• Αναζήτηση
 • Δίκη Χρυσής Αυγής: «Ο Γιάννης Λαγός σε δημόσια ομιλία του είπε ¨είμαστε ναζιστές»»

  Με την κατάθεση του δεύτερου προστατευόμενου μάρτυρα από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΓΑΔΑ, η οποία μεταδόθηκε μέσω ηχητικού συστήματος τηλεδιάσκεψης και με τη φωνή αλλοιωμένη στη δικαστική

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Με την κατάθεση του δεύτερου προστατευόμενου μάρτυρα από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΓΑΔΑ, η οποία μεταδόθηκε μέσω ηχητικού συστήματος τηλεδιάσκεψης και με τη φωνή αλλοιωμένη στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, συνεχίστηκε και την Τετάρτη η δίκη για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.
  Πρόκειται για την προστευόμενη μάρτυρα «Β», πρώην μέλος της χρυσής αυγής η οποία έφυγε ύστερα από ενάμιση χρόνο από την οργάνωση.
  «Την άνοιξη του 2012 πήγα στη τοπική της χρυσής αυγής της Νίκαιας ανταποκρινόμενη σε κάλεσμά της μέσω facebook για συγκέντρωση στα γραφεία της στη Νίκαια, γιατί θα πηγαίνανε Πακιστανοί να τα σπάσουνε. Συγκεντρωθήκαμε 200 άτομα εκείνη την ημέρα αλλά η πορεία των Πακιστανών δεν έφτασε ποτέ.
  Στα γραφεία πήγαινα δύο φορές την εβδομάδα και μας μίλαγε ο Πυρηνάρχης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης για την ιδεολογία της ΧΑ, που ήταν να καθαρίσει η χώρα μας από του Πακιστανούς και όλους του ξένους, μας μίλαγαν για την άρεια φυλή, για τη ναζιστική ιδεολογία και ότι το Ολοκαύτωμα σε βάρος των Εβραίων ποτέ δεν έγινε και είναι ψέμα… μας λέγανε ότι τους Πακιστανούς τους χτυπάμε…
  Μέσα στον χώρο των γραφείων της τοπικής οργάνωσης υπήρχε η ελληνική σημαία και κάθε φορά που μπαίναμε την χαιρετούσαμε σηκώνοντας ψηλά το δεξί χέρι.
  Ο Γιώργος Πατέλης είχε φτιάξει και ένα δικό του κλειστό πυρήνα από φουσκωτούς».
  Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου για το ποιος έλεγε «είμαστε ναζιστές», απάντησε «ο Γιάννης Λαγός σε ομιλία του δημόσια μπροστά σε 30 άτομα».
  Πρόεδρος: Για να μπει κάποιος στο κλειστό πυρήνα, ποιές ήταν οι προϋποθέσεις;
  Μάρτυρας: Να δείρει Πακιστανούς.
  «Κλωστούσαν το κεφάλι Πακιστανού λες και βαράγανε πέναλτι»
  Το καλοκαίρι του 2013 η μάρτυρας είπε ότι αποφάσισε να φύγει όταν ο Γ. Τσακανίκας τους περιέγραψε ένα φρικιαστικό περιστατικό. «Μας είπε ότι μια μέρα κατεβαίνανε με άλλον έναν (σ. σ. χρυσαυγίτη) από ένα βουνό και πέσανε πάνω σε δύο Πακιστανούς. Ο ένας κατάφερε να φύγει, ο άλλος έφαγε τόσο ξύλο που κλώτσαγαν το κεφάλι του λες και βαράγανε πέναλτι. Παίζει και να έχει πεθάνει».
  Η μάρτυρας ακόμα είπε: «Στις πορείες είχαμε συνοδεία την αστυνομία γιατί ο Πατέλης είχε πολύ καλές σχέσεις με συγκεκριμένο αστυνομικό από το ΑΤ Νίκαιας (σ. σ. αργότερα είπε ότι είχε ακούσει πως τον λέγανε Γιοβανίδη) που ήταν χρυσαυγίτης και βοηθούσε κάθε φορά που υπήρχε πρόβλημα. Τον έπαιρνε τηλέφωνο και καθάριζε». Μάλιστα η μάρτυρας είπε ότι μια φορά που ο Πατέλης κατηγορήθηκε για το ξυλοδαρμό μιας εγκύου, το είπε σε εκείνον και «ούτε δικογραφία έγινε ούτε τίποτα…».
  Επίσης η ίδια είπε στην κατάθεσή της ότι κάθε φορά που πήγαινε στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και είχε μαζί της μαχαίρι γιατί όπως τους είχε πει ο Πατέλης «μην τυχόν περάσει κανένας πακιστανός και τους πυροβολήσει».
  Πρόεδρος: Πριν σας είχε ενοχλήσει κανένας Πακιστανός, εκεί σας τον ενέβαλαν τον κίνδυνο;
  Μάρτυρας: Ναι. Είχανε κοντάρια και για κάλυψη βάζανε πάνω τις σημαίες για τις εκδηλώσεις και τις μοτοπορείες… Ο Πατέλης και ο Λαγός μας μιλάγανε για πειθαρχία και μας λέγανε να εκτελούμε εντολές και να μην ρωτάμε, ιεραρχικά θα μας ενημερώνανε για κάθε περιστατικό υπάρχει εντολή από πάνω.
  Ερώτηση από έδρα: Όταν λέτε ο Λαγός ήταν η πλάτη της Νίκαιας τι εννοείτε;
  Μάρτυρας: «Ο Λαγός προστάτευε τη Νίκαια. Η τοπική της Νίκαιας ήταν το καμάρι της ΧΑ γιατί πήγαινε και καθάριζε. Η γυναίκα του Ρουπακιά είχε το κυλικείο της τοπικής, ο ίδιος ήταν στο πενταμελές (…)
  Η ΧΑ ήθελε να πάρει την προστασία στα μαγαζιά από τους Αλβανούς. Το να χτυπήσουνε πακιστανούς ήταν το χόμπι τους, δεν τους βλέπανε για ανθρώπους».
  Για τη δολοφονία Φύσσα εξέφρασε την άποψη ότι για να γίνει μια τέτοια δολοφονία σε βάρος Ελληνα έπρεπε κάποιος να δώσει εντολή. Ωστόσο όταν έγινε, εκείνη είχε ήδη φύγει από ΧΑ.
  «Προσωπικά δεν περίμενα η ΧΑ να φτάσει σε φόνο και δη έλληνα…».
  Εγγραφο μητρώο
  Νωρίς το πρωί μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του πρώτου προστατευόμενου μάρτυρα, ο Τάκης Μιχαλόλιας κατέθεσε δύο έγγραφα στο δικαστήριο. Το ένα φέρεται να είναι η εγγραφή του μάρτυρα στα μητρώα της ΧΑ το 2012 χωρίς τα προσωπικά του στοιχεία, μόνο η υπογραφή του, και το άλλο η κατάθεσή του που πιστοποιεί το «γνήσιο» της υπογραφής.
  Ζήτησε να διωχθεί για ψευδορκία γιατί ανέφερε ότι γράφτηκε τέλος 2011, Ιανουάριο 2012. Η πρόεδρος επιφυλάχθηκε να εξετάσει τα έγγραφα και το αίτημα με τα αναγνωστέα.
  Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, εκ της Πολιτικής Αγωγής, πήρε το λόγο και είπε ότι το έγγραφο από τα μητρώα αποτελεί βόμβα γιατί καταρρίπτεται ο ισχυρισμός της υπεράσπισης που λέει ότι το 2012 δεν υπήρχαν μητρώα στην ΧΑ.
  «Στοιχειοθετεί την ύπαρξη μητρώου μελών. Αυτό αποδεικνύει ότι σήμερα ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής έχει και σήμερα πρόσβαση στα μητρώα των μελών. Να απορριφθεί το αίτημα από το δικαστήριό σας γιατί αν το δεχθεί θα αποκαλυφθούν στοιχεία του μαρτυρα».
  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk