• Αναζήτηση
 • Θετικό μήνυμα Ντάισελμπλουμ για τα εργασιακά της Ελλάδας

  Θετικός ως προς τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση στη διαχείριση των εργασιακών της, φάνηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Θετικός ως προς τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση στη διαχείριση των εργασιακών της, φάνηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

  Μιλώντας στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών ζητημάτων του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη διάρκεια συζήτησης για την Ελλάδα, ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα υπέρ της τόνωσης της απασχόλησης στο πλαίσιο του προγράμματος.

  Ο ίδιος επεσήμανε πως παρ’ όλο ότι η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα, υπάρχει σαφής βελτίωση, παραπέμποντας στα στοιχεία για τη μείωση της ανεργίας που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

  «Τα εργασιακά είναι σίγουρα ένα λεπτό και ευαίσθητο ζήτημα» σημείωσε, εξηγώντας ότι από τη μια υπάρχει ανάγκη τήρησης των κοινωνικών δικαιωμάτων και από την άλλη πρέπει να βελτιωθεί η ελκυστικότητα της αγοράς. «Πιστεύω ότι οι μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα ήταν ένας καλός συμβιβασμός» τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

  Αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο κύριος Ντάισελμπλουμ, ανέφερε πως πάγωσαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, προκειμένου να «διορθωθούν» οι ανισορροπίες που είχαν προκύψει από τη μεγάλη αύξηση των μισθών μετά την εισαγωγή του ευρώ. Ωστόσο, όπως ο ίδιος επισήμανε, προτεραιότητα είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, έπειτα και από τη λήξη του προγράμματος κι εντός του επόμενου έτους.

  Αξίζει να σημειωθεί πως ο ο πρόεδρος του Eurogroup, τόνισε πως σε συνέχεια όλων αυτών των μεταρρυθμίσεων το Eurogroup έλαβε την απόφαση να στηρίξει την Ελλάδα στην επιστροφή της στις αγορές, αποφασίζοντας ελάφρυνση του χρέους.

  Μιλώντας για την τρέχουσα αξιολόγηση, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σληλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πριν από το τέλος του έτους και να εγκριθεί μια νέα εκταμίευση προς την Ελλάδα στις αρχές του επόμενου έτους. Όπως είπε, η αναθεώρηση προς τα κάτω της ανάπτυξης για το 2017 οφείλεται στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, ωστόσο εάν η τρίτη ολοκληρωθεί πιο εύκολα και πιο γρήγορα, θα ενισχυθεί σημαντικά η εμπιστοσύνη, προκειμένου να επιτευχθεί το 2018 ανάπτυξη 2,5%.

  «Η προηγούμενη εκτίμηση ήταν πιο αισιόδοξη αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τώρα υπάρχει η ανάπτυξη. Είναι μια σημαντική στιγμή γιατί το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο. Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της όχι μόνο δημοσιονομικά αλλά και σε ό,τι αφορά τις πολιτικές που εφαρμόζονται» σημείωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι οι προσπάθειες για βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστούν σε συνεργασία με τους εταίρους της.

  Τέλος, αναφερόμενος στο χρέος της χώρας, επεσήμανε πως το Eurogroup αποφάσισε τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού, που θα συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με τις επιδόσεις της Ελλάδας.

  Οικονομία