Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι στην Αιτωλοακαρνανία που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από την κακοκαιρία των δύο τελευταίων ημερών.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα το 1ο δημοτικό σχολείο Κατοχής, το νηπιαγωγείο Κατοχής και το 1ο νηπιαγωγείο Νεοχωρίου, ενώ λόγω των ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν από κλιμάκια μηχανικών δεν θα λειτουργήσουν, το το δημοτικό σχολείο Ελληνικών, το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο Κεφαλοβρύσου, το δημοτικό σχολείο Χαλικίου και το δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Χρυσοβεργίου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας έχουν κηρυχθεί οι δήμοι Αγρινίου και Μεσολογγίου, ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών.

Στην περιοχή θα μεταβεί σήμερα, Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης για να επιβλέψει τις διαδικασίες. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα και τους Δημάρχους του νομού, προκειμένου να ενημερωθεί για την συνολική κατάσταση στην περιοχή και τις ανάγκες που έχουν ανακύψει.

Από την κακοκαιρία και τις έντονες βροχοπτώσεις, έχουν σημειωθεί εκτεταμένες καταστροφές στις περιοχές του Αιτωλικού, του Χρυσοβεργίου, των Φραγκουλέικων και των Οινιαδών.

Ειδικότερα, έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές σε οδικό δίκτυο, υποδομές, κατοικίες, αποθήκες, ποιμνιοστάσια και καλλιέργειες, ενώ σοβαρά προβλήματα καταγράφονται, λόγω της συνεχιζόμενης έντονης βροχόπτωσης, στο Ευηνοχώρι και σε ορεινές κοινότητες, όπως τα Ελληνικά, Μούσουρα, Ρέτσινα, Κουδούνι, Άγιος Γεώργιος και Κουτσοχέρι.

Παράλληλα, λειτουργεί στο Αγρίνιο γραφείο για την παραλαβή αιτημάτων από πολίτες που αφορούν καταγραφές ζημιών. Ακόμη, από σήμερα έχει ξεκινήσει στο δημαρχείο Μεσολογγίου η παραλαβή αιτήσεων καταγραφής ζημιών πρώτης κατοικίας και επιχειρήσεων πολιτών που επλήγησαν από το κύμα κακοκαιρίας.

Αντιμέτωπος με οργισμένους κατοίκους ο Σκουρλέτης στη Δ. Ελλάδα

Αντιμέτωπος με οργισμένους και αγανακτισμένους κατοίκους βρέθηκε, την Δευτέρα, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας που επλήγησαν από τις πλημμύρες της περασμένης Παρασκευής και του Σαββάτου.

«Ντροπή σας. Ήρθατε εδώ σήμερα να μας πείτε τι; Συλλυπητήρια;» φώναζαν οι κάτοικοι στον κ Σκουρλέτη, ο οποίος συνοδευόταν από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα και τον δήμαρχο Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου.

«Τα γνωρίζετε τα προβλήματα. Τι κάνατε; Πνιγόμαστε», απευθύνθηκε κάτοικος προς τον υπουργό αλλά και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης που ήταν μαζί του. Μάλιστα, ο κ Σκουρλέτης επισκέφθηκε μετά από παράκληση μίας κατοίκου, το σπίτι της που έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες. «Είναι μεγάλη καταστροφή. Είμαστε στο δρόμο. Έχω άνδρα καρδιοπαθή, πριν από μία εβδομάδα έπαθε έμφραγμα. Βοηθήστε μας», είπε η γυναίκα, απευθυνόμενη στον κ Σκουρλέτη.

«Πράγματι σε αρκετά σπίτια, σε κάποιες επιχειρήσεις, υπάρχουν πολύ σοβαρές ζημιές. Είναι θετικό – και αυτό ήταν μια διαπίστωση και των κατοίκων – ότι υπήρξε μία άμεση κινητοποίηση και από την Περιφέρεια και από τους δύο Δήμους. Βεβαίως, η αμεσότητα της κινητοποίησης δεν μπορεί να υπερβεί αφενός κάποιες χρόνιες καταστάσεις, αλλά και την απουσία εδώ και χρόνια κάποιων υποδομών. Αυτά στις ακραίες καταστάσεις που ζήσαμε, των ακραίων καιρικών φαινομένων, κάνανε και τη μεγάλη ζημιά. Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να ενταθούν οι έλεγχοι των συνεργείων, οι οποίοι ήδη έχουν ξεκινήσει από χθες, να έχουμε την πλήρη εικόνα των καταγραφών που αφορούν, είτε σπίτια είτε επιχειρήσεις ή οικοσκευές», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ Σκουρλέτης μετά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές.

Πάντως, ο δήμαρχος Αγρινίου, κ Παπαναστασίου ζήτησε από τον υπουργό να καταβληθεί άμεσα έκτακτο βοήθημα στους πληγέντες από την σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τον δήμο Αγρινίου για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών τους. Υπενθυμίζεται πως ο δήμος Αγρινίου, όπως κι αυτός του Μεσολογγίου έχουν ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τον κ Σκουρλέτη, «τα αιτήματα για οικονομική ενίσχυση παγίως ικανοποιούνται, πρώτα απ’ όλα των δήμων προς το υπουργείο Εσωτερικών. Μέσα στις επόμενες ημέρες, μπορεί και αύριο, κάποια πρώτα χρήματα θα εκταμιευτούν».