Απονεμήθηκαν τα Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2017

Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2017 απονεμήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 21 Δεκεμβρίου στην ετήσια Πανηγυρική Συνεδρία του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας.

Η συνεδρία ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Λουκά Παπαδήμου με θέμα: «Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Όραμα, προκλήσεις και προοπτικές». Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών Βασίλειος Χ. Πετράκος παρουσίασε την Έκθεσή του για το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2017.
Ακολούθησε η απονομή τιμητικών διακρίσεων από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας. Απονεμήθηκαν συνολικά 45 βραβεία στις τρεις τάξεις των Θετικών Επιστημών, Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

Τι δήλωσαν στο «Βήμα» βραβευθέντες λογοτέχνες της Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών

Στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, τα δύο ιδρύματα Κώστα και Ελένης Ουράνη και Πέτρου Χάρη ανακοίνωσαν τα εφετινά λογοτεχνικά βραβεία τους αιφνιδιάζοντας ευχάριστα με την απονομή βραβείων σε νέους στην ηλικία συγγραφείς, σαραντάρηδες, και σε συγγραφείς που έχουν χαρακτηριστεί αντισυμβατικοί, όπως ο ποιητής Βασίλης Αμανατίδης και η πεζογράφος Άντζελα Δημητρακάκη. Το βραβείο Δοκιμίου – Μελέτης για το σύνολο του έργου του δόθηκε, άξια, στον Δημήτρη Ραυτόπουλο, ακόμη μία επιλογή που, λόγω των αριστερών καταβολών του, θα θεωρούνταν κάποτε απρόσμενη βράβευση για την, κατά παράδοση θεωρούμενη, συντηρητική Ακαδημία.
«Είμαι ευχαριστημένος που το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας μού απονέμει αυτή την τιμητική διάκριση», δήλωσε στο «Βήμα» ο Δημήτρης Ραυτόπουλος, που τιμήθηκε από το Ίδρυμα Ουράνη με το Βραβείο Δοκιμίου – Μελέτης για το σύνολο του έργου του, συμπληρώνοντας χαριτολογώντας όπως και σε άλλες πρόσφατες βραβεύσεις του: «Θα προτιμούσα βέβαια να βραβευόμουν ως πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας».
«Η βράβευση μου δίνει βαθιά χαρά και πολλαπλή ώθηση να συνεχίσω», μας είπε ο ποιητής Βασίλης Αμανατίδης που βραβεύθηκε με το Βραβείο Ποιήσεως του Ιδρύματος Ουράνη για τη συλλογή του «εσύ: τα στοιχεία» (Εκδόσεις Νεφέλη, 2017). «Ευχαριστώ την Ακαδημία Αθηνών για την εξαιρετική τιμή. Μέσα από τη φετινή επιλογή να βραβευτεί συγκεκριμένο βιβλίο ποίησης, και όχι ένας ποιητής, αναδρομικά, για το σύνολο του έργου του, διαφαίνεται ίσως και μια αναγνώριση προς εκπροσώπους της νεότερης γενιάς ποιητών. Ιδιαιτέρως όμως με συγκινεί και το θετικό νεύμα προς την πειραματική, επιτελεστική, υβριδική, αλλά και ερωτικώς ανεξίθρησκη, διάσταση της συνολικότερης ποιητικής εργασίας μου».

Το Βραβείο Διηγήματος του ιδρύματος απονεμήθηκε στην Άντζελα Δημητρακάκη για το βιβλίο της «Τέσσερις μαρτυρίες για την εκταφή του ποταμού Ερρινυού» (Εκδόσεις Εστία, 2016) και το Βραβείο Μυθιστορήματος στον Νίκο Μάντη για το βιβλίο του «Οι τυφλοί» (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2017), ο οποίος δήλωσε στο «Βήμα»: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα που το θεσμικά κορυφαίο πνευματικό ίδρυμα της χώρας με βραβεύει. Είναι μεγάλη η συγκίνηση να νιώθεις ότι ένα βιβλίο που προκύπτει από μια εσωτερική μοναχική διαδικασία συναντά τους ανθρώπους που το διαβάζουν και νιώθουν την ανάγκη για το επιβραβεύσουν. Είμαι συγκινημένος και ευγνώμων».
Αντιστοίχως, από το Ίδρυμα Πέτρου Χάρη το Βραβείο Μυθιστορήματος παρέλαβε η Βίκυ Τσελεπίδου για το βιβλίο της «Αλεπού, αλεπού, τι ώρα είναι;» (Εκδόσεις Νεφέλη, 2017), η οποία μας είπε ότι «H τιμή είναι εξαιρετική, η Ακαδημία αποτελεί κορυφαίο πνευματικό θεσμό και ευχαριστώ πολύ τα μέλη της που ξεχώρισαν το βιβλίο μου. Το βραβείο αυτό λειτουργεί ως εφαλτήριο για τη συγγραφική μου συνέχεια, αλλά και ως ορόσημο μιας επανεκκίνησης του εαυτού μέσα στην τέχνη μου».
Το Βραβείο Δοκιμίου του ίδιου ιδρύματος απονεμήθηκε στον Σταύρο Ζουμπουλάκη για το βιβλίο του «Ο στεναγμός των πενήτων, δοκίμια για τον Παπαδιαμάντη» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2016) και το Βραβείο Ποιήσεως στην Αριστέα Παπαλεξάνδρου για τη συλλογή της «Μας προσπερνά» (Εκδόσεις Κέδρος, 2015). «Οπωσδήποτε ένα βραβείο είναι μία αναγνώριση, ειδικά σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές όπου επιμένουμε να δημιουργούμε», δήλωσε η ποιήτρια, «πόσω δε μάλλον ένα Βραβείο που μας απονέμεται ομόφωνα από την Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών. Θα ακουστεί ίσως κοινότοπο, όμως ναι, είμαι συγκινημένη, ιδιαιτέρως μάλιστα, από την πολύ ενδιαφέρουσα στροφή της Ακαδημίας να προτείνει για τα Βραβεία Ποίησης σχετικά νεότερους ποιητές, όπως εμένα και τον φίλτατο άξιο συνάδελφό μου, Βασίλη Αμανατίδη».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk