Ανήκει στους πιο ιδιόρρυθμους και ενδιαφέροντες αμερικανούς σκηνοθέτες των τελευταίων χρόνων και έχει την ικανότητα να συνδυάζει το χαμόγελο με τη μελαγχολία με έναν ξεχωριστό, εντελώς δικό του τρόπο. Οι ταινίες του είναι μικρά ή μεγάλα κομψοτεχνήματα, ευφάνταστες εικόνες, εθιστική σκηνογραφία, ρετρό μουσική που σιγοτραγουδιέται, αλλά και διάλογοι που σε κρατούν πάντα σε αναμμένα κάρβουνα. Το όνομά του, Γουές Αντερσον, 49 χρονών από το Χιούστον του Τέξας.
Μερικές από τις δημιουργίες του που έχουν αγαπηθεί και στη δική μας χώρα, η «Οικογένεια Τένεμπαουμ», το «Ταξίδι στο Darjeeling» και το «Ξενοδοχείο Grand Budapest», που το 2014 «άνοιξε» το 64ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, απέσπασε την Αργυρή Αρκτο (το μεγάλο βραβείο της επιτροπής) και ακολούθως έφτασε μέχρι τα Οσκαρ με εννέα υποψηφιότητες και τέσσερα βραβεία (κοστούμια, μακιγιάζ / κομμώσεις, μουσική –Αλεξάντρ Ντεσπλά –και σκηνογραφία).
Το κορυφαίο γερμανικό φεστιβάλ, που τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα γιορτάσει τα 68α γενέθλιά του, αποφάσισε να ανοίξει με την παγκόσμια πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας τού Αντερσον «Isle of Dogs» (σ.σ. «Νήσος των σκύλων»), που είναι κινούμενα σχέδια. Αυτό θα είναι πρωτιά για το Φεστιβάλ Βερολίνου, την οποία ο καλλιτεχνικός διευθυντής του υποστηρίζει με θέρμη. «Είμαι ενθουσιασμένος που η Μπερλινάλε θα ανοίξει για πρώτη φορά στην ιστορία της με κινούμενα σχέδια και για δεύτερη με ταινία του Γουές Αντερσον, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να σκλαβώνει τις καρδιές του κοινού, όπως θα συμβεί και με αυτήν την ταινία» δήλωσε ο Κόσλικ.
Πιστό στον τίτλο του, το «Isle of Dogs» είναι μια ιστορία σκυλιών: των σκυλιών μιας μεγαλούπολης ονόματι Megasaki City, τα οποία, σύμφωνα με απόφαση του διεφθαρμένου δημάρχου της, καταλήγουν σε ένα νησί σκουπιδιών. Ομως ένας από τους φύλακες του δημάρχου, ο Ατάρι, θα ταξιδέψει στο νησί προκειμένου να ανακαλύψει τα ίχνη του δικού του σκύλου, του Σποτς. Το ταξίδι που θα ακολουθήσει θα είναι καθοριστικό όχι μόνο για το δικό τους μέλλον, αλλά για εκείνο όλων των σκυλιών.
Προφανώς η ταινία του Γουές Αντερσον, πρώτον, δεν είναι αμιγώς παιδική και, δεύτερον, θίγει ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα: την προστασία των ζώων σε μια εποχή που η ζωή τους φαίνεται ότι είναι το τελευταίο που απασχολεί τον περισσότερο κόσμο. Ενα εξαιρετικό καστ ηθοποιών δίνει τη φωνή του στους πολλούς χαρακτήρες της ταινίας. Ανάμεσά τους ο Μπράιαν Κράνστον της τηλεοπτικής σειράς «Breaking bad», η Σκάρλετ Τζοχάνσον, ο Μπιλ Μάρεϊ (μόνιμος συνεργάτης του Αντερσον), ο Εντουαρντ Νόρτον, ο Τζεφ Γκόλντμπλαμ, ο Φ. Μάρεϊ Εϊμπραχαμ αλλά και η Γιόκο Ονο.

Οσο για τον Αντερσον, μένει να δούμε αν και αυτή τη φορά η βερολινέζικη πρεμιέρα του θα ακολουθηθεί από οσκαρική επιτυχία (το 2019 βέβαια). Το 2015 είχε τριπλή υποψηφιότητα για το «Ξενοδοχείο Grand Budapest» (σκηνοθεσία, σενάριο γραμμένο κατευθείαν για την οθόνη και ως συμπαραγωγού, αφού η ταινία διεκδίκησε το Οσκαρ και ως καλύτερη ταινία). Ο Αντερσον μετρά δύο ακόμη υποψηφιότητες για Οσκαρ σεναρίου: για τον «Ερωτα του φεγγαριού» μαζί με τον Ρόμαν Κόπολα και για την «Οικογένεια Τένενμπαουμ» μαζί με τον Οουεν Γουίλσον.
Η εφετινή 68η Μπερλινάλε θα διεξαχθεί από τις 15 ως και τις 25 Φεβρουαρίου 2018. Εναν μήνα μετά την πρεμιέρα του «Isle of Dogs» στο Βερολίνο, η ταινία θα ανοίξει στις αμερικανικές αίθουσες, ενώ η παγκόσμια διανομή της θα γίνει τον Απρίλιο του 2018.

HeliosPlus