Επίσκεψη – κλειδί για την έρευνα στo σκάνδαλο της Novartis πραγματοποιεί στις Ηνωμένες Πολιτείες κλιμάκιο εισαγγελικών λειτουργών, με επικεφαλής την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Την επίσκεψη είχε προαναγγείλει «Το Βήμα της Κυριακής» στις 27 Αυγούστου.
Οι επαφές με τις αμερικανικές αρχές, και δη την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (αρμόδια σε περιπτώσεις παραβίασης ομοσπονδιακών νόμων, εν προκειμένω αυτού για τις Πρακτικές Διαφθοράς στο Εξωτερικό, γνωστού ως FCPA – Foreign Corrupt Practices Act), αναμένεται να προσφέρουν πολύτιμο υλικό στους έλληνες εισαγγελείς για πρόσωπα που εμπλέκονται στις μίζες του φαρμακευτικού κολοσσού.
Οι αμερικανικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους τις καταθέσεις τριών μαρτύρων, που φέρονται ως πρώην στελέχη της Novartis Hellas. Οι δυο πρώτοι παρείχαν τα πρώτα στοιχεία τον Αύγουστο του 2016, ενώ ο τρίτος μόλις τον περασμένο Οκτώβριο. (Δείτε σχετικό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Βήματος»)
Το έδαφος της επίσκεψης των ελλήνων εισαγγελέων θεωρείται ότι έχει προλειάνει κλιμάκιο του FBI, εγκατεστημένο πλέον στην Αθήνα για την έρευνα στην υπόθεση της Novartis.
Τον περασμένο Ιανουάριο στελέχη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, είχαν κάνει έφοδο στα γραφεία της Novartis Hellas, προχωρώντας σε κατάσχεση εγγράφων και ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Παράλληλα η Οικονομική Εισαγγελία, με επικεφαλής τη Μαριάννα Ψαρουδάκη, έχει θέσει στο μικροσκόπιο τραπεζικούς λογαριασμούς στελεχών της εταιρείας.
Την έρευνα του φορολογικού σκέλους εποπτεύει ο επίκουρος εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης.