• Αναζήτηση
 • Στο λιμεναρχείο Πειραιά ο διαχειριστής του «Andromeda»

  Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να παρουσιαστεί σε Αστυνομικό Τμήμα ο αρχιπλοίαρχος και διαχειριστής της πλοιοκτήτριας εταιρίας του πλοίου «Andromeda» Θεόδωρος Ρέλλος προκειμένου να εκτελεστεί σχετικό ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί για τον ίδιο από την εισαγγελία Πειραιά.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Το απόγευμα της Τρίτης παρουσιάστηκε στο λιμεναρχείο Πειραιά ο αρχιπλοίαρχος και διαχειριστής της πλοιοκτήτριας εταιρείας, στην οποία ανήκει το πλοίο «Andromeda», το οποίο μετέφερε 410 τόνους εκρηκτικών, με προορισμό τη Λιβύη κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

  Για τον αρχιπλοίαρχο, ο οποίος τόνισε πως θα δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις στις Αρχές, είχε εκδοθεί σχετικό ένταλμα σύλληψης και το οποίο θα εκτελέστηκε άμεσα, ενώ το πρωί της Τετάρτης θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πειραιά προκειμένου να απολογηθεί σε ανακριτή και εισαγγελέα.

  Ο ίδιος μιλώντας πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε δηλώσει ότι είναι πάντα στη διάθεση των αρχών για να δώσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις, ενώ υποστήριξε ότι για ενάμιση μήνα το πλοίο βρίσκονταν σε «ομηρεία» λόγω αθέτησης των υποχρεώσεων από τις δύο τουρκικές εταιρείες στις οποίες ανήκει το συγκεκριμένο εμπόρευμα και οι οποίες όπως τόνισε δεν κατέβαλαν τα λιμενικά τέλη, προκειμένου το «Andromeda» να μεταβεί μέσω της διώρυγας του Σουέζ στο Τζιμπουτί όπου ήταν και ο προορισμός του φορτίου.

  Ο συνήγορός του μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το ένταλμα σύλληψης του πελάτη του, τόνισε ότι «Από την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, ο αρχιπλοίαρχος και διαχειριστής της εταιρίας στην οποία ανήκει το «Andromeda» είχε υποβάλλει υπόμνημα στο κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά με το οποίο γνωστοποιούσε ότι είναι «στη διάθεση των αρχών»

  Σύμφωνα με το συνήγορο, ο πελάτης του μετέβη αυτοβούλως σήμερα το πρωί στην εισαγγελία αλλά του συνέστησαν να παραδοθεί στη ΓΑΔΑ προκειμένου να εκτελεστεί το σχετικό ένταλμα σύλληψης ωστόσο ο κ. Ρέλλος δεν αποκλείεται να επιλέξει τελικά κάποιο Αστυνομικό Τμήμα.

  Να σημειωθεί ότι οι 8 ναυτικοί, πλήρωμα του φορτηγού πλοίου κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι.

  Πρόκειται για δύο Ουκρανούς, πέντε Ινδούς και έναν Αλβανό στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράβαση του νόμου 2168/93 που αφορά τον εφοδιασμό ομάδων, αλλά και για διατάραξη ασφάλειας πλοίων.

  Στελέχη του Λιμενικού Σώματος έχουν αναφέρει ότι το πλοίο με εκρηκτικά θα έσπαγε το εμπάργκο και θα κατέληγε στη Λιβύη χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει τίποτα για τους παραλήπτες. Σημειώνεται ότι από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει κοινοτική οδηγία που απαγορεύει τη μεταφορά και πώληση όπλων και εκρηκτικών υλικών, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή, στη Λιβύη.

  Ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστήριξε ότι για ενάμιση μήνα το πλοίο βρίσκονταν σε «ομηρεία» λόγω αθέτησης των υποχρεώσεων από τις δύο τουρκικές εταιρείες στις οποίες ανήκει το συγκεκριμένο εμπόρευμα και οι οποίες δεν κατέβαλαν τα λιμενικά τέλη, προκειμένου το «Andromeda» να μεταβεί μέσω της διώρυγας του Σουέζ στο Τζιμπουτί, όπου ήταν και ο προορισμός του φορτίου.

  «Λόγω της φύσης του φορτίου ήμασταν από αγκυροβόλιο σε αγκυροβόλιο και το «Adromeda» είχε κάνει μία διαδρομή Πορτ Σαΐντ, Λάρνακα, Λεμεσός, Καλοί Λιμένες, Καλαμάτα, Σητεία» υποστήριξε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

  Ναυτικός πράκτορας, που προσπάθησε να βοηθήσει τον εκπρόσωπο της «Adromeda» να βρει ασφαλές λιμάνι, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η εταιρεία είχε ζητήσει με έγγραφό της το πλοίο να προσεγγίσει το λιμάνι του Αστακού, αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες επικαλέστηκαν περιβαλλοντικούς λόγους.

  Εκπρόσωπος της εταιρείας: «Νόμιμο το φορτίο του Andromeda»

  Ο συνήγορος της εταιρείας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι το φορτίο ήταν νόμιμο και εκτίμησε ότι η απόφαση να κρατηθεί προσωρινά το πλήρωμα στηρίζεται πιθανότατα στο σκεπτικό ότι ήταν ύποπτοι φυγής. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα αλλάξει στο μέλλον» είπε και σημείωσε ότι «ο επρόσωπος της εταιρείας είναι ήδη στη διάθεση των Αρχών, προκειμένου να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις».

  Απομακρύνεται από το Ηράκλειο το φορτίο με τους 410 τόνους εκρηκτικών

  Στο μεταξύ, στην άμεση απομάκρυνση από το λιμάνι του Ηρακλείου, των 410 τόνων εκρηκτικών που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στο πλοίο «Andromeda» στα ανοιχτά της Κρήτης, προχωρά το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης η φόρτωση των εκρηκτικών του πλοίου «Andromeda» στο φορτηγό πλοίο «καπετάν Χρήστος» στο λιμάνι του Ηρακλείου. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 12 ώρες. Στη συνέχεια τα εκρηκτικά θα μεταφερθούν σε εγκαταστάσεις του Στρατού στη Βόρεια Ελλάδα

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk