«Στο Filmanalysis φιλοδοξούμε να διευρύνουμε τη ματιά των θεατών και την αναλυτική σκέψη τους πάνω στην τέχνη του κινηματογράφου» έλεγε πέρυσι ο κριτικός κινηματογράφου και δημοσιογράφος Δημήτρης Μπούρας, έχοντας μόλις αναλάβει την ευθύνη των σεμιναρίων «Filmanalysis: The Anatomy of a Movie» («Κινηματογραφική ανάλυση: Η ανατομία μιας ταινίας») στο εργαστήρι faro (Εβρου 14, 115 27, Αθήνα).
Η προσπάθεια πήγε καλά, οι μαθητές που παρακολούθησαν τα σεμινάρια ήταν αρκετοί, επομένως γιατί όχι και μια «συνέχειά» της, ή ένα sequel όπως είναι ο κινηματογραφικός όρος; Συνεπώς, από τη μεθεπόμενη Πέμπτη 19 Οκτωβρίου ο Δ. Μπούρας, πάντα στο faro, αρχίζει έναν νέο κύκλο σεμιναρίων δίωρης διάρκειας όπως και ο περσινός.
Συνολικά τα μαθήματα θα είναι οκτώ και μοιρασμένα σε δύο ενότητες. Στην πρώτη θα δοθεί έμφαση στην ανάλυση χαρακτηριστικών γνωστών ταινιών σε σύγκριση ή σε αντιπαράθεση μεταξύ τους. Για παράδειγμα, το σεμινάριο της Πέμπτης 19 Οκτωβρίου θα αφορά τον «Ταξιτζή» του Μάρτιν Σκορσέζε δίπλα στον «Γυμνό» του Μάικ Λι, ή αλλιώς πώς κινηματογραφήθηκε η μοναξιά και το υπαρξιακό πρόβλημα του ήρωα στο αστικό τοπίο.
Στη δεύτερη ενότητα κάθε σεμινάριο θα είναι επικεντρωμένο σε έναν γνωστό δημιουργό, όπως τον Κουέντιν Ταραντίνο ή τον Πέδρο Αλμοδόβαρ. «Εξακολουθούμε να αναζητούμε τρόπους διεύρυνσης της ματιάς του μέσου θεατή του κινηματογράφου» λέει σήμερα ο Δ. Μπούρας. «Ο στόχος είναι να τον φέρουμε κοντά στη ματιά του κινηματογραφικού κριτικού, χωρίς όμως στενές θεωρητικές προσεγγίσεις».
Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στο 210 7717.544 και ανατρέξτε στην ιστοσελίδα www.faro.gr.
¢ Εν τω μεταξύ, από τις 26 Νοεμβρίου μέχρι τις 3 Ιουνίου 2018 κάθε Κυριακή από τις 12.00 ως τις 16.00 ο σκηνοθέτης Χρήστος Καρακέπελης και η σεναριογράφος Νατάσα Σέγκου πραγματοποιούν για τέταρτη χρονιά στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91Α και Σικίνου 35Α, 113 61 Κυψέλη, Αθήνα) σεμινάριο δημιουργίας ντοκιμαντέρ. Τίτλος του «Εσωτερικά Τοπία» και η δομή του γίνεται πάνω στις συγκεκριμένες ιδέες των ταινιών που οι συμμετέχοντες επιθυμούν να υλοποιήσουν.
«Στόχος των Εσωτερικών Τοπίων είναι να αναπτυχθούν οι ιδέες στη διάρκεια των μαθημάτων, ώστε στο τέλος του σεμιναρίου να έχουν μορφοποιηθεί σε ένα σενάριο, σε ένα εργαλείο ικανό να στηρίξει τη συνέχεια μιας παραγωγής» λέει ο Χρήστος Καρακέπελης.
Το σεμινάριο περιλαμβάνει επίσης μια εισαγωγή στα αφηγηματικά εργαλεία του φωτός, του ήχου και του μοντάζ, μέσα από παρουσιάσεις των παραπάνω από επαγγελματίες, ικανούς να επισημάνουν τη σχέση μεταξύ τεχνικής επάρκειας και κινηματογραφικής έκφρασης. Μετά το τέλος των μαθημάτων και καθώς η προσπάθεια υλοποίησης των ταινιών συνεχίζεται για τους μαθητές, ο Χρήστος Καρακέπελης και η Νατάσα Σέγκου συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξέλιξη της πορείας των έργων έως την ολοκλήρωσή τους.
Δηλώσεις συμμετοχής στο info@polychorosket.gr και στο 213 0040.496
¢ Επίσης, στη Σύρο, με επικεφαλής τον αμερικανό σεναριογράφο, σκηνοθέτη και κινηματογραφιστή Στίβεν Μπερνστάιν θα πραγματοποιηθεί δωρεάν Εξαήμερο Εντατικό Μάθημα Κινηματογράφου από την Κυριακή 22 Οκτωβρίου ως την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου. Στο 8ωρο καθημερινό μάθημα μπορεί να συμμετάσχει δωρεάν περιορισμένος αριθμός αγγλόφωνων ελλήνων φοιτητών κινηματογράφου.
Για περισσότερες λεπτομέρειες και για εγγραφές επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.somebodystudios.com ή στείλτε email στο info@somebodystudios.com.
¢ Σε προετοιμασίες, τέλος, βρίσκεται η δημιουργία του νέου κύκλου σεμιναρίων στο πλαίσιο του psarokokalo.eu. Τα μαθήματα πρόκειται να αρχίσουν τον Νοέμβριο για να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2018. Τα σεμινάρια αυτά αφορούν έντεκα εβδομάδες (22 ώρες, ένα δίωρο την εβδομάδα). Δεν έχουν προς το παρόν ανακοινωθεί επισήμως άλλες λεπτομέρειες.
Για περισσότερες πληροφορίες στείλτε mail στο info@psarokokalo.eu.

HeliosPlus