• Αναζήτηση
 • Ομαδική η φυγή των τραπεζών από το Σίτι

  Περίπου 50 τράπεζες έχουν συζητήσει με τις αρμόδιες Αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προοπτική μετεγκατάστασής τους από τη Βρετανία στην ηπειρωτική Ευρώπη λόγω του Brexit, αποκάλυψε την περασμένη Τρίτη η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Περίπου 50 τράπεζες έχουν συζητήσει με τις αρμόδιες Αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προοπτική μετεγκατάστασής τους από τη Βρετανία στην ηπειρωτική Ευρώπη λόγω του Brexit, αποκάλυψε την περασμένη Τρίτη η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί. Η γαλλίδα τραπεζίτισσα διευκρίνισε ότι περί τις 20 αιτήσεις για την παροχή άδειας παροχής τραπεζικών υπηρεσιών ήδη εξετάζονται από τις ευρωπαϊκές Αρχές.
  «Ισως δεν έχουν υπογράψει ακόμα τα επίσημα έγγραφα, αλλά έχουν προχωρήσει πολύ τη διαδικασία ώστε να επισημοποιηθεί η αίτηση τάχιστα» πρόσθεσε η Νουί σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Φρανκφούρτη. Ευρωπαϊκές, αμερικανικές και ασιατικές τράπεζες εντείνουν την προετοιμασία μετεγκατάστασης προσωπικού και υπηρεσιών από τη Βρετανία μετά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να μη χάσουν την επαφή τους με την ενιαία αγορά.

  Ψάχνουν για γραφεία

  Ο διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής UBS Σέρτζιο Ερμότι προανήγγειλε την έναρξη των διαδικασιών επέκτασης των γραφείων της τράπεζας στην ηπειρωτική Ευρώπη στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ η αμερικανική JP Morgan Chase βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδοτική μίσθωση επιπλέον γραφείων στη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times» – η Φρανκφούρτη φαίνεται πως είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει τους περισσότερους τραπεζικούς εμιγκρέδες από το Λονδίνο.
  Η επίσης αμερικανική Citigroup και η Deutsche Bank βρίσκονται σε στάδιο έρευνας της αγοράς. Η κορυφαία γερμανική τράπεζα έχει εκπονήσει ένα σχέδιο με τον κωδικό «Μπουρίνι» (Bowline) για τη μεταφορά περί των 300 δισ. ευρώ στη Γερμανία από τον ισολογισμό της θυγατρικής της στο Λονδίνο. Το όλο εγχείρημα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2018 και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2019. Πολλά, πάντως, από τα στελέχη της Deutsche Bank στο Λονδίνο δεν πρόκειται να μεταφερθούν στη Φρανκφούρτη. Οπως αποκάλυψε, πάντως, την περασμένη Τετάρτη στους «FT» ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Τζον Κράιαν, πρόκειται να γίνουν περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας. «Απασχολούμε 97.000 εργαζομένους. Οι περισσότεροι από τους ανταγωνιστές μας απασχολούν λιγότερους από τους μισούς» είπε ο Κράιαν.

  Συμφωνίες

  Περισσότερα βήματα μετεγκατάστασης από τις άλλες μεγάλες τράπεζες του Σίτι του Λονδίνου φαίνεται πως έχει κάνει η Goldman Sachs. Η κορυφαία αμερικανική επενδυτική τράπεζα έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες χρηματοδοτικής μίσθωσης στη Φρανκφούρτη και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Αλλά, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «FT», δεν σκοπεύει να ξεκινήσει το «ξεκουβάλημα» πριν από το 2019. Οι διαδικασίες του Brexit θα πρέπει, ως γνωστόν, να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο του 2019.

  «Η Βρετανία μπορεί να χάσει έως 75.000 θέσεις εργασίας στον ευρύτερο κλάδο των τραπεζών και των ασφαλειών αν εγκαταλείψει την ΕΕ δίχως να έχει υπογράψει πρώτα μια εμπορική σύμφωνία» εκτιμά ο Σαμ Γουντς, διευθύνων σύμβουλος της Αρχής Προληπτικής Εποπτείας της Τράπεζας της Αγγλίας. Εξ αυτών περίπου 10.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν «την πρώτη ημέρα του Brexit», σύμφωνα με τον βρετανό αξιωματούχο.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Οικονομία