• Αναζήτηση
 • Κοντονής: ΝΔ και ΠαΣοΚ ευθύνονται για τα λιμνάζοντα θέματα της Δικαιοσύνης

  Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής, μετά την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευελπίδων, κατά την οποία τον καλούσε «να πάει μια βόλτα από κει, για να δει την κατάσταση στο μεγαλύτερο δικαστήριο της χώρας».

  Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής, μετά την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευελπίδων, κατά την οποία τον καλούσε «να πάει μια βόλτα από κει, για να δει την κατάσταση στο μεγαλύτερο δικαστήριο της χώρας».  
  Ο κ. Κοντονής καταλογίζει σημαντικές ευθύνες στις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, για ζητήματα που είχαν αφήσει να λιμνάζουν επί 40 χρόνια, ενώ παράλληλα παραθέτει όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες του υπουργείου του, από τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών ως την ηλεκτρονική οργάνωση των διοικητικών δικαστηρίων, «και μάλιστα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον», ως αντίβαρο στις καταγγελίες Μητσοτάκη.
  «Απετράπη η αποστελέχωση των δικαστηρίων της χώρας και καλύπτονται όλες οι κενές οργανικές θέσεις, με την ολοκλήρωση διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρόκειται περί προσλήψεων και όχι απολύσεων που ετοίμαζε ο κ. Μητσοτάκης…», τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός.
  Αναλυτικά, η ανακοίνωσή του έχει ως εξής:
  «Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανακάλυψε ξαφνικά χθες ότι καθυστερεί η διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης και πως οι πολίτες υποβάλλονται σε ταλαιπωρία. Προφανώς δεν ανήκει στο κόμμα που επί δεκαετίες αδιαφορούσε με τρόπο προκλητικό για τα προβλήματα που όψιμα ανακαλύπτει. Εγκαλεί την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έλυσε σε δύο χρόνια, ζητήματα που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν και είχαν αφήσει να λιμνάζουν για 40 χρόνια.
  Ξεχνά όμως ότι η απλοποίηση διαδικασιών και η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, αποτελούν  πολιτική που το  Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Κυβέρνηση έχουν ήδη δρομολογήσει και μάλιστα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.
  Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, η ηλεκτρονική οργάνωση των διοικητικών δικαστηρίων που έχει ήδη ολοκληρωθεί και η υλοποίησή της στα ποινικά και τα πολιτικά δικαστήρια (ΟΣΔΥΔΔ και ΟΣΔΥΠΠ), η σύντμηση της διαδικασίας πτώχευσης, είναι ορισμένα από τα μέτρα που εφαρμόζονται. Έχουν ήδη ψηφιστεί μέτρα για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης, ενώ περαιτέρω, τη διαδικασία επιτάχυνσης θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, ο θεσμός δικαστικής διαμεσολάβησης, ο νέος Ποινικός Κώδικας, ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας και Διοικητικής Δικονομίας που θα ψηφιστούν σύντομα, όπως επίσης και οι νέες ρυθμίσεις για τα συναινετικά διαζύγια. Επιπλέον, θα υλοποιηθεί άμεσα το πρόγραμμα της διεξαγωγής των διοικητικών δικών στις μεταβατικές έδρες με τηλεδιάσκεψη.
  Απετράπη η αποστελέχωση των δικαστηρίων της χώρας και καλύπτονται όλες οι κενές οργανικές θέσεις, με την ολοκλήρωση διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρόκειται περί προσλήψεων και όχι απολύσεων που ετοίμαζε ο κ. Μητσοτάκης…»
  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk