• Αναζήτηση
 • Συνεργασία με τον αραβικό κόσμο σε αέριο και ΑΠΕ

  Ο ενεργειακός τομέας, που εισέρχεται σε μια νέα εποχή και μπορεί να αποτελέσει πεδίο ενδυνάμωσης της ιστορικά μακρόχρονης συνεργασίας Ελλάδας και Αραβικού κόσμου.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Ο ενεργειακός τομέας, που εισέρχεται σε μια νέα εποχή και μπορεί να αποτελέσει πεδίο ενδυνάμωσης της ιστορικά μακρόχρονης συνεργασίας Ελλάδας και Αραβικού κόσμου. Αυτό τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας την Πέμπτη στο EU Arab World Summit, επισημαίνοντας ότι οι δύο νέες ροές ενίσχυσης της συνεργασίας θεωρούνται το φυσικό αέριο και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
  Το σχεδιαζόμενο πλωτό τέρμιναλ υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, παράλληλα με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης, τον επόμενο χρόνο, του σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα, καθιστά τη χώρα κεντρική πύλη εισαγωγής LNG στα Βαλκάνια. Σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ, η Ελλάδα συμμετέχει στον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τον IRENA, που εδρεύει στο Αμπού Ντάμπι. «Συνεπώς, ο IRENA μπορεί να καταστεί η ναυαρχίδα της συνεργασίας της Ελλάδας με τα Αραβικά κράτη στο πεδίο αυτό, είτε μέσω ανταλλαγής τεχνογνωσίας, είτε με επενδυτικές πρωτοβουλίες εκατέρωθεν, είτε ακόμη και με ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.
  Μία ακόμη πλατφόρμα συνεργασίας είναι και η Ένωση για τη Μεσόγειο, διεθνής οργανισμός που αποτελείται από 43 χώρες από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η Ένωση έχει ως στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας των κρατών-μελών, την ασφάλεια εφοδιασμού, την προώθηση των ΑΠΕ και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην περιοχή της Μεσογείου. Το Δεκέμβριο του 2016 υιοθετήθηκε στη Ρώμη η Υπουργική Διακήρυξη της Ένωσης, με την οποία δημιουργήθηκαν τρεις πλατφόρμες εργασίας, για το φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό και τις ΑΠΕ σε συνδυασμό με την ενεργητική αποδοτικότητα, με απώτερο στόχο τη δημιουργία λίστας και την προώθηση ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος στη λεκάνη της Μεσογείου, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών μελών. Οι εργασίες των τριών αυτών ομάδων βρίσκονται σε εξέλιξη.  Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης, στηρίζει την ευρω-μεσογειακή συνεργασία, ειδικά στον τομέα της ενέργειας και επιθυμεί να διαδραματίσει ενεργό και εξισορροπητικό ρόλο, με στόχο την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της και την υλοποίηση ωφέλιμων οικονομικά προγραμμάτων.
  Σήμερα, αιχμή του δόρατος της συνεργασίας  Ελλάδας και Αραβικού κόσμου είναι οι εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το 20% των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο προέρχεται από εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Παράλληλα,  η συνεργασία επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ενεργειακή αποδοτικότητα, η διαχείριση υδάτων, μελετητικά έργα και ανταλλαγή υποτροφιών για συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα.
  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk