• Αναζήτηση
 • ΔΕΗ: Με τα μάτια στραμμένα στην Τουρκία το plan B για την επιβίωσή της

  «Προνομιακό πεδίο» για την επιβίωση της ΔΕΗ διαβλέπει ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, αλλά στην …άλλη πλευρά του Αιγαίου.

  «Προνομιακό πεδίο» για την επιβίωση της ΔΕΗ διαβλέπει ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, αλλά στην …άλλη πλευρά του Αιγαίου. Προκειμένου να έρθει στα …γράδα της η ΔΕΗ, μετά την αποεπένδυση από το 40% του λιγνιτικού της δυναμικού που αναμένεται να έρθει στα τέλη του 2018, η διοίκηση της εταιρείας εξετάζει, από κοινού με την κινεζική Shenhua, την κατασκευή λιγνιτικού σταθμού ισχύος 1.000 μεγαβάτ στην Τουρκία.. Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη ο κ. Παναγιωτάκης, μιλώντας από το βήμα συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου.

  Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτάκης τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας κυβέρνησης – θεσμών για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, επισημαίνοντας ότι θα διασφαλιστούν επενδύσεις, θέσεις εργασίας κλπ. Τόνισε ωστόσο ότι θα πρέπει η πώληση να γίνει με το καλύτερο δυνατό τίμημα. Μάλιστα, ο κ. Παναγιωτάκης απηύθυνε πρόσκληση προς την ελληνική βιομηχανία να συμμετάσχει στην εξαγορά λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. «Η βιομηχανία δεν μπορεί να παραμείνει παθητικός καταναλωτής αλλά να γίνει ενεργός παίκτης στην ενέργεια», ανέφερε.

  Ο πρόεδρος της ΔΕΗ υπογράμμισε ότι, αν και η εταιρεία υποχρεώνεται να πωλήσει ένα σημαντικό ποσοστό του δυναμικού της, θα επιδιώξει να μετατρέψει τα νέα δεδομένα σε ευκαιρία, αξιοποιώντας τα έσοδα από τις πωλήσεις των μονάδων σε επενδύσεις προκειμένου η εταιρεία να ανοιχθεί σε νέους τομείς όπως είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέργειας, τα έξυπνα δίκτυα κ.ά.

  Ο κ. Παναγιωτάκης στην ομιλία τους έδωσε ένα πλάνο των επερχόμενων αλλαγών. Ειδικότερα, όπως είπε, στη Φλώρινα θα δημιουργηθεί μια νέα δεύτερη μονάδα (υπάρχει ήδη η σχετική άδεια), μια επένδυση της τάξης των 750 εκατ. ευρώ, στην οποία δεν θα μπορούσε να προχωρήσει η ΔΕΗ. Η κατασκευή της νέας μονάδας «Πτολεμαίδα 5», όπως εξήγησε, έφτασε την εταιρεία στα όριά της καθώς έχουν ήδη διατεθεί 700 εκατ. ευρώ και απομένουν ακόμη πάνω από 800 εκατ.. ευρώ.

  Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της ΔΕΗ υποστήριξε ότι με την πώληση, θα διασφαλιστούν πάνω από 700 νέες θέσεις εργασίας στα ορυχεία της Βεύης και του Κλειδιού. Οι δεσμεύσεις για τη διασφάλιση της τηλεθέρμανσης στη Φλώρινα θα τηρηθούν και η περιοχή θα μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο.

  Στη Μεγαλόπολη θα πουληθούν οι μονάδες 3 και 4. Ο χρόνος ζωής της Μεγαλόπολης 3 φτάνει στο 2025 και της μονάδας 4 στο 2032 με 2033. Οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, θα διασφαλιστούν με ειδικά μέτρα που σχεδιάζεται να ληφθούν αλλά και με συγκεκριμένες διατυπώσεις στη σύμβαση.. Επίσης, θα προστατευτούν τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας με τη συνέχιση της τηλεθέρμανσης και με την περιβαλλοντική αποκατάσταση των ορυχείων.

  Τέλος, όσον αφορά στον σταθμό του Αμύνταιου, αν και δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία με τους Θεσμούς, πρέπει να παραμείνει ενεργός προκειμένου η λιγνιτική παραγωγή να διατηρηθεί στο 25% – 28% για λόγους ασφαλείας, εφοδιασμού και οικονομίας. Γι΄ αυτό επιβάλλεται η αναβάθμισή του και η ΔΕΗ, όπως επεσήμανε ο κ. Παναγιωτάκης, αναζητεί συνέταιρο για την επένδυση.

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk