Κάτι φαίνεται να κινείται στην ελληνική κτηματαγορά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα απόλυτης καθίζησης με την εικόνα να προκαλεί μεγάλη ανησυχία κι έντονο προβληματισμό.

Η Airbnb, η ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων και η Greek Golden Visa, το πρόγραμμα χορήγησης άδειας διαμονής σε ξένους πολίτες τρίτων χωρών που αγοράζουν ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ, έχουν αρχίσει να κινούν την ελληνική κτηματαγορά.

Στον χορό, όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ» μπαίνουν οι ξένοι που βλέπουν να ανοίγει η ταλαιπωρημένη αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Ξένα funds «πολιορκούν» κατοικίες κυρίως στην καρδιά της Αθήνας στοχεύοντας στην απόκτησή τους και στη συνέχεια την υπενοικίασή τους μέσω Airbnb.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν χτυπήσει ήδη την πόρτα των τραπεζών ζητώντας να αγοράσουν ακίνητα με αποκλειστικό σκοπό την εκμετάλλευσή τους στον χώρο της μισθωμένης κατοικίας.

Την ίδια ώρα, Κινέζοι, Ρώσοι, Τούρκοι και Αιγύπτιοι ταξιδεύουν στην Ελλάδα κυνηγώντας τη «χρυσή βίζα». Περισσότερα από 2.500 «χρυσά» συμβόλαια έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα ενώ, όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος Κτηματομεσιτών Αθηνών – Αττικής Γιάννης Ρεβύθης, τους τελευταίους έξι μήνες οι αγοραπωλησίες κατοικιών μέσω του προγράμματος Golden Visa εκτοξεύθηκαν κατά 50%.

Ηδη καταγράφεται μια βελτίωση της εικόνας τόσο στις τιμές όσο και τους δείκτες στην κτηματαγορά. Τα επαγγελματικά ακίνητα έχουν μια άνοδο 7% – 8% στις τιμές, στα νότια προάστια της Αττικής λόγω της «χρυσής βίζας» παρατηρείται αύξηση στις εμπορικές αξίες περίπου κατά 3% όπως και στο κέντρο της Αθήνας.

Την ίδια ώρα οι τιμές των ενοικίων βρίσκονται σε άνοδο ειδικά στις νέες κατοικίες, γεγονός που καταγράφεται ως μια από τις παρενέργειες του Airbnb.Οσοι αναζητούν σπίτι σε συνοικίες του κέντρου όπως Κουκάκι, Πετράλωνα, Φιλοπάππου, Μακρυγιάννη ή ακόμη και Εξάρχεια διαπιστώνουν ότι τα ενοικιαστήρια είναι ελάχιστα, τα ενοίκια υψηλά και η ποιότητα των διαμερισμάτων χαμηλή.

Ωστόσο, στις ίδιες περιοχές υπάρχουν δεκάδες σπίτια που είναι διαθέσιμα μέσω Airbnb. Οι ιδιοκτήτες τους για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους προτιμούν να ενοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας και όχι με τον παραδοσιακό τρόπο.