• Αναζήτηση
 • Κεντροαριστερά: Στην τελική ευθεία προς την κάλπη οι υποψήφιοι

  Σε ήπιους τόνους χωρίς να απουσιάζει η ανταλλαγή πυρών συνεχίζεται ο προεκλογικός αγώνας για την ηγεσία της κεντροαριστεράς. ΟΙ υποψήφιοι στην τελική ευθεία προς την κάλπη συνεχίζουν τις περιοδείες τους σε όλη τη χώρα έχοντας το ενδιαφέρον τους στραμμένο στα δύο τηλεοπτικά debates, που θα πραγματοποιηθούν στις 30Οκτωβρίου και τις 6 Νοεμβρίου.

  Σε ήπιους τόνους χωρίς να απουσιάζει η ανταλλαγή πυρών συνεχίζεται ο προεκλογικός αγώνας για την ηγεσία της κεντροαριστεράς. Οι υποψήφιοι στην τελική ευθεία προς την κάλπη συνεχίζουν τις περιοδείες τους σε όλη τη χώρα έχοντας το ενδιαφέρον τους στραμμένο στα δύο τηλεοπτικά debates, που θα πραγματοποιηθούν στις 30 Οκτωβρίου και τις 6 Νοεμβρίου.

  Οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις των εννέα συμμετεχόντων στην κούρσα για την ηγεσία θεωρούνται κομβικής σημασίας.

  Η απήχηση του «debate των 5» στον τηλεοπτικό σταθμό action24, παρά την απουσία από το πάνελ της Φώφης Γενηματά, εκτιμάται έχει αυξήσει το ενδιαφέρον του κόσμου. Και όπως λέγεται χαρακτηριστικά, αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες δεν θα αρκεστούν στο να μην κάνουν το λάθος αλλά θα επιδιώξουν να …σκοράρουν εναντίον των αντιπάλων τους. Στο πρώτο debate, όπως λέγεται, παρά την «σκηνική άνεση του Σταύρου Θεοδωράκη» και την «υπολειπόμενη των προσδοκιών εμφάνιση του κ. Καμίνη», δεν υπήρξε κάποια σαφής υπεροχή κάποιου από τους υποψηφίους.

  Στο πεδίο της προεκλογικής αντιπαράθεσης κυριάρχησαν οι αιχμές του Γιάννη Ραγκούση κατά της Φώφης Γεννηματά στην οποία καταλόγισε πρόθεση συνεργασίας με τη ΝΔ. Ο πρώην υπουργός έχει κάνει σημαία της προεκλογική ατζέντας του το ζήτημα της μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ. Την απορρίπτει και ζητά από τους συνυποψηφίους του να πάρουν θέση. Βέλη κατά του Γιώργου Καμίνη εξαπέλυσε και ο Σταύρος Θεοδωράκης επαναλαμβάνοντας ότι η ηγεσία του νέου φορέα δεν μπορεί να είναι έργο μερικής απασχόλησης και θυμίζοντας ότι στο θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας ο δήμαρχος Αθηναίων άλλαξε τη στάση του και δεν την υποστήριξε μέχρι τέλους. Καθώς έχει ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία προς τις κάλπες, εκτιμάται ότι η ανταλλαγή πυρών μεταξύ των υποψηφίων θα συνεχιστεί, για ζητήματα που αφορούν τη μορφή αλλά κυρίως τη μετεκλογική στρατηγική του νέου φορέα. Ωστόσο, βασικός στόχος των τεσσάρων που έχουν ξεχωρίσει στην κούρσα (Γεννηματά, Ανδρουλάκης, Καμίνης,Θεοδωράκης) είναι να αναδείξουν την …καταλληλότητα τους για την ηγεσία του νέου φορέα, τονίζοντας τα πλεονεκτήματα της υποψηφιότητας τους που θεωρούν ότι μπορούν να εγγυηθούν στο νέο σχήμα ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.

  Στο μέτωπο της διαδικασίας, η επιτροπή Αλιβιζάτου έκλεισε, την Τετάρτη, τις τελευταίες εκκρεμότητες. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των εκλογικών κέντρων. Η ανακοίνωση της επιτροπής αρκέστηκε στο να σημειώσει ότι «τα εκλογικά τμήματα θα ανέλθουν τελικά σε πάνω από 1200» υπογραμμίζοντας ότι «αν και ως αφετηρία λήφθηκαν υπόψη οι Καλλικρατικοί Δήμοι, όπου υπήρξε επαρκής αριθμός εθελοντών καθορίστηκαν εκλογικά κέντρα και σε καποδιστριακούς δήμους». Για το θέμα του αριθμού των εκλογικών κέντρων υπήρξε «κόντρα» με την Χαρ. Τρικούπη να εξαπολύει βέλη κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι προσπαθεί να περιορίσει τον αριθμό των εκλογικών κέντρων στους καλλικρατικούς δήμους και την πλευρά του ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ, να απαντά ότι επιθυμεί τον μεγαλύτερο αριθμό εκλογικών κέντρων και την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του κόσμου. Σε κάθε περίπτωση από όλες τις πλευρές μεταδίδεται ότι θα υπάρξει συμφωνία και τα εκλογικά κέντρα θα είναι τελικά περισσότερα από τα 585 που είχαν προταθεί.

  Την Παρασκευή συνεδρίασε και η επιτροπή που ασχολείται με τα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό. Η κατεύθυνση είναι να υπάρξουν εκλογικά κέντρα σε περιοχές όπου διαμένουν αρκετοί Έλληνες που όμως είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας. Αναμένεται να υπάρξουν εκλογικά τμήματα σε όλες τις μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ θα στηθούν εκλογικά κέντρα στη Ν.Υόρκη (Μρούκλιν, Αστόρια) ενώ εξετάζεται κατά πόσο μπορεί να υπάρξει εκλογικό κέντρο και στον Καναδά. Στην Αυστραλία θα λειτουργήσει εκλογικό κέντρο στο Σίδνει και πιθανόν στη Μελβούρνη.

  Σε ότι αφορά την προεκλογική δραστηριότητα, η Φώφη Γεννηματά επισκέπτεται τη Λάρισα και την Κατερίνη. Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα περιοδεύσει στην Κρήτη. Ο Γιώργος Καμίνης επισκέφθηκε τη Ρόδο και την Κυριακή θα βρεθεί στον Πύργο Ηλείας. Ο δήμαρχος της Αθήνας ξεκίνησε μετά από περιοδείες σε 35 νομούς της χώρας, ξεκίνησε με συγκέντρωση 500 στελεχών που βρίσκονται στο στενό κύκλο των υποστηρικτών τη μάχη της Αθήνας. Ο κ. Καμίνης ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει την κεντρική του ομιλία την Τετάρτη, πρώτη Νοεμβρίου, στο γήπεδο του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου.

  Με ομιλίες στα Τρίκαλα και τη Λαμία συνεχίζει το Σαββατοκύριακο την προεκλογική του εκστρατεία ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο Γιάννης Μανιάτης θα βρεθεί σε συνέδριο στο Ναύπλιο με θέμα το Brexit και την Κυριακή θα επισκεφθεί τον Πύργο. Το δήμο Ιλίου θα επισκεφθεί τη Δευτέρα ο Γιάννης Ραγκούσης. Το βράδυ της ίδιας μέρας θα παρευρεθεί σε συνάντηση των εθελοντών της καμπάνιας του. Στην Αχαΐα και την γενέτειρα του Ηλεία θα περιοδεύει ο Απόστολος Πόντας. Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η παρουσία του νέου βιβλίου του βΔημήτρηΤζιώτη «Η ιδέα του Φωτός». Στον χώρο της παρουσίασης παρευρέθηκαν πολλοί άνθρωποι από το χώρο της πολιτικής αλλά και του αθλητισμού. Για το βιβλίο μίλησαν ο Βασίλης Βασιλικός, ο Πέτρος Κόκκαλης , ο Γιάννης Σπανουδάκης και ο Νίκος Τσώνης.

  Πολιτική