• Αναζήτηση
 • Το «swap του PSI» ανεβάζει τα ομόλογα

  Στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2009 επέστρεψαν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων, καθώς τις επόμενες ημέρες προχωρεί το αποκαλούμενο και «swap των 20 ομολόγων του PSI», ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα και να μειωθεί το spread, ενώ οι αποδόσεις θα αναπροσαρμοστούν χαμηλότερα, την ώρα που ορισμένα ξένα funds ψάχνουν για αποδόσεις.

  Στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2009 επέστρεψαν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων, καθώς τις επόμενες ημέρες προχωρεί το αποκαλούμενο και «swap των 20 ομολόγων του PSI», ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα και να μειωθεί το spread, ενώ οι αποδόσεις θα αναπροσαρμοστούν χαμηλότερα, την ώρα που ορισμένα ξένα funds ψάχνουν για αποδόσεις.
   
  Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρούν στην περιοχή του 5%, σημειώνοντας μόνο το τελευταίο διήμερο πτώση κοντά στο 10% (όταν οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν, οι τιμές τους σημειώνουν άνοδο).
  Παράλληλα, η απόδοση του ελληνικού διετούς ομολόγου βρέθηκε στην περιοχή του 2,8%, του πενταετούς στο 4,1%, ενώ του 25ετούς υποχωρεί κάτω από το 6% για πρώτη φορά ύστερα από τριάμισι χρόνια. Ορισμένα funds εξάλλου, τα οποία ψάχνουν για αποδόσεις, θέλουν να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους παρά τους φόβους σχετικά με το αν τελικά η Ελλάδα θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της μετά τη λήξη του προγράμματος το ερχόμενο καλοκαίρι. Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, έστω και αν γίνει με ήπιο τρόπο, αλλά και η συνέχιση της ανόδου κυρίως των αμερικανικών επιτοκίων περιορίζουν τις ευκαιρίες στις ομολογιακές αγορές παγκοσμίως.
  Το επικείμενο swap, το οποίο αντικαθιστά 20 ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ που εκδόθηκαν το 2012 στο πλαίσιο της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και λήγουν την 20ετία 2023-2042, αποσκοπεί στη δημιουργία λιγότερων νέων ομολόγων αναφοράς (τεσσάρων-πέντε), το μέγεθος των οποίων διαμορφώνεται σε 3 με 5 δισ. ευρώ το καθένα, και στοχεύει στην αύξηση της εμπορευσιμότητας και του βάθους της ρηχής ελληνικής αγοράς.
  Είναι χαρακτηριστικό ότι ελληνικά ομόλογα μόλις 40 δισ. ευρώ από τα συνολικά 319 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους διακινούνται ελεύθερα στη δευτερογενή αγορά.
  Για τους επενδυτές πάντως το θέμα είναι αν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της το ερχόμενο καλοκαίρι, αν και όλες οι πλευρές θέλουν να υπάρξει μια λύση στο «ελληνικό πρόβλημα», έστω και αν αυτή θα έχει τη μορφή ενός, όπως αποκαλείται, «υβριδικού συστήματος εποπτείας».
   
  Οπως ανέφερε την Παρασκευή και ο Ewald Nowotny, ένα από τα μακροβιότερα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, το ESM θα μπορούσε να μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΔΤ), ενώ η ΕΚΤ θα αποχωρήσει από τα προγράμματα διάσωσης, τονίζοντας ότι αυτό θα δείξει πως «ένα εύπορο κομμάτι του κόσμου είναι σε θέση να επιλύσει τις ανισορροπίες μόνο του».

  Ετοιμοι για συμβιβασμούς

  Ξένες τράπεζες «βλέπουν» πως όλοι είναι έτοιμοι για συμβιβασμούς. Υστερα από δύο-τρεις εξόδους στις αγορές και ένα «μαξιλάρι» 13-19 δισ. ευρώ και με τη στήριξη μέρους των αδιάθετων κεφαλαίων του προγράμματος, η χώρα μπορεί να βγει πιο εύκολα από το Μνημόνιο, ενώ κλειδί παραμένει η ελάφρυνση του χρέους.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk