• Αναζήτηση
 • Νέος προβλήτας πετρελαιοειδών στο Ικόνιο από την ΤΕΚΑΛ

  Την ολοκλήρωση του νέου προβλήτα πετρελαιοειδών στο λιμάνι του Ικονίου ανακοίνωσε την Τετάρτη η ΤΕΚΑΛ, παραδίδοντας ένα ακόμη έργο υποδομής, που δημιουργεί νέα δεδομένα στον τρόπο άντλησης του πετρελαίου στην Ελλάδα.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Την ολοκλήρωση του νέου προβλήτα πετρελαιοειδών στο λιμάνι του Ικονίου ανακοίνωσε την Τετάρτη η ΤΕΚΑΛ, παραδίδοντας ένα ακόμη έργο υποδομής, που δημιουργεί νέα δεδομένα στον τρόπο άντλησης του πετρελαίου στην Ελλάδα.
  Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «η σύγχρονη αυτή εγκατάσταση κατασκευάστηκε από την εταιρεία ΤΕΚΑΛ Α.Ε., η οποία υλοποιεί το σύνολο των εργασιών κατασκευής του Δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 140εκ. Ευρώ. Ο Νέος Προβλήτας,που χωροθετείται στο νότιο μέτωπο του Προβλήτα ΙΙΙ και έχει συνολικό εμβαδόν πλέον των 12.800m2 και συνολικό μήκος θαλάσσιου μετώπου άνω των 400m, αποτελείται από τρεις σταθμούς φορτοεκφόρτωσης,που εξυπηρετούν τρεις εταιρείες πετρελαιοειδών μέσω τερματικού σταθμού (Terminal).»
  Επίσης «το συγκρότημα θεωρείται το μεγαλύτερο και πιο τεχνολογικά σύγχρονο έργο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, καθώς πληροί τις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές και αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες αυτόματες λειτουργίες. Η μελέτη και η κατασκευή του εκπονήθηκαν σύμφωνα με τους αυστηρότεροους αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς  κανονισμούς(ASME, API, IEC) και τα πρότυπα NFPA, την ελληνική κανονιστική ρύθμιση, καθώς και τις προδιαγραφές των τοπικών αρχών. Εξαιρετική βαρύτητα έχει δοθεί τόσο στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, όσο και στη βιωσιμότητα της επένδυσης, αφού η νέα κατασκευή πληροί- και σε ορισμένα σημεία ξεπερνά – όλους τους υφιστάμενους περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Οι σωληνώσεις και ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι σύμφωνος με τα αμερικανικά πρότυπα ASME B31.3, ASME B16.5, API και τα πρότυπα ISO.»
  Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η εγκατάσταση  είναι η μόνη που θα διακινεί σχεδόν το πλήθος των πετροχημικών προϊόντων όπως: Βενζίνες – Unleaded Gasoline, Marine Gas Oil, Dieselμ Fuel oils, Mineral Oils, Χημικά προιόντα.
  Ο Προβλήτας περιλαμβάνει πλήθος μεταλλικών κτηρίων και εγκαταστάσεων (μετρητικοί σταθμοί, δεξαμενές καταλοίπων, συγκρότημα αζώτου, συγκρότημα βανών και μετρητικών διατάξεων), εκτεταμένο δίκτυο πυρόσβεσης, σύγχρονες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και εξελιγμένα συστήματα αυτοματισμών (σύστημα καμερών CCTV, συστήματα ελέγχου CCS).
  Πιο συγκεκριμένα, οι σταθμοί φορτοεκφόρτωσης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Επτά υψηλής τεχνολογίας βραχίονες φορτοεκφόρτωσης (MarineLoadingArms) για τα πλοία με πετροχημικά προϊόντα, ξεστροπαγίδες (PigTraps) για τον καθαρισμό και την επιθεώρηση των αγωγών, έξι σταθερούς τηλεχειριζόμενους γερανούς για τον χειρισμό των εύκαμπτων σωλήνων, δοχεία συλλογής ομβρίων-ελαιωδών ελεγχόμενων περιοχών διαρροής, υποσταθμό με EDG, αίθουσα ελέγχου (controlroom), σύγχρονο σύστημα πυρόσβεσης με κάθετες αντλίες (τύπου Turbinepump), σύστημα αφρού, κανόνια πυρόσβεσης, κρουνούς, σύστημα διοξειδίου του άνθρακα CO2, ανιχνευτές φωτιάς, αερίου κ.λπ.»
  Ο κ. Παναγιώτης Ψαλτάκος, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της κατασκευάστριας εταιρείας, δήλωσε: «Το συγκεκριμένο έργο αποτέλεσε ακόμα μία πρόκληση για την εταιρεία μας, στην οποία καταφέραμε να ανταποκριθούμε με την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών για την εμπρόθεσμη αποπεράτωση ενός σύνθετου και ιδιαίτερα δύσκολου εγχειρήματος. Η ολοκλήρωση του Νέου Προβλήτα Πετρελαιοειδών σηματοδοτεί τη στρατηγική επιλογή της εταιρείας για δυναμική παρουσία στον τομέα των ενεργειακών έργων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».
  Οικονομία