αρνητική. Είπε ότι απλώς το είχε ακούσει και αυτός.
  Ολες οι φυλές της ΝΔ

  Κατά τα άλλα, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης κατάφερε έξι χρόνια μετά τον θάνατό του να ενώσει όλες τις φυλές της ΝΔ: καραμανλικούς, μητσοτακικούς, σαμαρικούς, μεϊμαρακικούς, ακόμη και τις φυλές των… επιχειρηματιών. Βεβαίως, πέραν της τυπικής παρουσίας, οι πρώην αρχηγοί της ΝΔ δεν είχαν τον χρόνο (ή τη διάθεση) να συνομιλήσουν μεταξύ τους. Αλλος επειδή ήρθε αργά, άλλος επειδή έφυγε νωρίς, και άλλος επειδή υπήρχε… πολυκοσμία. Πάντως λογιζόταν ως κατόρθωμα να βγάλεις φωτογραφία μαζί με τον Καραμανλή ή ακόμη και με την Ολγα Κεφαλογιάννη. Να σκεφτείτε ότι εις εκ των καραμανλικών στελεχών, ο Γιάννης Παπαθανασίου (ο τελευταίος υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή), θεωρούσε τον εαυτό του «τυχερό» επειδή, αν και προσήλθε αργά στην εκδήλωση, κατάφερε να βγάλει φωτογραφία με την Ολγα Κεφαλογιάννη.
  nnn
  Θα πρέπει ακόμη να σας πω ότι το παραπάνω σενάριο εντάθηκε μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το Μακεδονικό, από την παρουσία εκεί όλων σχεδόν των βορειοελλαδιτών βουλευτών που πρόσκεινται στον κ. Καραμανλή, περιλαμβανομένων του αδελφού τού ιδρυτή του κόμματος Αχιλλέα Καραμανλή, του γιου του, βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή, του περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα, καθώς και από τα μηνύματα-αιχμές που άφησε στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής ο Ευ. Μεϊμαράκης. Ξεκίνησε με μια μαντινάδα: «Καλή παρέα και ψυχή ο άνδρας πρέπει να ‘χει, να ξεπερνά λεβέντικα ό,τι και να του λάχει». Και συνέχισε λέγοντας ότι «η ΝΔ είχε πάντοτε κοινωνική ευαισθησία και το απεδείκνυε κάθε φορά. Είναι η παράταξη της λαϊκής, πατριωτικής, φιλελεύθερης χριστιανοδημοκρατικής Δεξιάς, και ταυτότητά της είναι ο ριζοσπαστικός κοινωνικός φιλελευθερισμός με στόχο τον άνθρωπο…». Μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του χειροκροτήθηκε και εν συνεχεία πήγε και κάθισε ανάμεσα στον Καραμανλή και στον Μητσοτάκη. Ο μεν πρώτος φάνηκε ότι ήθελε να τον αποφύγει, ο δε δεύτερος τον… χαιρέτησε.
  nnn
  Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι από όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής, με προεξάρχοντα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος είχε θερμή χειραψία με τον Κ. Καραμανλή. Μάλιστα, ένας από τους πλέον ακραιφνείς καραμανλικούς αναρωτιόταν «πώς τα καταφέρνει ο Παυλόπουλος να κάνει ομιλίες χωρίς χειρόγραφα».


  Ο μετρ της πολιτικής ακροβασίας

  Απορώ με τους συναδέλφους της γερμανικής εφημερίδας «Suddeusche Zeitung», που ενώ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο όρος «kolotoumpa» έγινε πλέον διεθνής, επιμένουν σε άλλους όρους (πιο κομψούς) για να περιγράψουν την πολιτική του Αλέξη Τσίπρα. Με τίτλο «Το τίμημα της ελευθερίας» η εφημερίδα γράφει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι μετρ της πολιτικής ακροβασίας. Εδώ και εβδομάδες ο έλληνας πρωθυπουργός αυτοπροβάλλεται ως ο αγγελιαφόρος μιας νέας εποχής που θα ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι. Τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, οπότε και η Ελλάδα θα πρέπει και πάλι να ανακτήσει την κυριαρχία της, ελεύθερη πλέον από τις επιταγές λιτότητας. Αλλά αυτή η εικόνα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ηδη από τώρα ο δανειακός κορσές έχει δεθεί σφιχτά έως το 2060. Εάν δεν γίνουν άλλες ελαφρύνσεις του χρέους, η Ελλάδα θα παραμείνει αυτό που είναι τώρα: ένα κράτος υπό ξένη διοίκηση».

  Η πίτα του Γαβρόγλου

  Μάχαιρα ενεφανίσθη σε αίθουσα του υπουργείου Παιδείας την οποία κρατούσε ο υπουργός Κ. Γαβρόγλου. Επρόκειτο να κόψει την βασιλόπιτα και κάλεσε και τους πρώην υπουργούς Νίκο Φίλη και Αρ. Μπαλτά, οι οποίοι και βεβαίως προσήλθαν. Το φλουρί, μαθαίνω έπεσε στη Διεύθυνση Προσωπικού, αλλά ο υπουργός μοιράστηκε (ποιος ξέρει γιατί) το κομμάτι της πίτας που του αναλογούσε με τους δύο πρώην υπουργούς. Για οικονομία; Για δίαιτα; Ποιος ξέρει;

  Ερχεται η τέταρτη αξιολόγηση

  Δεν έκλεισε (και τυπικά) ακόμα η τρίτη αξιολόγηση, αφού υπάρχουν ορισμένες υποσημειώσεις για να δοθεί η δόση και άρχισε η ετοιμασία για την κυβέρνηση Τσίπρα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης. Η οποία θα είναι όπως προαγγέλλει η κυβέρνηση «διορθωτικού χαρακτήρα», πλην όμως όχι και τόσο ανώδυνη. Κυρίως για τους νησιώτες, αφού έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να καταργηθούν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ. Τι σημαίνει αυτό; Δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση του μέτρου των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Λέρο και Κω (τα νησιά δηλαδή που δέχθηκαν τους περισσότερους πρόσφυγες).


  Το… οσομπούκο του Αρχιεπισκόπου

  Δεν ήταν ημέρες νηστείες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συμπλήρωνε δέκα χρόνια ως προκαθήμενος της Εκκλησίας και 50 χρόνια μέσα στην Εκκλησία και το δείπνο που πρόσφερε στους περιφερειάρχες ήταν εντυπωσιακό. Κρίμα που δεν ήταν εκεί ούτε η Ρένα Δούρου, ούτε ο Απ. Τζιτζικώστας να το απολαύσουν. Πρώτο πιάτο λοιπόν σαλάτα, εν συνεχεία τρεις πίτες (χορτόπιτα, κοτόπιτα και κολοκυθόπιτα). Κύριο πιάτο… οσομπούκο από κότσι μοσχαριού συνοδευόμενο με ρύζι. Προσφέρθηκε λευκό και κόκκινο κρασί και επιδόρπιο πορτοκαλόπιτα και τέλος καφές. Ο Αρχιεπίσκοπος και οι περιφερειάρχες εξέτασαν τρόπους για συνεργασίες σε κοινωφελή έργα, σε υποδομές κτλ

  HeliosPlus

  Γνώμες
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk