• Αναζήτηση
 • Πώς μπορούν να ορθοποδήσουν κτηματαγορά και οικοδομή

  Το 2018 έρχεται με την κτηματαγορά και την οικοδομή να παραμένουν ο «μεγάλος ασθενής» της οικονομίας μας, για την τύχη του οποίου ελάχιστοι φαίνεται να ενδιαφέρονται.

  Πώς μπορούν να ορθοποδήσουν κτηματαγορά και οικοδομή | tovima.gr
  Το 2018 έρχεται με την κτηματαγορά και την οικοδομή να παραμένουν ο «μεγάλος ασθενής» της οικονομίας μας, για την τύχη του οποίου ελάχιστοι φαίνεται να ενδιαφέρονται. Κυβερνητικές πρωτοβουλίες που να αφορούν την ιδιωτική ακίνητη περιουσία έχουν σήμερα αποκλειστικό τους στόχο την επιβολή νέων φόρων σε βάρος των ιδιοκτητών και όχι την ανάκαμψη του ζωτικού αυτού κλάδου της οικονομίας. Ομως η οικονομία θα μπορούσε να έβγαινε πολλαπλά κερδισμένη αν το κράτος ενδιαφερόταν ουσιαστικά να ανακόψει την απαξίωση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας και να αναζωογονήσει τον οικοδομικό τομέα και την κτηματαγορά.
  Παράγοντες που ευνοούν την αναζωογόνηση της κτηματαγοράς και της οικοδομικής δραστηριότητας είναι οι εξής:
  l Η ζωή η ίδια επιβάλλει, ύστερα από δεκαετή οικοδομική απραξία, την ανάγκη κατασκευής νέων οικοδομών αλλά κυρίως την ανακαίνιση πάμπολλων υφισταμένων οικοδομών σε όλη τη χώρα.
  l Η διάδοση των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες (όπως η AirBnB) δημιουργεί την ανάγκη απόκτησης και εκσυγχρονισμού παλαιών κατοικιών σε locations τουριστικού ενδιαφέροντος.
  l H μετατροπή παλαιών κεντρικών κτιρίων άλλων χρήσεων σε κάθε είδους ξενοδοχειακά καταλύματα.
  l Η αγορά κατοικιών από υπηκόους τρίτων χωρών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την Golden Visa.
  Οι οικονομικές προεκτάσεις από την αφύπνιση του τομέα αυτού είναι τεράστιες και καθοριστικές για το μέλλον της οικονομίας, όμως όλα αυτά δεν θα συμβούν μόνα τους. Η υλοποίησή τους απαιτεί ορισμένες προυποθέσεις, όπως είναι:
  l Η εκλογίκευση της φορολογίας κατοχής ακίνητης περιουσίας, με πρώτο προαπαιτούμενο την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ.
  l Η ελάφρυνση του κόστους λειτουργικής και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, με ρηξικέλευθα φορολογικά μέτρα όπως η επιστροφή του 50% της δαπάνης ανακαίνισης που αποδεικνύεται με νόμιμα παραστατικά, ένσημα ΕΦΚΑ και σωστές προδιαγραφές οικοδομικών υλικών.
  l Η μείωση της πληθώρας δικαιολογητικών που συνεχώς αυξάνονται, για κάθε συμβολαιογραφική πράξη.
  l Η εκλογίκευση των τεκμηρίων διαβίωσης (κατοικίας) σύμφωνα με τα σημερινά εισοδήματα και δεδομένα και η αναστολή «πόθεν έσχες» στην αγορά και ανοικοδόμηση ακινήτων για τρία χρόνια.
  l Η κατάργηση ή σημαντική μείωση του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και τις επισκευές και η παράταση της αναστολής του φόρου υπεραξίας, σε μια χώρα που την τελευταία δεκαετία η απόκτηση «υπεραξίας» από κατοχή και πώληση ακινήτων είναι άγνωστη έννοια.
  Μόνο η υιοθέτηση τέτοιων μέτρων μπορεί να ανακόψει την απαξίωση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, να περιορίσει το κίνημα «Δεν Κληρονομώ» και θα ξαναδώσει δουλειά στα εργατικά χέρια και τζίρο σε όλες τις επιχειρήσεις που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την οικοδομή.
  Εκεί βρίσκεται στην πραγματικότητα το «κλειδί» της επανόδου της στην οικονομική ομαλότητα. Γιατί, παραφράζοντας μια γνωστή ρήση του αυστριακού νομπελίστα οικονομολόγου Friedrich August von Hayek, θα λέγαμε σήμερα ότι η τύχη της ακίνητης περιουσίας αφορά όλους μας, και αυτούς που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά πιο πολύ αυτούς που δεν είναι…

  Ο κ. Στράτος Παραδιάς είναι πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της UIPI.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Γνώμες
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk