• Αναζήτηση
 • Γιατί απεργούν οι εργαζόμενοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

  Την Τρίτη αρχίζει η 48ωρη απεργία των υπαλλήλων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με θεσμικά κυρίως αιτήματα και όχι οικονομικά.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Την Τρίτη αρχίζει η 48ωρη απεργία των υπαλλήλων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με θεσμικά κυρίως αιτήματα και όχι οικονομικά.

  Βασικά τα αιτήματα των εργαζομένων είναι δύο: να στελεχωθεί η Επιτροπή με επιπλέον προσωπικό και να μην στέλνουν οι ίδιοι στον εισαγγελέα τις υποθέσεις που χειρίζονται – εφόσον διαπιστώνεται η διάπραξη αξιόποινης πράξης – αλλά το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής. Από την άλλη πλευρά, όμως, η νομική υπηρεσία της ΕΚ φέρεται να έχει αποφανθεί ότι τα στελέχη και όχι και όχι το Δ.Σ. της ΕΚ θα πρέπει να λαμβάνουν τις συγκεκριμένες αποφάσεις.

  Οι υπάλληλοι θεωρούν πως ο κίνδυνος να εμπλακούν σε νομικές διαδικασίες τους αποτρέπει από το να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και θεωρούν πως το ΔΣ θα πρέπει να προχωρεί σε μηνυτήρια αναφορά.

  Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατηγορεί τη διοίκηση της Επιτροπής πως «με τη μέχρι τώρα στάση της δείχνει να αποφεύγει την ανάληψη των ευθυνών που της αναλογούν, ενώ η ασυνέπεια μεταξύ των λόγων και των πράξεων έχει δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας, ανασφάλειας, έλλειψης εμπιστοσύνης και σεβασμού στους εργαζόμενους». Οι εργαζόμενοι αναφέρουν επίσης ότι «οι αποφάσεις της διοίκησης σχετικά με τη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς λαμβάνονται αιφνιδιαστικά χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα μέρη με αποτέλεσμα ο σύλλογος εργαζομένων να ερευνά κατ’ ανάγκη την νομιμότητα τους. Ως απόρροια της εν λόγω διαλυτικής συμπεριφοράς επιβαρύνονται δραματικά οι συνθήκες εργασίας». Τέλος ζητούν την επείγουσα στελέχωση των υπηρεσιακών αναγκών «με ορθολογική και δίκαιη μεταχείριση των υφιστάμενων ανθρωπίνων πόρων»

  Θέση με σημερινή της ανακοίνωση πήρε και η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως υπάρχει πρόβλημα με τις ελλείψεις προσωπικού χωρίς όμως να επηρεάζεται η λειτουργία της Αρχής. Οσο για το μείζον θέμα, αυτό των ευθυνών, επισημαίνει πως το ΔΣ είναι έτοιμο πάντα να αναλάβει τις ευθύνες του «Είναι προφανές ότι η αρμοδιότητα αυτή ασκείται από το ΔΣ, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να παραθέσουν τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την άσκηση της μηνυτήριας αναφοράς», τονίζει χαρακτηριστικά.

  Αναλυτικά η ανακοίνωση της διοίκησης

  Σχετικά με την ανακοίνωση της απεργίας των υπαλλήλων μας επισημαίνουμε τα εξής:
  1. Η Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει προβεί σε επανειλλημένες ενέργειες σχετικά με την αποτελεσματικότερη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της. Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις προσωπικού, πράγματι υπάρχει πρόβλημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επηρεάζεται η εύρρυθμη λειτουργία της. Αλλωστε τα τελευταία δύο έτη ο αριθμός των υπαλλήλων παρέμεινε ο ίδιος, με αυξημένες όμως αρμοδιότητες.
  2. Στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναφέρεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι οφείλουν να ανακοινώνουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα ο,τιδήποτε πληροφορούνται, με κάθε τρόπο, σχετικό με αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

  Ειδικότερα το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με το νέο ν. 4443/16, έχει υποχρέωση να υποβάλλει στον Εισαγγελέα μηνυτήρια αναφορά, εφόσον διαπιστώνεται η διάπραξη αξιόποινης πράξης αυτού του νόμου (κατάχρηση προνομιακής πληροφόρησης ή κατάχρηση αγοράς).

  Είναι προφανές ότι η αρμοδιότητα αυτή ασκείται από το ΔΣ, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να παραθέσουν τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την άσκηση της μηνυτήριας αναφοράς.

  Επομένως, το ΔΣ είναι πάντα έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του. Χωρίς να ζητάει από τις αρμόδιες υπηρεσίες κάτι που δεν προβλέπεται στο νόμο, αλλά αντίθετα ζητάει την εφαρμογή του νόμου.

  Οικονομία