• Αναζήτηση
 • Ποιες εκκρεμότητες συζητούν την Πέμπτη θεσμοί και κυβερνητικά στελέχη

  Συνεχίζονται την Πέμπτη οι συναντήσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Συνεχίζονται την Πέμπτη οι συναντήσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης.

  Πηγή του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Εντός Νοεμβρίου θα έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα

  «Πήγε εξαιρετικά, επιβεβαιώθηκε και επιβραβεύθηκε η προσπάθεια του υπουργείου για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας», επεσήμανε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά από τη συνάντηση της υπουργού Όλγας Γεροβασίλη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Σύμφωνα επίσης με τον ίδιο παράγοντα, εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με το υπουργείο.

  Σχετικά με την αξιολόγηση, ανέφερε πως «από τα υπουργεία τα ποσοστά της αξιολόγησης είναι ικανοποιητικά», διευκρινίζοντας ότι όσοι προϊστάμενοι δεν συμμετάσχουν στη διαδικασία δεν θα μπουν στις επόμενες κρίσεις. Τόνισε, παράλληλα, ότι εντός του επόμενου δεκαήμερου θα έχουν εκδοθεί σε ΦΕΚ τα Προεδρικά Διατάγματα με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, ενώ αύριο αναμένεται να υπάρξει η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διαδικασία της κινητικότητας. Σημειώνεται ότι, 7- 8 υπουργεία έχουν υποβάλει αιτήματα για κάλυψη περίπου 1.000 θέσεων μέσω της κινητικότητας.

  Όσον αφορά στους μόνιμους γενικούς γραμματείς πενταετούς θητείας στα υπουργεία, οι θέσεις αυτές θα προκηρυχθούν τον Νοέμβριο. Η προκήρυξη θα είναι ανοικτή και μετά από την υποβολή των βιογραφικών θα υπάρξει και διαδικασία προφορικών συνεντεύξεων των ενδιαφερομένων.

  Στο εγγύς μέλλον θα κριθεί το υψος των περικοπών στα κοινωνικά επιδόματα

  Μετά τη συνάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Θεανώς Φωτίου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, την Πέμπτη, προκύπτει ότι από την επισκόπηση των κρατικών δαπανών θα κριθεί η «αρχιτεκτονική» των κοινωνικών επιδομάτων, όπως δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης. Στο επίκεντρο της συνάντησης της Πέμπτης βρέθηκε η μεταρρύθμιση οικογενειακών επιδομάτων τα οποία λαμβάνουν νοικοκυριά με ανήλικα τέκνα.Η πηγή επισήμανε πως οι διαβουλεύσεις με τους πιστωτές για την επιδοματική πολιτική δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, προσθέτοντας μάλιστα ότι ούτε οι θεσμοί έχουν πλήρη εικόνα για την αξιολόγηση των δαπανών. Όταν ρωτήθηκε σε τι ποσό στοχεύει η κυβέρνηση, ο αξιωματούχος απάντησε απλώς ότι όσο περισσότερα χρήματα δοθούν «τόσο το καλύτερο για το παιδί», σε μία έμμεση αναφορά στη βοήθεια που δίνεται για τρίτο και τέταρτο τέκνο.

  Τονίζεται ότι η κυβέρνηση, βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι για την επικαιροποίηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, έχει δεσμευτεί να προχωρήσει:

  1) Στη θέσπιση μίας μεγάλης μεταρρύθμισης του συστήματος οικογενειακών επιδομάτων μέχρι το Νοέμβριο του 2017, με στόχο να βελτιωθεί η στόχευση και να αυξηθεί η ισότητα μεταξύ των παιδιών που υποστηρίζονται, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2018. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές και ειδικότερα η πλευρά του ΔΝΤ πιέζουν για σημαντικές μειώσεις στα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα και για περισσότερη ενίσχυση των οικογενειών με 1 και 2 παιδιά!

  2) Στη νομοθέτηση και την εφαρμογή μίας μεταρρύθμισης στο χώρο των επιδομάτων αναπηρίας μέχρι το Νοέμβριο 2017. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο σχετικό κείμενο, «θα πρέπει να υιοθετηθεί νέα νομοθεσία για ένα πιλοτικό πρόγραμμα μετακίνησης από τη σημερινή διαδικασία αξιολόγησης των αποζημιώσεων σε μία λειτουργική αξιολόγηση για τον προσδιορισμό της ικανότητας του ατόμου να ασκεί δραστηριότητες καθημερινής ζωής». Το πιλοτικό πρόγραμμα του συστήματος αξιολόγησης της λειτουργικής αναπηρίας θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2018. Ο σχετικός νόμος θα πρέπει να εναρμονίσει όλους τους κανόνες εισφορών αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένου του νόμου 4387/2016. Η εφαρμογή του σε πανεθνική κλίμακα θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2018 (δηλαδή από την 1η Ιουλίου 2018, τα επιδόματα αναπηρίας, για όλους τους δικαιούχους σε εθνικό επίπεδο, θα καθοριστούν σταδιακά και θα χορηγηθούν με βάση τη νέα λειτουργική εκτίμηση).

  3) Στο σχεδιασμό μίας μεταρρύθμισης των επιδομάτων για τις μεταφορές μέχρι το Νοέμβριο του 2017. Η μεταρρύθμιση αυτή πρέπει να τεθεί σε ισχύ το 2018 μετά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής μεταρρύθμισης των εισιτηρίων από τις εταιρείες μεταφορών.

  4) Στην ολοκλήρωση μίας μελέτης για τον εξορθολογισμό των εκπαιδευτικών επιδομάτων (στο πλαίσιο των αναθεωρήσεων δαπανών), προκειμένου να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις έως τον Οκτώβριο του 2017.

  5) Στη θέσπιση μιας νέας νομοθεσίας για τον προσδιορισμό του σχεδιασμού των επιδομάτων στέγασης (με βάση τις συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας).

  Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου εργασίας κατά τις διαπραγματεύσεις κλείδωσε και η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις που θα δώσει ανάσα σε περίπου 100.000 οφειλέτες.Παράλληλα οι δανειστές αποδέχτηκαν την πρόταση της ελληνικής πλευράς να θεσπιστεί κατώτατο πλαφόν στις συντάξεις χηρείας της τάξης των 384 ευρώ. Πρόοδος σημειώθηκε και στο ζήτημα ενιαιοποίησης της είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με τη συνεργασία ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για τις εισφορές στον ΕΔΟΕΑΠ.

  Τέλος κλείδωσε η αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων για την προκήρυξη απεργίας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων, συμφωνήθηκε ότι θα απαιτείται η συμμετοχή του 50% (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών για τη λήψη απόφασης απεργίας.Καμία αλλαγή, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν επέρχεται στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις.Δεν αλλάζει, επίσης, ούτε ο χρόνος προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας ούτε και οι λόγοι απόλυσης συνδικαλιστικών στελεχών.

  Το πρόγραμμα της Πέμπτης

  12.00 Δημόσια Διοίκηση – (Όλγα Γεροβασίλη)
  13.30 Κοινωνική Πρόνοια (Έφη Αχτσιόγλου, Θεανώ Φωτίου, Ευκλείδης Τσακαλώτος)
  15.00 Χρηματοπιστωτικά- follow up ( Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Σταύρος Κοντονής)

  18.00 Δημοσιονομικά-follow up (Ευκλείδης Τσακαλωτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Έφη Αχτσιόγλου).

  Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών οι έως τώρα συναντήσεις έχουν εξελιχθεί ομαλά και αποτελεσματικά και σε «κλίμα συνεργασίας» σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε εκείνο των τεχνικών κλιμακίων, όσο και σε εκείνο των επικεφαλής.

  Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές «λύνονται σταδιακά οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν, ώστε να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης».
  Κατά τις ίδιες πηγές, «τα περισσότερα θέματα κλείνουν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».

  Υπ.Εργασίας: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

  Στο μεταξύ σε θετικό κλίμα στα θέματα που συζητήθηκαν συνεχίστηκε η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Εργασίας, στο στάδιο της συμφωνίας βρίσκεται το ζήτημα της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
   

  Αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας, συμφωνήθηκε η καθιέρωση κατώτατου ορίου. 

  Επίσης, επιβεβαιώθηκε η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τόσο αναφορικά με την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων, όσο και με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

  Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, εξαιτίας της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων  εξασφαλίστηκε η καταβολή της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ επιβεβαιώθηκε η θετική πορεία των οικονομικών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και τα στοιχεία του προϋπολογισμού του.

  Κατά τα λοιπά,  πρόοδος σημειώθηκε και στο ζήτημα της ενοποίησης της είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με τη συνεργασία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και του ΕΦΚΑ.

  Όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας, οι πηγές του υπουργείου Εργασίας σημειώνουν ότι συμφωνήθηκε η καθιέρωση κατώτατου ορίου.

  Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Εργασίας, για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων, συμφωνήθηκε ότι θα απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών για τη λήψη απόφασης απεργίας. Όπως διευκρινίζουν, καμία αλλαγή δεν επέρχεται στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις. Επίσης, υπογραμμίζουν ότι, σε αντίθεση με όσα έχουν γραφτεί, καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στο χρόνο προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας ούτε στους λόγους απόλυσης συνδικαλιστικών στελεχών.

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk