• Αναζήτηση
 • Πιτσιλής: Ως το 2020 θα έχει ολοκληρωθεί το Blue Print

  Στο σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Blue Print, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020 και στο οποίο προωθείται η ηλεκτρονικοποίηση της επαφής του συναλλασσόμενου με την ΑΑΔΕ δηλαδή μέσω email, τηλεφώνου αναφέρθηκε ο διοικητής αρχής κ. Γιώργος Πιτσιλής.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Στο σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Blue Print, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020 και στο οποίο προωθείται η ηλεκτρονικοποίηση της επαφής του συναλλασσόμενου με την ΑΑΔΕ δηλαδή μέσω email, τηλεφώνου αναφέρθηκε ο διοικητής αρχής κ. Γιώργος Πιτσιλής.

  Μιλώντας στο Συνέδριο Athens Law Forum On Taxation ο κ. Πιτσιλής διευκρίνισε ότι η ΑΑΔΕ έχει καταφέρει να προχωρήσει σε μείωση του stock των επιστροφών κατά 50% τον μήνα Σεπτέμβριο και στοχεύει σύντομα να επανέλθει στις 90 ημέρες που προβλέπει η νομοθεσία.

  Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Blue Print

  Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, στο σχέδιο αυτό προωθείται η πελατοκεντρική προσέγγιση μέσω της ηλεκτρονικοποίησης της επαφής του συναλλασσόμενου με την ΑΑΔΕ δηλαδή μέσω email, τηλεφώνου κ.λπ. και τη συστηματοποίηση των εγκυκλίων και των φορολογικών διατάξεων. Παράλληλα, σημείωσε ότι προωθεί τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών και έδωσε ως παράδειγμα το θέμα των προστίμων για τα τέλη κυκλοφορίας, η οποία θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών και της ΑΑΔΕ και θα διευκολύνει τον πολίτη, καθώς για θέματα με εμπλεκόμενες πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου, θα απαιτείται μία μόνο επίσκεψη στο Δημόσιο από τον εμπλεκόμενο πολίτη.

  Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων, τα οποία έχουν σημαντικό ρόλο στις διασταυρώσεις στοιχείων και σε άλλες εργασίες της ΑΑΔΕ και γι’ αυτό τον σκοπό προχωρά η πρόσληψη στελεχών με κατάλληλες ικανότητες οι οποίες θα ολοκληρωθούν έως το 2018, παράλληλα με την ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού.

  Τι λέει ο κ. Κόλλιας για τον ακατάσχετο

  Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα φανούν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα απαιτείται να εφαρμοσθούν στη χώρα, μεταξύ των οποίων η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η διατήρησή τους τουλάχιστον για μια πενταετία.

  Ο κ. Κόλλιας σημείωσε ότι απαιτείται νομοθετική διάταξη με την οποία ο ακατάσχετος λογαριασμός θα μπορεί ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης (πληρωμή μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και βασικών προμηθευτών) και να καθορίζεται το ύψος του ακατάσχετου ποσού, βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης.

  Με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, θα αποτραπεί το κλείσιμο ουκ ολίγων επιχειρήσεων, που σήμερα, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις λειτουργικές ανάγκες τους, με αποτέλεσμα και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

  Ανέφερε ακόμη ότι χρειάζεται ο επανασχεδιασμός του συστήματος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, ώστε να αποφύγουν το λουκέτο ή τη φοροδιαφυγή.

  Παράλληλα σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η διατήρηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και η επέκτασή του στις ακριτικές περιοχές που προβλέπεται άλλωστε από άρθρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Κοινωνία