• Αναζήτηση
 • Πλειστηριασμοί: Συναγερμός στις τράπεζες λόγω αποχής των συμβολαιογράφων

  Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στις τράπεζες μετά την απόφαση των συμβολαιογράφων για αποχή από πάσης φύσεως πλειστηριασμούς έως το τέλος του έτους.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στις τράπεζες μετά την απόφαση των συμβολαιογράφων για αποχή από πάσης φύσεως πλειστηριασμούς έως το τέλος του έτους.

  Εάν δεν ανασταλεί η απόφαση αυτή, τίθεται ζήτημα έγκαιρης εκτέλεσης των επιχειρησιακών σχεδίων των τραπεζών για την ανάκτηση των κόκκινων δανείων.

  Πλέον, τα μέλη των εννέα συμβολαιογραφικών συλλόγων της χώρας απέχουν πλέον τη διαδικασία, είτε αυτή διεξάγεται με φυσικό, είτε με ηλεκτρονικό τρόπο.

  Όπως επισημαίνει στο Βήμα ο πρόεδρος του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας, «με την αποχή μας θέλουμε να ασκήσουμε πίεση στην κυβέρνηση να εφαρμόσει του νόμους και να μας παράσχει προστασία έναντι των επιθέσεων που δεχόμαστε, ώστε να μπορούν οι πλειστηριασμοί να εκτελούνται απρόσκοπτα, και χωρίς κίνδυνο για τη σωματική μας ακεραιότητα».

  Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτήν την Τετάρτη δε θα διενεργηθεί κανένας πλειστηριασμός, καθώς εκκρεμεί συνάντηση με εκπροσώπους της κυβέρνησης την ίδια ημέρα, για να συζητηθεί το αίτημά τους.

  Επομένως, είναι αδύνατη η διεξαγωγή οποιουδήποτε πλειστηριασμού όσο διαρκεί το καθεστώς αποχής, καθώς με βάση την ισχύουσα νομοθεσία αποκλειστικά αρμόδιοι για τη διεξαγωγή πλειστηριασμών είναι οι συμβολαιογράφοι, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ).

  Και επισημαίνει ότι το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η διαδικασία των πλειστηριασμών να στοχεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και έχει προβεί σχετικά σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.

  Σύμφωνα με την ΕΕΤ, Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν αναλάβει έναντι των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

  «Η αντιμετώπιση του προβλήματος του μη εξυπηρετούμενου δανεισμού είναι κομβικής σημασίας για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και για τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν απρόσκοπτα την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, στηρίζοντας την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η ομαλή και απρόσκοπτη είσπραξη των απαιτήσεων είναι και πράξη ευθύνης απέναντι στους συνεπείς δανειολήπτες» σημειώνουν οι τράπεζες.

  Και καταλήγουν τονίζοντας ότι «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, η ομαλή λειτουργία των χορηγήσεων δανείων στηρίζεται και στη δυνατότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων να παρέχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η εκ των πραγμάτων στέρηση της δυνατότητας για λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης υποσκάπτει τις θεμελιώδεις αρχές της τραπεζικής πίστης και της οικονομίας και βέβαια αντίκειται στο Σύνταγμα».

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk