• Αναζήτηση
 • «Οχι» στην αποφυλάκιση της Ηριάννας και του Περικλή Μ.

  Την απόρριψη της αιτησης αναστολης εκτελεσης της ποινής των 13 ετών κάθειρξη που έχει επιβληθεί στον 33χρόνο Περικλή για την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιά» πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, Γιώργος Γεράκης.

  Απορρίφθηκαν τελικά από το δικαστήριο οι αιτήσεις αποφυλάκισης της Ηριάννας και του Περικλή Μ., μέσα σε πανδαιμόνιο αποδοκιμασιών προς το δικαστήριο.

  «Ες Ες μπάτσοι δικαστές» και «το πάθος για τη λευτεριά, είναι δυνατότερο απ’όλα τα κελιά», ήταν τα συνθήματα των αλληλέγγυων.

  Η αστυνομική δύναμη, που βρισκόταν στην αίθουσα από το πρωί, επενέβη όταν κάποιοι από το κοινό άρχισαν να πετούν καρέκλες και μπουκάλια μέσα στο χώρο των συνηγόρων υπεράσπισης, με στόχο τους δικαστικούς λειτουργούς.

  Συγκέντρωση αλληλεγγύης – διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα μετά την απόφαση του Εφετείου σχετικά με την Ηριάννα Β. Λ. και τον Περικλή Μ..

  Με κεντρικό σύνθημα «Λευτεριά στην Ηριάννα και στον Περικλή» συλλογικότητες της αριστεράς, του αντιεξουσιαστικού χώρου καθώς κι αλληλέγγυοι-αλληλέγγυες συγκεντρώθηκαν για να δείξουν την συμπαράστασή τους στους δύο κατηγορούμενους.

  Η πρόταση του εισαγγελέα

  «Όχι» του εισαγγελέα κ. Γιώργου Γεράκη στην αίτηση αναστολής της ποινής της Ηριάννας. Ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να παραμείνει στη φυλακή η 29χρονη, τονίζοντας κατά την πρότασή του ότι «δεν αποδείχθηκε ουδέν θεμελιωτικό γεγονός που να δικαιολογεί την αιτούμενη αναστολή».

  «Το ζητημα της ανεπανόρθωτης βλάβης δεν απεδείχθη. Η δυνατότητα παράτασης της διδακτορικής διατριβής είναι υπέρβαση δυσχέρειας αλλά όχι υπέρμετρη ή ανεπανόρθωτη βλάβη, εφόσον μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία παράταση στο μέλλον», είπε ο εισαγγελέας για την 29χρονη Ηριάννα και πρόσθεσε πως η νέα αίτηση έπρεπε να στηρίζεται επί νέων γεγονότων: «Είναι προϋπόθεση αυτό, αλλιώς δεν καθίσταται αναγκαία να επιζητηθεί η παραδοχή μιας άλλης αιτήσεως».

  Οσο για την τοποθέτηση της Ηριάννας ότι είναι αθώα για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, ο εισαγγελικός λειτουργός είπε: «Ούτε ο προβληματισμός της υπεράσπισης και της ιδίας ότι έχει ως κεκτημένο το τεκμήριο της αθωότητας ευσταθεί, αφού αυτό κάμπτεται όταν εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση»

  Ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε να παραμείνει στη φυλακή και ο συγκατηγορούμενός της Περικλής, ο οποίος είχε υποβάλλει επίσης αίτημα αναστολής της εκτέλεσης της ποινής του.

  ΜΑΤ στα στενά και επί της οδού Λουκάρεως, απέναντι από το Εφετείο.

  Δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης

  Σε δήλωση έμμεσης αποδοκιμασίας ως προς την απόφαση του δικαστηρίου για την Ηριάννα και τον Περικλή, προέβη ο υπουργος Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής, συνιστώντας πάντως ψυχραιμία.

  «Δεν χρειάζεται να επαναλάβω όσα είχα δηλώσει κατά την έκδοση της πρώτης απόφασης περί της αναστολής εκτέλεσης της ποινής των δύο πρωτοδίκως καταδικασθέντων. Όσα είχα αναφέρει ισχύουν. Το Δικαστήριο που εξέδωσε τη σημερινή απόφαση φέρει και το βάρος της ευθύνης της κρίσης του. Καλώ σε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία τους πάντες αυτές τις ώρες». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός, μετά την πρώτη απόρριψη των αιτήσεων αποφυλάκισης από Ηριάννα και Περική, είχε κάνει λόγο για «δυσάρεστη έκπληξη».

  Δήλωση του συνηγόρου της Ηριάννας Θεοδώρου Μαντά

  «Το τραύμα στο κράτος δικαίου σήμερα (σ.σ. Δευτέρα) δεν επουλώθηκε. Η Ηριάννα παραμένει στη φυλακή. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας με το ίδιο σθενος και την ίδια πεποίθηση ότι στο τελος η δικαιοσύνη θα θριαμβεύσει και η Ηριάννα θα αποδοθεί ελεύθερη στην κοινωνία»

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk