• Αναζήτηση
 • Εκπαιδευτικά προγράμματα τον Δεκέμβριο στο Παιδικό Μουσείο

  Πιστό στο ραντεβού του με τους μικρούς του φίλους το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (ΕΠΜ) ετοίμασε και για τον Δεκέμβριο μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά ηλικίας 1 έως 12 ετών, τα οποία υποστηρίζουν τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι και τη χρήση αντικειμένων. Σκοπός τους είναι να αγαπήσουν τα παιδιά το μουσείο από τη βρεφική τους κιόλας ηλικία.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Πιστό στο ραντεβού του με τους μικρούς του φίλους το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (ΕΠΜ) ετοίμασε και για τον Δεκέμβριο μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά ηλικίας 1 έως 12 ετών, τα οποία υποστηρίζουν τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι και τη χρήση αντικειμένων. Σκοπός τους είναι να αγαπήσουν τα παιδιά το μουσείο από τη βρεφική τους κιόλας ηλικία.

  Για παιδιά έως 3 ετών

  Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για πολύ μικρά παιδιά και τους γονείς τους σχεδιάζονται με άξονα την αλληλεπίδραση μικρών και μεγάλων, την κοινωνικοποίηση και τη συνεργασία με άλλα παιδιά καθώς και τις θεματικές που συνδέονται με την καθημερινότητά τους.
  Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017 τα παιδιά αφήνουν «Χριστουγεννιάτικα αποτυπώματα. Πόσα διαφορετικά πράγματα μπορεί να κάνει κανείς με τα χέρια του και τα πόδια του; Παίρνουν χρώματα, χαρτιά και με χέρια και πόδια αφήνουν τα αποτυπώματά τους να γίνουν χριστουγεννιάτικα στολίδια.
  Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 έρχονται οι «Γλυκές γιορτές» όπου θα ανακαλύψουν τα υλικά με τις αισθήσεις τους, τα ανακατεύουν και φτιάχνουν μια κρέμα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
  Με οδηγό τις αισθήσεις τους τα παιδιά ανακαλύπτουν τα Σάββατα 16 και 23 Δεκεμβρίου 2017, τη ζεστασιά και τη θαλπωρή των Χριστουγέννων μέσα από τα «ζώα της φάτνης». Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου χτυπούν κουτάλια, πιάτα, καπάκια κατσαρόλας, μπουκάλια, αλλά και μουσικά όργανα ανακαλύπτοντας διαφορετικούς ρυθμούς και δίνουν την δική τους χριστουγεννιάτικη συναυλία. Η μουσική αυτή δράση θα επαναληφθεί και το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017.
  Οι ημερομηνίες διεξαγωγής και οι θεματικές των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 1-2 και 2-3 χρόνων είναι κοινές, αλλά προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε ηλικίας και πραγματοποιούνται σε διαφορετικές ώρες.

  Για παιδιά έως 12 ετών

  Για τα παιδιά ηλικίας 3 έως 12 ετών το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο σχεδιάζει διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε διαφορετικό έκθεμα του Μουσείου κάθε φορά και η θεματική τους συνδέεται είτε με τα εκθέματα είτε με την επικαιρότητα και τον κόσμο που μας περιβάλλει.
  Για το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017 τα παιδιά 3-6 χρόνων και οι οικογένειες τους γίνονται έλατα μικρά και μεγάλα, στροβιλίζονται στον ρυθμό της μουσικής, λυγίζουν στον ήχο του αέρα και δημιουργούν μια χειμωνιάτικη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Με τις παλάμες τους και χρώματα δημιουργούν το έλατο των Χριστουγέννων για τον τοίχο του δωματίου τους. Την ίδια ημέρα, μέσω της δράσης «Ένας ήχος, μια ευχή», τα παιδιά 4-6 χρόνων φτιάχνουν μουσικά όργανα, τραγουδούν, και στέλνουν τις μουσικές τους ευχές σε όλον τον κόσμο. Επίσης τα παιδιά 3-12 ετών γίνονται η «σκιά των καλικατζάρων» καθώς παίρνουν για λίγο τη θέση τους και κάνουν σκανταλιές και πειράγματα, παίζουν με το σώμα τους πίσω από το πανί και ξορκίζουν το κακό πίσω από το πανί.
  «Σοκολατένια έλατα στο… πιάτο μου» ονομάζεται η δράση που απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά 3-12 χρόνων. Στο πλαίσιο της δράσης αυτής τα παιδιά θα στολίσουμε με χρωματιστό γλάσο, λιωμένη σοκολάτα, κουφέτα και -πάνω από όλα- τη φαντασία τους ένα δέντρο διαφορετικό.
  Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 «Χιονίζει …κουραμπιέδες», για οικογένειες με παιδιά 3-12 ετών, τα οποία θα φτιάξουν τους πιο νόστιμους κουραμπιέδες. Σειρά έχει η δράση «Ξεδιπλώνω τις ευχές μου!», για οικογένειες με παιδιά 3-12 χρόνων. Ο Άγιος Βασίλης με τα ξωτικά του, έλατα και άλλες γιορτινές εικόνες ξεπηδούν από τις κάρτες και εύχονται «Ευτυχισμένες γιορτές».
  Με αλεύρι, νερό, αλάτι, τα χέρια και την έμπνευσή τους παιδιά 3-4 ετών μεταμορφώνουν τα υλικά σε «αστέρι των Χριστουγέννων». Χρυσόσκονη, χάντρες και χρωματιστές κορδέλες θα κάνουν το αστέρι τους να λάμψει. Τέλος, «Το όχημα του Αϊ-Βασίλη» καταφθάνει στο ΕΜΠ για παιδιά 4-6 χρόνων.

  Ολοήμερο γιορτινό πρόγραμμα


  Εκτός από τις δράσεις του Σαββατοκύριακου το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο οργανώνει και ολοήμερο γιορτινό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών με θέμα «Κι αν βαριόταν ο …Αϊ Βασίλης;».
  Το πρόγραμμα θα γίνει στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου καθώς και στις 2, 3, 4 και 5 Ιανουαρίου από τις 8.30 έως τις 16.30.
  «Φέτος στις διακοπές δε βαριόμαστε λεπτό. Εμπνεόμαστε από τις συλλογές και τα εκθέματα του μουσείου, σκαρφιζόμαστε γλυκές συνταγές, φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικα στολίδια για το δέντρο μας, φιλοτεχνούμε το γούρι για τη νέα χρονιά, τραγουδάμε κάλαντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου, παίζουμε, ψυχαγωγούμαστε και στέλνουμε τις πιο γλυκές και μελωδικές ευχές μας σε όλους» αναφέρουν οι υπεύθυνοι του μουσείου.
  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα και το κόστος συμμετοχής μπορείτε να καλέσετε στο 210 3312995. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος για το ολοήμερο εορταστικό πρόγραμμα για αυτό είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
  Κοινωνία