Από την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου ως την Τρίτη 5 του μηνός το συριανό Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros θα επισκεφτεί για πρώτη φορά τις μικρές Κυκλάδες και θα παρουσιάσει επιλεγμένες προβολές ταινιών για όλη την οικογένεια καθώς και ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά με τίτλο «Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας» (εκπαιδεύτρια η animateur Κατερίνα Κρεμασιώτη).
Τα νησιά που θα φιλοξενήσουν τη δράση είναι η Κίμωλος, η Σίκινος και η Φολέγανδρος, των οποίων οι δήμοι συνεργάστηκαν με το Animasyros και το Τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την υλοποίησή της.
Οι παραπάνω, βέβαια, δεν είναι παρά μερικοί από τους πολλούς σταθμούς που έχουν προγραμματιστεί εφέτος για το Animasyros που τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο γιόρτασε τα 10 χρόνια λειτουργίας του στη Σύρο. Μετά την επίσκεψη στις Μικρές Κυκλάδες, το φεστιβάλ στις 8 Δεκεμβρίου θα ταξιδέψει στη Λίλλη της Γαλλίας για την επίσημη τελετή απονομής των πρώτων Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινουμένων Σχεδίων (European Animation «Emile» Awards).
Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία φιλοδοξεί να αποτελέσει μια πραγματική γιορτή της τέχνης της εμψύχωσης που ως γνωστόν τα τελευταία χρόνια μεγαλουργεί στην Ευρώπη. Η Μαρία Ανεστοπούλου, διευθύντρια του Animasyros, είναι μέλος της κριτικής επιτροπής στην κατηγορία Ταινιών Μεγάλου Μήκους, πλάι στον δύο φορές υποψήφιο για Οσκαρ Κινουμένων Σχεδίων, Toμ Μουρ και την Κλερ Τζένινγκς, παραγωγό επιτυχημένων ταινιών όπως το «Coraline».
Στις 9 και 10 Δεκεμβρίου το Animasyros θα βρεθεί στη Ραφήνα Αττικής, όπου θα επιμεληθεί ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο για τα μέλη της Εναλλακτικής Κοινότητας Παρέμβαση του ΚΕΘΕΑ, με θέμα τη μακρόχρονη πορεία του φορέα στον αγώνα κατά των ναρκωτικών, που κλείνει εφέτος τα 28 χρόνια σπουδαίας δράσης. Το αποτέλεσμα του εργαστηρίου, με εκπαιδευτές τις ανιμέιτορ Ιωάννα Γιακουμάτου και Χριστίνα Ντεπιάν και τον διευθυντή φωτογραφίας Ντίνο Μαχαίρα, θα παρουσιαστεί στη μεγάλη πανελλαδική συνάντηση του ΚΕΘΕΑ στις αρχές του 2018.
Το Animasyros θεωρείται σήμερα μία από τις 20 πιο σημαντικές διοργανώσεις με θέμα το κινούμενο σχέδιο σε όλον τον κόσμο. Εφέτος έκλεισε τα 10 χρόνια λειτουργίας του, με περισσότερες από 200 ταινίες από περισσότερες από 30 χώρες σε 4 διαγωνιστικά προγράμματα (Διεθνές, TV & Commissioned Films, Μεγάλου Μήκους- Βραβείο Κοινού, Φοιτητικό Διαγωνιστικό), 3 πανοράματα (Διεθνές, Φοιτητικό & Ελληνικό), ειδικές προβολές και αφιερώματα, το Animasyros 10 επιμένει να αναδεικνύει το συναρπαστικό παρόν και το δυναμικό μέλλον της παγκόσμιας animation σκηνής.

HeliosPlus