• Αναζήτηση
 • Υψηλές επιδόσεις για τον όμιλο ΕΛΠΕ

  Οι επιδόσεις των Διυλιστηρίων Ασπροπύργου και Θεσσαλονίκης που αντιστάθμισαν μερικώς τη μειωμένη παραγωγή στο Διυλιστήριο Ελευσίνας λόγω συντήρησης – το διυλιστήριο ήταν κλειστό για ενάμιση μήνα -, τα υψηλά διεθνή περιθώρια διύλισης, το χαμηλότερο κόστος στο μείγμα αργών και οι αυξημένες πωλήσεις στην εσωτερική αγορά έδωσαν σημαντική ώθηση στα οικονομικά μεγέθη τρίτου τριμήνου και εννεαμήνου των ΕΛΠΕ. Ειδικότερα, ο όμιλος πέτυχε ιστορικό ρεκόρ κερδών, παραγωγής και ταμειακών ροών.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Οι επιδόσεις των Διυλιστηρίων Ασπροπύργου και Θεσσαλονίκης που αντιστάθμισαν μερικώς τη μειωμένη παραγωγή στο Διυλιστήριο Ελευσίνας λόγω συντήρησης – το διυλιστήριο ήταν κλειστό για ενάμιση μήνα -, τα υψηλά διεθνή περιθώρια διύλισης, το χαμηλότερο κόστος στο μείγμα αργών και οι αυξημένες πωλήσεις στην εσωτερική αγορά έδωσαν σημαντική ώθηση στα οικονομικά μεγέθη τρίτου τριμήνου και εννεαμήνου των ΕΛΠΕ. Ειδικότερα, ο όμιλος πέτυχε ιστορικό ρεκόρ κερδών, παραγωγής και ταμειακών ροών.
  Τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA (δεν περιλαμβάνονται οι επιπτώσεις από την αποτίμηση των αποθεμάτων) ανήλθαν στο τρίτο τρίμηνο στα 206 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 8%, και σε επίπεδο εννεαμήνου σε 663 εκατ. ευρώ (+28%), ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 89 εκατ. (+19%) και σε επίπεδο εννεάμηνου σε 313 εκατ. (+71%).
  Λόγω της υψηλής κερδοφορίας η διοίκηση αποφάσισε να διανείμει προμέρισμα 0,15 ευρώ για τη χρήση του 2017. Η εταιρεία τελευταία φορά που είχε μοιράσει προμέρισμα ήταν το 2010.
  Η αξία των πωλήσεων το τρίτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στα 1,84 δισ. ευρώ (-1%) και στο 9μηνο στα 5,9 δισ. ευρώ (+24%). Ο όγκος πωλήσεων στο τρίμηνο υποχώρησε κατά 11%, στους 3,85 εκατ. μετρικούς τόνους, ενώ στο εννεάμηνο ενισχύθηκε κατά 3%, στους 12,13 εκατ. μετρικούς τόνους.

  Αμετάβλητη η κατανάλωση

  Η ζήτηση στην εσωτερική αγορά καυσίμων διαμορφώθηκε στα 1,6 εκατ. τόνους, σε αντίστοιχα επίπεδα με τα περσινά, καθώς η κατανάλωση καυσίμων κίνησης παρέμεινε αμετάβλητη. Η αδασμολόγητη αγορά σημείωσε νέα σημαντική αύξηση σε σχέση με το τρίτο  τρίμηνο 2016, με τη ζήτηση ναυτιλιακών καυσίμων να αυξάνεται κατά 14% και των αεροπορικών καυσίμων κατά 9%, κυρίως λόγω τουρισμού.
  Τα χρηματοοικονομικά έξοδα στο τρίτο τρίμηνο 2017 διαμορφώθηκαν στα 40 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 22%, μετά τις τελευταίες ομολογιακές εκδόσεις και τη βελτίωση των επιτοκίων σε τραπεζικά δάνεια.  
  Οι λειτουργικές ταμειακές ροές (συγκρίσιμα κέρδη EBITDA – επενδυτικές δαπάνες) για το εννεάμηνο 2017 ανήλθαν στα 525 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 21% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο καθαρός δανεισμός διατηρήθηκε στα 1,8 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο 2017, σταθερός σε σχέση με τα τελευταία τρίμηνα.  
  Ο πρόεδρος του ομίλου ΕΛΠΕ κ. Ευστάθιος Τσοτσορός δήλωσε: «Τα θετικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, σε συνδυασμό με το ρεκόρ παραγωγής για το εννεάμηνο, οδήγησαν σε ιστορικό υψηλό κερδοφορίας και ταμειακών ροών εννεαμήνου, αποτυπώνοντας με σαφήνεια την προσήλωσή μας στην υλοποίηση των στόχων του στρατηγικού σχεδιασμού 2015-2017 για σταθεροποίηση της υψηλής κερδοφορίας του ομίλου, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, χρηματοοικονομική εξυγίανση και εξωστρέφεια. Το τρίτο τρίμηνο, το χρηματοοικονομικό  κόστος μειώθηκε σε ποσοστό 22%. Παράλληλα, ξεκινήσαμε ήδη τη διαδικασία για την αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων τραπεζικών δανειακών συμβάσεων λήξεως 2018, μια εξέλιξη που θα επιφέρει επιπλέον θετικές επιπτώσεις στο μέσο κόστος επιτοκίου δανεισμού του ομίλου.

  Ο διαφαινόμενος εντοπισμός υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο είναι μια εξέλιξη η οποία με την αναμενόμενη επιβεβαίωσή της αναβαθμίζει ενεργειακά και γεωστρατηγικά τον ρόλο της χώρας. Σε αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό εγχείρημα, τόσο για τον όμιλο όσο και για το μέλλον της χώρας, η συμμετοχή εταιρειών εγνωσμένου κύρους, όπως είναι η Total, η ExxonMobil και η Edison, φέρει τη σφραγίδα του ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, που συνεργάζεται μαζί τους ως αξιόπιστος εταίρος».

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk