• Αναζήτηση
 • Δούρου: Ζητά διερεύνηση αιτιών για την τραγωδία στη Δ. Αττική

  Διερεύνηση των συνθηκών και των αιτιών που οδήγησαν στην «πρωτόγνωρη αυτή καταστροφή στη Δυτική Αττική, με απώλειες ζωών συμπολιτών μας και καταστροφή περιουσιών και δημοσίων υποδομών», ζητά με αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Διερεύνηση των συνθηκών και των αιτιών που οδήγησαν στην «πρωτόγνωρη αυτή καταστροφή στη Δυτική Αττική, με απώλειες ζωών συμπολιτών μας και καταστροφή περιουσιών και δημοσίων υποδομών», ζητά με αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

  Η εισαγγελέας ενημερώθηκε εκτενώς για το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας, το οποίο αριθμεί 163 έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, συνολικού προϋπολογισμού 508.769.259 ευρώ, από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Αντίστοιχα, έχουν ενταχθεί 36 αντιπλημμυρικά έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με συνολική χρηματοδότηση 48.870.137 ευρώ και 16 έργα στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 ύψους 54.316.991 ευρώ.

  Ειδικά για τους δήμους της Δυτικής Αττικής, η σχετική χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων ανέρχεται στο ποσό των 57.854.985 ευρώ.

  Επιπλέον η εισαγγελέας έλαβε γνώση του ιδιαίτερα δαιδαλώδους και χρονοβόρου θεσμικού πλαισίου υλοποίησης των έργων που, σύμφωνα με την περιφερειάρχη, προσκρούει σε χρόνιες παθογένειες του ελληνικού Δημοσίου, όπως η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, οι παρακολουθήσεις των έργων από αρχαιολογικές υπηρεσίες, οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, οι οριοθετήσεις των ρεμάτων, οι αυθαιρεσίες, η άναρχη δόμηση, το νομοθετικό πλαίσιο των διαγωνιστικών διαδικασιών, οι ενστάσεις, η υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δημοσίου σε εξειδικευμένο προσωπικό κ.ά.

  Στο πλαίσιο της διερεύνησης των αιτιών, η κ. Δούρου ζήτησε τη συνδρομή του γενικού διευθυντή του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών, Δ. Τσαγκά, για τη διενέργεια αυτοψίας στο όρος Πατέρα και στις πληγείσες περιοχές με σκοπό τον εντοπισμό των αιτίων που συντέλεσαν στη μεγάλη αυτή καταστροφή και στην υποβολή σχετικών προτάσεων προς τους αρμόδιους φορείς για την αποφυγή παρόμοιου φαινομένου στο μέλλον.

  Πατούλης: Υποκρισία και προσπάθεια αποφυγής ευθυνών η κίνηση της Δούρου

  Για υποκρισία και προσπάθεια αποφυγής των «τεράστιων πολιτικών ευθυνών» που τη βαραίνουν για την καταστροφή στη Δυτική Αττική από τις πλημμύρες, κατηγορεί την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης.

  Με αφορμή την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από την περιφερειάρχη Αττικής στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτηρίζει πρόκληση αυτήν την ενέργειά της για «ένα έγκλημα που έχει κυρίως πολιτικό πρόσημο» όπως αναφέρει σε σχετική δήλωσή του.

  Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, αυτές οι ευθύνες της κ. Δούρου «έρχονται να προστεθούν στις ευθύνες των κυβερνήσεων και των κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών».

  Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ καλεί την περιφερειάρχη Αττικής να απαντήσει σε μία σειρά ερωτημάτων, όπως πόσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας έχει ολοκληρώσει στα τρία χρόνια της θητείας της στη Δυτική Αττική και στην υπόλοιπη Αττική, πόσα χρήματα έχει υπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2017 της Περιφέρειας Αττικής για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και πόσα από αυτά έχουν εκταμιευτεί μέχρι σήμερα, πόσες μελέτες για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας έχουν κατατεθεί στις υπηρεσίες της Περιφέρειας από δήμους της Αττικής και περιμένουν έγκριση για να χρηματοδοτηθούν και να εκτελεστούν, κ.ά.

  Όπως υποστηρίζει ο κ. Πατούλης, η τραγωδία της Πέμπτης και φαινόμενα όπως οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού ανέδειξαν τις ανεπάρκειες του εθνικού και περιφερειακού μηχανισμού.

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk