• Αναζήτηση
 • Με σπασμένα φρένα το bitcoin

  Αν ήταν φορτηγό ή τρένο θα λέγαμε ότι έσπασαν τα φρένα του. Αν ήταν άλογο θα λέγαμε ότι έκοψε καπίστρι. Ο ξέφρενος καλπασμός του bitcoin, πάντως, η αξία του οποίου εκτινάχθηκε την Παρασκευή στα 17.000 δολάρια από 15.000 που είχε αγγίξει την Πέμπτη, δεν έχει προηγούμενο.
  Πρόκειται για ημερήσια άνοδο της τάξεως του 13,3% ημερησίως και του… 70% εβδομαδιαίως! Το διασημότερο κρυπτονόμισμα του πλανήτη καταρρίπτει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο με «δραματικό» τρόπο, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, καθώς όλοι πλέον φοβούνται την κατακρήμνισή του. Διότι ό,τι ανεβαίνει πολύ γρήγορα πολύ ψηλά, κάνει και το μεγαλύτερο πάταγο όταν πέφτει και συντρίβεται.
  Εν τω μεταξύ η διαστημική εκτίναξη του bitcoin συμπίπτει με τις προετοιμασίες για τη λειτουργία futures του ψηφιακού νομίσματος αυτό το Σαββατοκύριακο, σε δύο διεθνείς αγορές συναλλαγών προθεσμιακών συμβολαίων. Το BBC σημειώνει ότι ένας βιομηχανικός όμιλος προειδοποιούν ότι τα σχέδια για την έναρξη συναλλαγών futures του bitcoin είναι «πολύ βεβιασμένα».
  Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ρεπορτάζ του για την εισαγωγή του νομίσματος σε αγορές παραγώγων το πρακτορείο Bloomberg προ ολίγων ημερών δημοσίευσε ρεπορτάζ με τίτλο «Πώς θα σορτάρετε το bitcoin», στο οποίο δίνει τεχνικές συμβουλές σε όσους στοιχηματίσουν στο σκάσιμο της φούσκας του κρυπτονομίσματος.
  Το αμερικανικό πρακτορείο δεν παραλείπει να προειδοποιήσει, πάντως, όσους «παίξουν» στην καταστροφή να προσέξουν διότι το bitcoin ίσως έχει ακόμη προοπτικές ανόδου.
  Το δημοσίευμα, βέβαια, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του πρακτορείου όταν η αξία του κρυπτονομίσματος βρισκόταν ακόμα στα 10.000 δολάρια. Πού να φανταστεί ο συντάκτης ότι μέχρι να αποκτήσει κάποιος τη δυνατότητα να «σορτάρει» το bitcoin αυτό θα είχε ανατιμηθεί κατά 70%;…
  Οικονομία