• Αναζήτηση
 • Αθώοι Μπίκας – Χαλαστάνης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ

  Αθώους έκρινε το Ι' Τριμελές Πλημμελειοδικείο τον πρώην πρέσβη της Ελλάδας στη Γαλλία κ. Κωνσταντίνο Χαλαστάνη και τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ κ. Κωνσταντίνο Μπίκα, κατηγορούμενους - ύστερα από μήνυση της Χρυσής Αυγής -για το αδίκημα της ψευδορκίας ως προς την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Αθώους έκρινε το Ι’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο τον πρώην πρέσβη της Ελλάδας στη Γαλλία κ. Κωνσταντίνο Χαλαστάνη και τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ κ. Κωνσταντίνο Μπίκα, κατηγορούμενους – ύστερα από μήνυση της Χρυσής Αυγής -για το αδίκημα της ψευδορκίας ως προς την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Η μηνυτήρια αναφορά σχετιζόταν με τις καταθέσεις τους στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, τον Μάρτιο του 2013.
  Μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο κ. Πολύβιος Ζησιμόπουλος, πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ο οποίος παρά το γεγονός ότι έχει βάλει την υπογραφή του στη μηνυτήρια αναφορά, εντούτοις υποστήριξε ότι δε γνωρίζει κάτι σχετικό.
  Ακολούθησε η κατάθεση του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού κ. Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος αναφέρθηκε στον κ. Χαλαστάνη: «Αντιλαμβάνομαι ότι όταν ήρθε ο υπάλληλος του ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας εκεί, υπέγραψε μετά από πρόχειρη εξέταση των βασικών στοιχείων, το παρέλαβε και τελείωσε. Παίζουμε με τις λέξεις. Αποδεικτικό παραλαβής; Διαβιβαστικό; Η ουσία είναι αυτή που είπα. Ήξερε απλώς ότι θα αποτελέσει ένα ενδιάμεσο πρόσωπο».
  Τον κ. Μπίκα στήριξε στην κατάθεσή του ο τότε υποδιοικητής της ΕΥΠ, κ. Φώτης Παπαγεωργίου, ο οποίος ξεκαθάρισε: «Γνωρίζω μετά βεβαιότητας ότι και να είχε συζήτηση ο Μπίκας με τον Πρωθυπουργό, αποκλείεται να ήταν για το περιεχόμενο της λίστας. Δεν πέρασε ποτέ η λίστα από την ΕΥΠ. Δεν ήξερε το περιεχόμενο. Αντί να αποδίδουμε τα εύσημα… ως προς την ύπαρξη του θέματος έκανε αναφορές, αλλά όχι ως προς το περιεχόμενο».
  Στην απολογία του ο κ. Χαλαστάνης (σσ: ο κ. Μπίκας εκπροσωπήθηκε από τον συνήγορό του) περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο έφτασε σ’ εκείνον ο φάκελος με το cd της λίστας Λαγκάρντ, διευκρινίζοντας ότι θεωρούσε πως υπέγραψε ένα αποδεικτικό παραλαβής. «Για να είμαι ειλικρινής στην απάντηση μου τότε ήταν απλώς να πάρω ένα φάκελο και τον στείλω στον ΥΠΟΙΚ. Υπέγραψα κι έκλεισε για μένα. Μετά από δυο χρόνια με ρωτούσαν συγκεκριμένα στοιχεία και δε θυμόμουν παρά ότι υπέγραψα το χαρτί. Όσα θυμάμαι τα θυμάμαι, επειδή σημείωνα τα ραντεβού μου σε ένα καρνέ. Αλλιώς δε θα θυμόμουν τίποτα», ανέφερε.
  Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος πρότεινε την απαλλαγή αμφοτέρων των κατηγορουμένων.
  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk