• Αναζήτηση
 • Γ’ αξιολόγηση: Αισιοδοξία στη διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά

  Χωρίς προβλήματα θα κλείσουν τα εκκρεμή ενεργειακά ζητήματα, τόσο για τη ΔΕΗ, όσο και για το φυσικό αέριο, όπως ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας λίγα λεπτά πριν τη συνάντηση με τους θεσμούς.

  Χωρίς προβλήματα θα κλείσουν τα εκκρεμή ενεργειακά ζητήματα, τόσο για τη ΔΕΗ, όσο και για το φυσικό αέριο, όπως ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας λίγα λεπτά πριν τη συνάντηση με τους θεσμούς.
  Όπως είπε χαρακτηριστικά, το ζήτημα της πώλησης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ έχει κλειδώσει, και η συζήτηση θα επικεντρωθεί στα αντισταθμιστικά που ζητά η ελληνική κυβέρνηση.
  Η Ελλάδα διαπραγματεύεται την παράταση των ωρών λειτουργίας των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών (ΑΗΣ) Αμυνταίου και Καρδιάς στις 32.000 ώρες λειτουργίας, από τις 17.500 που έχουν σήμερα.
  Στόχος είναι να συνεχιστεί η παραγωγή τους και να μη διακοπεί η τηλεθέρμανση στις περιοχές της Εορδαίας και του Αμυνταίου.
  Ανάλογο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης είχε απορριφθεί στο παρελθόν από την αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  Επίσης, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ζητεί –  αφού προχωρήσει η αποεπένδυση του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ –  την αναθεώρηση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που διατίθεται από την εταιρεία σε εναλλακτικούς προμηθευτές μέσω των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ.
  Όσον αφορά στο market test για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, το οποίο θα αναδείξει και το επενδυτικό ενδιαφέρον, πιθανολογείται, από την ίδια πηγή, ότι θα διεξαχθεί στις αρχές του επόμενου έτους.
  Στο πακέτο των λιγνιτικών περιλαμβάνονται οι δύο λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης (3 και 4), η Μελίτη 1 και η άδεια για την κατασκευή της Μελίτης 2, μαζί με τα ορυχεία της ΔΕΗ στην Αχλάδα, στη Βεύη και στο Κλειδί.
  Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) έως το Σάββατο.
  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk