• Αναζήτηση
 • Αισιοδοξία και αγκάθια στην Κεντροαριστερά

  Η επίλυση όλων των διαδικαστικών εκκρεμοτήτων είναι το στοίχημα των επομένων ημερών για τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία ανάδειξης επικεφαλής στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς

  Η επίλυση όλων των διαδικαστικών εκκρεμοτήτων είναι το στοίχημα των επομένων ημερών για τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία ανάδειξης επικεφαλής στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. Κοινή εκτίμηση αποτελεί ότι το κεφάλαιο αυτό πρέπει να κλείσει οριστικά καθώς οι αντιπαραθέσεις του προηγούμενου διαστήματος «έχουν κάνει ζημιά».

  Είναι βέβαιο ότι αναταράξεις θα συνεχιστούν, το θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, αλλά και ζητήματα που αφορούν τα debates μεταξύ των υποψηφίων, διχάζουν. Ωστόσο, όπως λέγεται, καμία διαφωνία δεν μπορεί να σταματήσει την αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες. Μόνο κάποια τεχνικά ζητήματα που ίσως μεταθέσουν την εκλογή, λίγες εβδομάδες αργότερα από την ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί, 5 Νοεμβρίου.

  Έκλεισε η συμφωνία για το on line -μικρή αναβολή στην εκλογή

  Η θετική εξέλιξη των ημερών ήταν η οριστική συμφωνία, μετά από έντονες διαπραγματεύσεις, με τις εταιρίες WIND και OTS, για την ηλεκτρονική διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων. Το τελικό κόστος, είναι μειωμένο σε σχέση με την αρχική προσφορά και θα κυμανθεί κάτω από τι 350 χιλιάδες ευρώ. Από τις διαπραγματεύσεις αυτές προκύπτει το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών. Όπως ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ο Νίκος Αλιβιζάτος, κατά τις συζητήσεις οι εκπρόσωποι των εταιρειών ζήτησαν χρόνο για να απαντήσουν σχετικά με την παράδοση του απαραίτητου εξοπλισμού και αυτό «ενδέχεται να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας». Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ζητήσει από τη αρχή χρόνο μερικών εβδομάδων για την παράδοση των tablets που μετέθεταν την ημερομηνία εκλογής στο τέλος Νοεμβρίου. Από την επιτροπή ζητήθηκε να εξεταστεί αν μπορεί να επισπευστεί η παράδοση ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και ο Νίκος Αλιβιζάτος περιμένει την τελική απάντηση για να συγκαλέσει την επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση, μια μικρή αναβολή των εκλογών δεν είναι ζήτημα που θα επιφέρει αναταράξεις.

  Νέα πρωτοβουλία Θεοδωράκη για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία

  Η επιτροπή Αλιβιζάτου στην συνεδρίαση της, την Τετάρτη θα συζητήσει και το θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Στην συνεδρίαση της Παρασκευής ο εκπρόσωπος του Σταύρου Θεοδωράκη, ανήγγειλε την κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Την Τρίτη, ο επικεφαλής του Ποταμιού με επιστολή στους συνυποψήφιους του αλλά και στους Γιώργο Παπανδρέου, Θανάση Θεοχαρόπουλο και τις Κινήσεις Πολιτών, κατέθεσε την πρόταση του που σύμφωνα με πληροφορίες βασίζεται στη χρήση του συστήματος «ΖΕΥΣ».

