• Αναζήτηση
 • Επίσκεψη Κοτζιά στην Ινδία – ενίσχυση των διμερών σχέσεων

  Με την επίσκεψή του στο σημείο, όπου δολοφονήθηκε ο εμβληματικός ηγέτης Μαχάτμα Γκάντι, ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί η επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, στην Ινδία.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Με την επίσκεψή του στο σημείο, όπου δολοφονήθηκε ο εμβληματικός ηγέτης
  Μαχάτμα Γκάντι, ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί η επίσημη επίσκεψη του
  υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, στην Ινδία.

  Κατά την παραμονή του στο Νέο Δελχί, ο υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσεις με την ομόλογό του Sushma Swaraj και με τον αναπληρωτή υπουργό Eξωτερικών M. J. Akbar. Οι συνομιλίες με την ινδική πλευρά επικεντρώθηκαν στις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και σε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσής στους, με έμφαση στην οικονομία, την ενέργεια, τις μεταφορές και τον πολιτισμό.

  Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν στον προγραμματισμό τακτικότερων διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, τόσο σε επίπεδο υπουργού όσο και σε υπηρεσιακό, ενώ ο κ. Κοτζιάς προσκάλεσε την Ινδή ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα. Ή πρόταση έγινε αποδεκτή και συμφωνήθηκε η κα Swaraj μεταβεί στην Αθήνα πιθανότατα τον Ιούνιο.

  Ανάγκη αύξησης του διμερούς εμπορίου

  Στον οικονομικό τομέα τονίστηκε η ανάγκη αύξησης του όγκου διμερούς εμπορίου, θέμα το οποίο θα απασχολήσει και την επόμενη συνάντηση της μεικτής διυπουργικής επιτροπής Ελλάδας-Ινδίας που θα συγκληθεί το ταχύτερο δυνατόν. Ως πρόσφοροι τομείς για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αναδείχθηκαν η ναυτιλία, ο τουρισμός, οι κατασκευές, ο αγροτικός τομέας, οι νεοφυείς επιχειρήσεις και ο τομέας υψηλής τεχνολογίας, σχετικά με τον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τα μεγάλα περιθώρια συνεργασίας που υφίστανται δεδομένων των δυνατοτήτων που προσφέρει η ελληνική οικονομία και ο υψηλός βαθμός εξειδίκευσης που τη χαρακτηρίζει.

  Ο κ. Κοτζιάς, εξάλλου, ανέπτυξε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Συμφωνήθηκε εντός του 2018 να οργανωθούν επιχειρηματικές συναντήσεις στο Νέο Δελχί και την Αθήνα με τη συμμετοχή επιχειρηματιών εκατέρωθεν, προκειμένου να διερευνηθούν τα περιθώρια συνεργασίας.

  Απευθείας πτήσεις από Ινδία σε Ελλάδα

  Ως προς τον τουρισμό, τονίστηκε η ανάγκη προγραμματισμού απευθείας πτήσεων από την Ινδία προς την Ελλάδα και αντίστροφα, ώστε να διευκολύνονται και κατ’ επέκταση να αυξάνονται οι τουριστικές ροές. Στην κατεύθυνση αυτή, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν συμφωνία αεροπορικής συνεργασίας.

  Επίσης, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου οι δύο χώρες διαθέτουν ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Επιπλέον, η Ινδία έχει αναπτύξει προωθημένες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk