• Αναζήτηση
 • Κύμα κακοκαιρίας: Πλημμύρες και στην Κεντρική Μακεδονία

  Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η σφοδρή κακοκαιρία σε αρκετούς νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Δεκάδες κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα έχουν γίνει στην Πυροσβεστική. Προβλήματα και στο οδικό δίκτυο.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Αθήνας στο ύψος του Βαρικού Πιερίας, στο ρεύμα προς Αθήνα, όπως ανακοίνωσε η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου».

  Προς το παρόν, η κυκλοφορία θα διεξάγεται μόνο από μία λωρίδα κυκλοφορίας. Για τον λόγο αυτό η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» παρακαλεί τους οδηγούς να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες στο συγκεκριμένο τμήμα.

  Η κυκλοφορία είχε διακοπεί αργά το απόγευμα στο ρεύμα προς Αθήνα λόγω έντονης βροχόπτωσης στην περιοχή, ενώ στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, διεξαγόταν από μία λωρίδα.

  Κλειστά τα σχολεία την Παρασκευή

  Λόγω της κακοκαιρίας, αύριο, Παρασκευή τα σχολεία όλων των βαθμίδων στο νομό Πιερίας θα είναι κλειστά.

  Νωρίτερα, χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο 30 άτομα που κινδύνεψαν εξαιτίας των προβλημάτων στον νομό Πιερίας από την κακοκαιρία. Μεταξύ τους ήταν και τρεις βοσκοί από τη Νέα Έφεσο.

  Μέχρι το βράδυ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 300 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και για μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία.

  Σφοδρή κακοκαιρία

  Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η σφοδρή κακοκαιρία σε αρκετούς νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Δεκάδες κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα έχουν γίνει στην Πυροσβεστική. Προβλήματα και στο οδικό δίκτυο.

  Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, η Πυροσβεστική μέχρι στιγμής έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό κλήσεων για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, κοπές δέντρων, αφαιρέσεις αντικειμένων καθώς και μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία.

  Αναλυτικότερα:

  – Η Π.Υ. Κατερίνης έχει δεχθεί 300 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και έχει μεταφέρει 38 άτομα σε ασφαλή σημεία. Άμεσα συγκροτήθηκαν 10 συνεργεία με 25 πυροσβεστικούς υπαλλήλους.

  – Η Π.Υ. Βέροιας έχει δεχθεί 54 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν οχτώ πυροσβεστικοί υπάλληλοι με τέσσερα οχήματα.

  – Η Π.Υ. Αλεξάνδρειας δέχθηκε 30 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν έξι πυροσβεστικοί υπάλληλοι με τρία οχήματα.

  – Η Π.Υ. Λιτόχωρου δέχθηκε 25 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 11 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με πέντε οχήματα.

  – Η Π.Υ. Νάουσα δέχθηκε 15 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν έξι πυροσβεστικοί υπάλληλοι με τρία οχήματα.

  – Η Π.Υ. Έδεσσα δέχθηκε 10 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν τέσσερις πυροσβεστικοί υπάλληλοι με δυο οχήματα.

  – Η Δ.Π.Υ. Θεσσαλονίκης δέχθηκε 37 κλήσεις για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 10 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με πέντε οχήματα.

  Σύμφωνα με την Πυροσβεστική «όλα τα περιστατικά αντιμετωπίζονται άμεσα και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.»

  Κλειστά τα σχολεία σε Πιερία

  Πολλά προβλήματα αντιμετώπισε ο νομός Πιερίας, λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή.

  Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν για την μεταφορά 30 ατόμων σε ασφαλή σημεία, μεταξύ αυτών και τρεις βοσκούς από τη Νέα Έφεσσο. Μέχρι στιγμής, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 300 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και για μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία.

  Kλειστή παραμένει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ύψος του Βαρικού Πιερίας, στο ρεύμα προς Αθήνα. Στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, η κυκλοφορία διεξάγεται από μια λωρίδα.

  Τα αυτοκίνητα που κατευθύνονται από Θεσσαλονίκη προς Λάρισα και Αθήνα, εκτρέπονται μέσω του Κλειδιού Ημαθίας.

  Λόγω της κακοκαιρίας, αύριο, Παρασκευή τα σχολεία όλων των βαθμίδων στο νομό Πιερίας θα είναι κλειστά.

  Διακόπηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών–Θεσσαλονίκης

  Διακόπηκε το μεσημέρι η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο 430ό χιλιόμετρο, στο ύψος του Βαρικού, στο ρεύμα προς Αθήνα, καθώς γέμισε ο δρόμος με λάσπες και νερά. Από την Τροχαία έχει γίνει εκτροπή της κυκλοφορίας, η οποία πλέον διεξάγεται μέσω του κόμβου του Κλειδίου.

  Στο μεταξύ γέφυρα στον περιφερειακό δρόμο της τοπικής κοινότητας Προμάχων που συνδέει αγροτικούς δρόμους, έχει πάρει ελαφριά κλίση.

  Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

  Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι δυνατοί άνεμοι έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου.

  Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κ. Μακεδονίας, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι:

  Κλειστή παρέμενε η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης Έδεσσας, στα όρια του Νομού Πέλλας.

  Κλειστός είναι και ο επαρχιακός δρόμος και στα δύο ρεύματα που συνδέει το Πρόχωμα με τα Κουφάλια. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.

  Στην Πιερία, κλειστός ήταν από το 12ο χλμ ο επαρχιακός δρόμος Κατερίνης- Αγίου Σπυρίδωνος αλλά και ο δρόμος Κατερίνης- Καρύτσας, επίσης στο 12χλμ.

  Διεκόπη εκ νέου η κυκλοφορία στην εθνική οδό Κατερίνης Ελασσόνας, στο 10ο χλμ, σημείο το οποίο πλημμύρισε χθες και αποκαταστάθηκε σήμερα στις 8 το πρωί. Ωστόσο, λόγω συσσώρευσης υδάτων, η διέλευση των οχημάτων καθίσταται δυσχερής.

  Στο Κιλκίς προβλήματα έχουν παρουσιαστεί στο επαρχιακό δίκτυο των περιοχών Τούμπας και Ευρωπού.

  Στην Ημαθία, έχουν φουσκώσει τα νερά του Τριπόταμου, παραπόταμου του Αλιάκμονα και έχουν καταγραφεί μικρής έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα σε ανώνυμες δημοτικές οδούς στο Ταγαροχώρι και Λαζοχώρι

  Προβλήματα στην Ήπειρο

  Προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ηπείρου προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

  Στα Τζουμέρκα, το Μέτσοβο, τη Ζίτσα και την Κόνιτσα, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις αποκολλώνται βράχοι και πέφτουν στο οδόστρωμα, ενώ σε πολλά σημεία του δικτύου φερτά υλικά από χειμάρρους εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων.

  Από τη νύχτα, μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου και των δήμων εργάζονται για να καθαρίσουν τους δρόμους. Στους οδηγούς, ιδιαίτερα σε όσους κινούνται στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο, συνιστάται μεγάλη προσοχή.

  Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται συνεχιστούν στη Βόρεια Ελλάδα και κατά τη διάρκεια της σημερινής μέρας.

  Πτώσεις δέντρων

  Οι ριπές των ανέμων κατά τη διάρκεια της νύχτας ξερίζωσαν 12 δέντρα κυρίως στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Από τις 4 τα ξημερώματα οι πυροσβέστες κλήθηκαν να απομακρύνουν δέντρα που λύγισαν και έπεσαν στις περιοχές της Καλαμαριάς, της Χαριλάου και της Τούμπας.

  Μέχρι τη μία το μεσημέρι, πυροσβέστες έχουν επιχειρήσει σε 20 περιπτώσεις για την πτώση δέντρων σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και σε εννέα περιπτώσεις για απομάκρυνση αντικειμένων όπως τέντες.

  Η Πυροσβεστική κλήθηκε για άντληση υδάτων στο Δημοτικό Σχολείο της Βραχιάς στον δήμο Δέλτα Θεσσαλονίκης, ωστόσο τελικά δεν χρειάστηκε επέμβαση, καθώς η στάθμη του νερού ήταν πολύ χαμηλή.

  Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες για την ασφάλεια και προστασία τους  Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει εκδώσει ανακοίνωση, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, το οποίο θα ισχύσει έως και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017.

  Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες και θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους, όπως προειδοποιεί. Παράλληλα η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες μέτρα αυτοπροστασίας.

  Ειδικότερα, καλούνται οι πολίτες:

  Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

  Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

  Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως η Τροχαία κ.λπ.

  Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

  Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

  Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

  Κοινωνία