  Για το ίδιο θέμα, ο Γιάννης Ραγκούσης, κοινοποίησε στους συνυποψηφίους του την επιστολή – απάντηση του πρόεδρου του ΔΣ του ΕΔΕΤ Παναγιώτης Τσανάκα, για τη διενέργεια εξ αποστάσεως ψηφοφορίας με τη χρήση του συστήματος ΖΕΥΣ. Όπως σημειώνει, «από την απάντηση συνάγεται πως δεν υφίστανται ούτε τεχνικοί περιορισμοί αλλά ούτε και ζητήματα της ακεραιότητας και ασφάλειας του συστήματος» Για τον κ. Ραγκούση το μόνο θέμα που μένει να αποσαφηνιστεί «είναι η δημιουργία του μητρώου των μελών που θα επιλέξουν να κάνουν χρήση της εξ αποστάσεως ψηφοφορία» και «οι κανόνες και οι προϋποθέσεις για την αυτοπρόσωπη ή μη παραλαβή των κωδικών συμμετοχής». Σταθερά υπέρ της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας τάσσεται ο Γ. Καμίνης αλλά και οι Γ. Μανιάτης , Ν. Ανδρουλάκης, και Δ, Τζιώτης, που στο site του, φιλοξενεί και τις δραστηριότητες των συνυποψήφιων του

  Η Χαρ. Τρικούπη θεωρεί ότι το θέμα έχει λήξει και δεν συζητά το σύστημα «ΖΕΥΣ». Είναι άγνωστο το πόσο θα ανέβουν οι τόνοι στο ζήτημα αυτό. Είναι βέβαιο ότι δεν θα αποτελέσει αιτία ρήξης αλλά πεδίο ενός blame game στο πλαίσιο και του προεκλογικού παιχνιδιού.

  Το ζήτημα των debateς

  Ένα άλλο θέμα είναι αυτό των debates μεταξύ των υποψηφίων. Είναι απίθανο να υπάρξουν 13 περιφερειακά debates, όπως αναφέρει ο Γιάννης Μανιάτης σε επιστολή του προς τον Νίκο Αλιβιζάτο. Άλλωστε και ο ίδιος φαίνεται να επικεντρώνει την πρόταση του στην «πραγματοποίηση 2 κεντρικών debates, ένα στη Δυτική Αθήνα για θέματα ανεργίας κι ένα στη Χαλκιδική για θέματα επενδύσεων και ανάπτυξης» ενώ υπενθυμίζει ότι «η Επιτροπή έχει δεσμευθεί για τη διοργάνωση τουλάχιστον 3 ανοιχτών εκδηλώσεων πολιτικού προγραμματικού διαλόγου, σε ισάριθμες περιφέρειες της χώρας, με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων, που θα μεταδοθούν διαδικτυακά και θα επιδιωχθεί να μεταδοθούν και τηλεοπτικά». Από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη έχει κατατεθεί η πρόταση για 5 κοινές εμφανίσεις των υποψηφίων σε 5 περιφερειακές πόλεις και τουλάχιστον 2 τηλεοπτικά debates με πανελλαδική μετάδοση. Από τη Χαρ. Τρικούπη συζητάνε για μια ή δύο debates τα οποία μπορούν να αναμεταδώσουν όσα μέσα ενημέρωσης θελήσουν.

  Προεκλογική κινητικότητα

  Στο μέτωπο της προεκλογικής εκστρατείας η Φώφη Γεννηματά θα επισκεφθεί την Τρίτη, το Αλιβέρι και τη Χαλκίδα. Θα συναντηθεί με το δήμαρχο και τοπικά στελέχη και θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο δημοτικό θέατρο.

  Με κατοίκους των Αμπελοκήπων και του Χαλανδρίου συναντήθηκε τη Δευτέρα ο Νίκος Ανδρουλάκης στο πλαίσιο των επισκέψεων του στις γειτονιές της Αθήνας. Την Τρίτη θα στο Στρασβούργο για συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, την Τουρκία και το προσφυγικό και την Πέμπτη θα επισκεφθεί το Δήμο Ελευσίνας. Τους νομούς Λακωνίας, Αρκαδίας και Αργολίδας, θα επισκεφθεί την Τρίτη ο Γιώργος Καμίνης.

  Χθες, ο Κ. Γιάτσιος έδωσε στη δημοσιότητα τη διακήρυξη του για «το νέο δημοκρατικό πολιτικό φορέα εθνικής και παραγωγικής ανόρθωσης της χώρας».

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk