• Αναζήτηση
 • Καταγγελίες Κουμουτσάκου και Λοβέρδου ότι δεν είδαν όλα τα έγγραφα στο ΥΠΕΞ

  Δεν είδαν όλα τα απόρρητα έγγραφα στο ΥΠΕΞ που αφορούν στην πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, υποστηρίζουν τόσο ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Δεν είδαν όλα τα απόρρητα έγγραφα στο ΥΠΕΞ που αφορούν στην πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, υποστηρίζουν τόσο ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

  Όπως τονίζουν, οι βουλευτές που βρέθηκαν στην ειδική αίθουσα του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να λάβουν γνώση των διαβαθμισμένων εγγράφων υποχρεώθηκαν να υπογράψουν πρωτόκολλο ανάγνωσης πριν ξεκινήσουν να διαβάζουν, παρουσία διπλωματικού υπαλλήλου και του αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου.

  Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι ζήτησε να πληροφορηθεί το σύνολο του αριθμού των εισερχομένων και των εξερχομένων εγγράφων των σχετιζομένων με την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας, όπως προκύπτει από το πρωτόκολλο, ωστόσο δεν πήρε απάντηση.

  «Αμήχανος ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι είναι πολλά τα τηλεγραφήματα» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος και σημείωσε πως του δόθηκε πρόσβαση μόνο σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό εγγράφων, «δύο συγκεκριμένα έγγραφα, από τα οποία τα ερωτήματα που προκύπτουν όχι απλώς παραμένουν, αλλά αυξάνονται και εντείνονται για τη σκοτεινή αυτή υπόθεση».

  Ο κ. Κουμουτσάκος κατέληξε, λέγοντας ότι θα ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ, θα υπάρξει συνέχεια».

  Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, εξερχόμενος του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, δήλωσε πως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή, «αυτές τις τρεις ημέρες που ακολούθησαν ζήσαμε εκδηλώσεις ενός καθεστώτος φόβου και πανικού, που δημιουργούσε συνθήκες αναξιοπρέπειας σε ό,τι αφορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, άγνωστες στο παρελθόν».

  «Εκτυλίχθηκε μια πραγματική διάθεση εξευτελισμού των δημοκρατικών θεσμών με κάθε τρόπο, καθώς μας ζητήθηκαν πληρεξούσια, εδόθησαν, μας ζητήθηκαν να τα προσκομίσουμε και σήμερα κατά την εδώ επίσκεψή μας. Να υπογράψουμε ότι τα παραδώσαμε. Με συνθήκες αναξιοπρέπειας να λάβουμε γνώση, που τελικά δεν έχουν ιδιαίτερη αξία, τουλάχιστον δεν έχουν την αξία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα» προσέθεσε.

  Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι «η ενημέρωση αφορούσε δύο τηλεγραφήματα με τη διαβάθμιση που ο πρωθυπουργός είπε και ότι λείπει οπωσδήποτε και ένα τρίτο, αυτό το οποίο ο πρωθυπουργός ανέφερε την πληροφορία πως πρόσωπο, αξιόπιστη πηγή κατά τον πρέσβη, δήλωσε ότι συμμετέχει στα υπουργικά συμβούλια της Σαουδικής Αραβίας και μετά απαντήθηκε από τη Σαουδική Αραβία πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

  «Αυτό το τηλεγράφημα που εμπεριέχει την πληροφορία ότι συμμετέχει κάποιος αξιόπιστος στα υπουργικά συμβούλια της Σαουδικής Αραβίας δεν μού εδόθη, το ζήτησα, θα το αναζητήσει και ο κ. Κατρούγκαλος» σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.

  Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, τόνισε πως υπάρχουν δύο τηλεγραφήματα από την πρεσβεία μας στο Ριάντ, το ένα πέρυσι τον Νοέμβριο του 2016 και το δεύτερο του Νοεμβρίου του 2017, ενώ εκτίμησε πως «το σίριαλ Καμμένου θα έχει και άλλα επεισόδια».

  Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.
  Κατρούγκαλος: Κατέρρευσε η κατασκευασμένη ιστορία
  «Όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση διαφάνειας και ήρθαν και ενημερώθηκαν για τα τηλεγραφήματα, τα οποία είχε επικαλεσθεί ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη διαδικασία ανάγνωσης των απόρρητων εγγράφων για την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

  Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως αποδείχθηκε το αυτονόητο, «ότι ο πρωθυπουργός μόνο την αλήθεια είπε σε σχέση με την υπόθεση αυτή και τα συγκεκριμένα τηλεγραφήματα». Αποδείχθηκε επίσης, συμπλήρωσε, ότι είναι δυνατή η εξυπηρέτηση τόσο της διαφάνειας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με παράλληλο όμως σεβασμό και του εθνικού απορρήτου.

  Σημείωσε ότι πολλές φορές, το προηγούμενο διάστημα, αυτό καταπατήθηκε χωρίς να υπάρξει κάποια σκέψη για το εθνικό δημόσιο συμφέρον και επισήμανε πως δεν είναι μόνο ο ποινικός κώδικας που απαγορεύει την κοινοποίηση των εθνικών μυστικών, «ο ίδιος ο κανονισμός της Βουλής στο άρθρο 133 παράγραφος 4, ρητά απαγορεύει τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων». Δεν αφήνει καν διακριτική ευχέρεια στον αρμόδιο υπουργό να προσκομίσει σχετικά έγγραφα, προσέθεσε.

  Σε ερώτηση αν χρειασθεί να ανοίξουν ξανά απόρρητα αρχεία, απάντησε πως «τα απόρρητα αρχεία είναι απόρρητα για συγκεκριμένους λόγους. Από εκεί και μετά όποτε υπάρχει ανάγκη να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον, του πολιτικού ελέγχου, δείξαμε με αυτή μας την πράξη και θα το δείξουμε στο μέλλον ότι σεβόμαστε απόλυτα τη δημοκρατία».

  Σχετικά με την άρνησή του να δώσει πρόσβαση στο σύνολο των εγγράφων που του ζήτησε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ανέφερε πως «έχουν γίνει φέιγ βολάν απόρρητα έγγραφα του ελληνικού κράτους. Έχω ξαναπεί ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος πρέπει να συμβαδίζει με την περιφρούρηση του εθνικού συμφέροντος. Αυτό κάναμε και αυτό θα κάνουμε στο μέλλον».

  Η πρόσκληση Κατρούγκαλου

  Πρόσκληση μέσω Βουλής προς τους πολιτικούς αρχηγούς ή τους εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους τους, απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, προκειμένου να αναγνώσουν τα διαβαθμισμένα έγγραφα που αφορούν στην πώληση αμυντικού υλικού στην Σαουδική Αραβία, όπως είχε προαναγγείλει στην Βουλή ο πρωθυπουργός.

  Με επιστολή του ο κ. Κατρούγκαλος προς τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, ενημερώνει για την δυνατότητα πρόσβασης στα εν λόγω έγγραφα σήμερα Πέμπτη 30.11.17 και ώρα 6.00 έως 8.00: «Μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Εξωτερικών, σας γνωρίζω ότι τα απόρρητα έγγραφα διαβάθμισης του υπουργείου Εξωτερικών, στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ στην συνεδρίαση της 27ης Νοεμβρίου, με τη μνεία ότι θα είναι στην διάθεση των επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, θα είναι διαθέσιμα στο γραφείο μου την Πέμπτη 30.11.2017 μεταξύ 18.00 και 20.00», αναφέρει στην επιστολή του προς τον κ. Βούτση. Και ενημερώνει ότι εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς, δυνατότητα πρόσβασης μπορούν να έχουν εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί τους. «Παρακαλώ να γνωστοποιήσετε τνη δυνατότητα αυτή στους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων», αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος.

  Σημειώνεται ότι υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες εκ μέρους της ΝΔ (Γ. Κουμουτσάκος) και της ΔΗΣΥ (Αν. Λοβέρδος), που ζήτησαν απόλυτη πρόσβαση στα επίμαχα έγγραφα.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk