• Αναζήτηση
 • ΕΝΦΙΑ αλά γαλλικά από τον Εμανουέλ Μακρόν

  Την κατάργηση του Φόρου Αλληλεγγύης, που επιβαρύνει όσους Γάλλους έχουν κινητή και ακίνητη περιουσία άνω των 1,3 εκατ. ευρώ, και την αντικατάστασή του με ένα ενιαίο

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Την κατάργηση του Φόρου Αλληλεγγύης, που επιβαρύνει όσους Γάλλους έχουν κινητή και ακίνητη περιουσία άνω των 1,3 εκατ. ευρώ, και την αντικατάστασή του με ένα ενιαίο και μοναδικό φόρο Ακίνητης Περιουσίας ψήφισε την Πέμπτη η αρμόδια Επιτροπή της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.
  Η έντονα διαφιλονικούμενη φορολογική μεταρρύθμιση, που θα ενταχθεί στο νέο Προϋπολογισμό της κυβέρνησης του Παρισιού, προβλέπει την κατάργηση της φορολόγησης κινητών αξιών και επενδύσεων σε  μετοχές, ομόλογα και άλλες αξίες, που προέβλεπε ο υπό κατάργηση Φόρος Αλληλεγγύης.
  Σημειωτέον ότι ο υπό κατάργηση φόρος αφορά τα πιο ευκατάστατα οικονομικώς νοικοκυριά της Γαλλίας (περίπου 350.000 νοικοκυριά) και απέφερε στο γαλλικό δημόσιο περίπου 5 δισ. ευρώ το 2016, ενώ ο νέος θα επιβαρύνει όλες τις ιδιόκτητες κατοικίες και προϋπολογίζεται να αποφέρει 3,2 δισ. ευρώ ετησίως.
  Στόχος της νομοθετικής μεταρρύθμισης είναι «να στρέψει τις αποταμιεύσεις των υψηλών εισοδημάτων και των μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων», όπως εξήγησε ένας εκ των εισηγητών του νόμου.
  Τα κόμματα της Αριστεράς θεωρούν ότι «πρόκειται για δώρο προς τις μεγάλες περιουσίες της Γαλλίας», ενώ οι Ρεπουμπλικανοί εκτιμούν ότι «το νέο φόρο θα πληρώσει η μεσαία τάξη» και ότι «θα υπάρξει μια απομείωση της αξίας της κύριας κατοικίας της τάξεως του 30%».  
  Οικονομία