• Αναζήτηση
 • Οικονομικό Επιμελητήριο: ΕΝΦΙΑ με βάση τις πραγματικές τιμές ακινήτων

  Την επιβολή του ΕΝΦΙΑ και των υπόλοιπων φόρων στα ακίνητα στις πραγματικές τιμές και όχι στις πλασματικές αντικειμενικές αξίες ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ο.Ε.Ε., Κώστας Κόλλια, η γραφειοκρατία πλήττει το φορολογικό σύστημα των ακινήτων, καθώς 35 φόροι ισχύουν για την κατοχή, τη μεταβίβαση, το εισόδημα και την ανέγερση κτισμάτων.

  Την επιβολή του ΕΝΦΙΑ και των υπόλοιπων φόρων στα ακίνητα στις πραγματικές τιμές και όχι στις πλασματικές αντικειμενικές αξίες ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ο.Ε.Ε., Κώστα Κόλλια, η γραφειοκρατία πλήττει το φορολογικό σύστημα των ακινήτων, καθώς 35 φόροι ισχύουν για την κατοχή, τη μεταβίβαση, το εισόδημα και την ανέγερση κτισμάτων.

  Για το θέμα του ΕΝΦΙΑ ζητά την επιβολή της όποιας φορολογίας επί των πραγματικών τιμών, αυτών δηλαδή που ισχύουν στη δοκιμαζόμενη αγορά ακινήτων, και όχι επί των αντικειμενικών, που στην ουσία είναι πλασματικές.

  Ο πρόεδρος του Ο.Ε.Ε., μιλώντας στην Prodexpo 2017, αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκαλούνται από το μεγάλο βαθμό γραφειοκρατίας στις διαδικασίες συναλλαγών στην αγορά ακινήτων.

  Τόνισε ότι «η εικόνα που βγάζουμε προς τα έξω σε σχέση με την πορεία των επενδύσεων είναι πολύ άσχημη. Το Ελληνικό παραμένει ανεκμετάλλευτο από το 2001 και δεν μπορεί ξαφνικά να έρχεται η αρχαιολογική υπηρεσία στο παρά πέντε της επένδυσης και να λέει «εδώ αλλάζουν οι χρήσεις γης». Η γραφειοκρατία αποτελεί τροχοπέδη για τα πάντα, από το πιο απλό μέχρι το πιο σπουδαίο, που είναι μια επένδυση. Από τη γραφειοκρατία δεν ξεφεύγει ούτε η αγορά ακινήτων. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιονδήποτε επιχειρήσει σήμερα να αγοράσει έκταση γης στην Ελλάδα, να γνωρίζει από πριν με βεβαιότητα αν μπορεί να την αξιοποιήσει και με ποιον τρόπο. Υπάρχουν επιχειρήσεις που βάζουν τα χρήματά τους σε γη και δεν ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν. Δεν υπάρχει, στις περισσότερες περιοχές, σαφής χωροταξικός σχεδιασμός με κωδικοποίηση των επιτρεπόμενων χρήσεων γης. Δεν ξέρεις πότε μπορεί να υπάρξει εμπλοκή με το δασαρχείο και την αρχαιολογική υπηρεσία, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτικών συναλλαγών απαιτεί πάνω από 10 δικαιολογητικά, και αν αναφερόμαστε σε τραπεζικό δανεισμό, ο αριθμός τους υπερδιπλασιάζεται».

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk