• Αναζήτηση
 • Βάσει εμπορικών, όχι αντικειμενικών τιμών οι πλειστηριασμοί ακινήτων

  Το υπουργείο Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, τόνισε ότι η εκτίμηση της αξίας ενός ακινήτου, αλλά και η τιμή πρώτης προσφοράς, θα γίνονται βάσει της εμπορικής αξίας και όχι της αντικειμενικής.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Με βάση τις εμπορικές τιμές των ακινήτων και όχι τις αντικειμενικές θα γίνονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών, όπως απάντησε  εγγράφως σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης.

  Στην απάντηση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

  «Με τις διατάξεις του άρθρου 78 του ν. 4472/2017 (Α’74) τροποποιήθηκαν οι διατάξεις των άρθρων 36 και 39 του ν.δ. 356/1974 (ΚΕΔΕ) αναφορικά με τον προσδιορισμό και τον καθορισμό της τιμής πρώτης προσφοράς για τους διενεργούμενους κατά ΚΕΔΕ πλειστηριασμούς, με στόχο την εναρμόνιση του δικαίου της διοικητικής εκτέλεσης με το δίκαιο της (κοινής) αναγκαστικής εκτέλεσης και ειδικότερα τις διατάξεις των άρθρων 993 και 995 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ως προς τον τρόπο της εκτίμησης της αξίας του κατασχεθέντος ακινήτου, καθώς και ως προς τον ορισμό της τιμής πρώτης προσφοράς του ακινήτου που εκπλειστηριάζεται αντίστοιχα.

  Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας τροποποιήθηκαν προσφάτως με τις διατάξεις του ν.4335/2015 (Α’87) θεσπίζοντας για τα ανωτέρω ζητήματα την εμπορική αξία των ακινήτων αντί της αντικειμενικής ως ίσχυε».

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk