• Αναζήτηση
 • Οι πολίτες είναι αλλού…

  Η χθεσινή σύγκρουση -μια ακόμα- στη Βουλή αλήθεια πόσους αφορούσε; Οι πολίτες κατά πλειοψηφία –όπως

  Οι πολίτες είναι αλλού… | tovima.gr

  Η χθεσινή σύγκρουση -μια ακόμα- στη Βουλή αλήθεια πόσους αφορούσε; Οι πολίτες κατά πλειοψηφία –όπως προκύπτει από μετρήσεις- θεωρούν στη σκιά του επιχειρήματος της αντιπολίτευσης περί σκανδάλου, ότι στην υπόθεση με την πώληση του πολεμικού υλικού στη Σ. Αραβία κάτι σκοτεινό υπάρχει.

  Έχουν πλήρη γνώση της υπόθεσης; Προφανώς και όχι και ούτε είναι σε θέση η συντριπτική πλειοψηφία να κατανοήσει το τεχνικό σκέλος της υπόθεσης. Ακόμα και τα ΜΜΕ με τον τρόπο που την παρουσιάζουν δεν βοηθούν στην κατανόηση της υπόθεσης.

  Οι πολίτες έχουν την άποψη, ότι πολλά δεν αλλάζουν και παραμένουν ίδια, ενώ οι μίζες, οι προμήθειες, τα αλισβερίσια μεσαζόντων κατά καιρούς είναι πάγια τακτική. Ποιο είναι το καινούργιο;

  Τα προβλήματα των πολιτών είναι άλλα και αφορούν την καθημερινότητά του: τι γίνεται στα σχολεία που στέλνει τα παιδιά του, τι συμβαίνει στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας, εάν εξυπηρετείται στις δημόσιες υπηρεσίες, εάν δεν ταλαιπωρείται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εάν το καλάθι της νοικοκυράς θα είναι φθηνό και μισο-γεμάτο, κ.α.

  Μόλις χθες που όλα τα φώτα των ΜΜΕ ήταν στραμμένα στη Βουλή, περίπου 1,5 εκατ. συμπολίες μας επισκέφθηκαν την διαδικτυακή εφαρμογή για το κοινωνικό μέρισμα, είτε από το σπίτι του και το χώρο εργασίας, είτε μέσω λογιστικών γραφείων. Θα του λύσουν τα προβλήματα τα χρήματα από το μέρισμα που θα πάρει; Όχι βέβαια, αφού μικρές τρύπες θα κλείσει.

  Είναι σαφές, παρά τα συνεχιζόμενα πολλά προβλήματα, ότι η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί σε σχέση με το 2009-10, χωρίς όμως να διαφαίνεται καμία σημαντική δυναμική ανάπτυξης. Και αυτό είναι το ανησυχητικό, ενώ και ο νέος προϋπολογισμός, ο άδικος κατά τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, έχει ως βασικό στοιχείο την υπερφορολόγηση και απουσιάζει η αναπτυξιακή διάσταση.

  Πολύ μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, πλήρως εξουθενωμένος από την οκταετή μνημονιακή Οδύσσεια, απλά αποδέχεται με στωικότητα την όλη κατάσταση και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να πάρει ότι μπορεί για να επιβιώσει.

  Οι συζητήσεις για μεσάζοντες, προμήθειες και όπλα, αλλά και για Paradise Papers, off shore, κ.α. τους είναι αδιάφορες, καθώς έχουν σαφή άποψη ότι κάτι σκοτεινό και διεφθαρμένο υπάρχει που όμως οι ίδιοι δεν μπορούν να το αποτρέψουν. Άρα, στρέφουν αλλού την προσοχή τους και για’ αυτό πολλοί λένε ότι η όποια παροχή δεν πρόκειται να τους αλλάξει και εκλογικό προσανατολισμό.

  Γνώμες
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk